Home » Uddannelse » Udbytteaktier vs. vækstaktier

Udbytteaktier vs. vækstaktier

Et af de fælles punkter, der besværliggør uerfarne og håbefulde investorer med at forstå de vigtigste forskelle mellem udbytte og vækstaktier, og hvor de skal investere deres hårdt tjente penge.

I denne artikel vil vi forsøge at give dig nogle afgørende oplysninger om investering i udbytte og vækstaktier, samt de vigtigste fordele og ulemper, disse to valg kommer med.

Hvad er udbytteaktier?

Mens alle virksomheder ønsker at beholde deres overskud og geninvestere dem for at anspore til yderligere vækst og lancere nye tilbud, distribuerer nogle af dem en del af deres overskud til deres aktionærer. Denne fordeling af overskud er kendt som udbytte, og virksomheder, der betaler udbytte, kaldes udbytteaktier.

Det skal dog bemærkes, at ikke alle virksomheder udbetaler udbytte, da ingen lov kræver dette. Virksomheder, der betaler udbytte, er typisk veletablerede, finansielt stærke virksomheder og ledere af deres respektive brancher og sektorer.

Nogle virksomheder foretrækker at udbetale udbytte, selv når de ikke tjener et betydeligt overskud, med det formål altid at tildele deres aktionærer.

Der er flere typer udbytte, herunder kontanter, aktier, ejendom, scrip og likviderende udbytter. Udbytte uddeles oftest gennem kontante betalinger på kvartalsbasis, mens nogle virksomheder udbetaler dem årligt.

Fordele ved at investere i udbytteaktier

Den vigtigste grund til, at investorer kan lide at købe udbytteaktier, er, at de giver dem en konsekvent indtægtskilde eller en stigende pengestrøm. Udbyttebetalende virksomheder tildeler deres investorer, uanset om deres aktiekurs stiger eller falder.

Udbytteaktier er særligt populære blandt risikovillige investorer. Årsagen til dette er, at udbytteselskaber generelt er førende inden for deres respektive brancher med stærke balancer og veletablerede virksomheder.

Som sådan er disse virksomheder meget bedre positioneret til at klare tider med uro og derfor mindre tilbøjelige til at se betydelige aktiefald, hvilket giver investorerne stabilitet og ro i sindet.

På grund af deres modstandsdygtighed og dominerende markedsposition er disse virksomheder store nok til at afsætte en del af deres overskud og udbetale det til deres investorer med jævne mellemrum.

Ulemper ved at investere i udbytteaktier

Den vigtigste svaghed ved at investere i udbytteaktier er den begrænsede opside. Selvom udbytteaktier udbetaler udbytte til aktionærerne regelmæssigt, har næsten ingen af dem et udbytte højere end 10% årligt. Udbytteafkastet refererer til det beløb, som et selskab udlodder til sine investorer på årsbasis i forhold til dets aktiekurs. Det er typisk udtrykt i procent.

En anden vigtig ulempe ved udbytteaktier er, at disse virksomheder vokser meget langsommere end de såkaldte vækstvirksomheder. Det betyder ikke, at udbyttebetalende virksomheder slet ikke vokser, men snarere, at de vokser i et meget langsommere tempo, fordi de allerede har udvidet forretning og derfor mindre plads til yderligere vækst.

Ovenfor har vi nævnt, at virksomheder ikke er forpligtet til at betale udbytte, så det er vigtigt at nævne, at en virksomhed også kan reducere sine udbyttebetalinger til enhver tid. Dette sker dog normalt kun, når virksomheden gennemgår en udfordrende periode og ikke er i stand til at dække sit udbytte med aktuelle pengestrømme.

Hvad er vækstaktier?

Vækstaktier refererer til virksomheder, der forventes at vokse med en meget hurtigere vækstrate sammenlignet med det gennemsnitlige væksttempo på deres marked. Sagt anderledes har disse aktier potentialet til at værdsætte betydeligt hurtigere end deres markedskonkurrenter og dermed give mere lukrative afkast til investorerne.

Vækstaktier er typiske blandt risikovillige investorer. De køber disse aktier og forventer, at de hurtigt vil stige i værdi og lokke flere investorer i fremtiden.

En af de vigtigste forskelle mellem vækstaktier og udbytteaktier er, at højvækstvirksomheder typisk ikke betaler udbytte. I stedet fokuserer de på at geninvestere størstedelen af deres overskud for yderligere at accelerere ekspansionen. Vækstaktier har generelt heller ikke betydelige markedsværdier, men nogle store virksomheder betragtes også som vækstaktier.

Fordele ved at investere i vækstaktier

Vi kan sige, at det vigtigste argument for at støtte vækstaktier er, at de giver et væsentligt højere afkast end udbytteaktier.

En anden fælles egenskab og fordel ved vækstaktier er deres høje pris-til-indtjening (P/E)-forhold. Enkelt sagt er P/E-forholdet et forhold, der sammenligner en virksomheds aktuelle aktiekurs med dens indtjening pr. aktie (EPS). Det er en af de almindelige indikatorer, der bruges til at vurdere en virksomhed og forstå, om de er undervurderet eller overvurderet.

På grund af deres høje P/E-forhold forventes vækstvirksomheder at tjene stærke overskud i fremtiden, hvilket gør dem til et tiltalende investeringsvalg.

Vækstaktier forventes at vokse hurtigt, fordi disse virksomheder normalt har unikke konkurrencefordele i forhold til deres konkurrenter. Dette, kombineret med nogle andre fordele, giver vækstvirksomheder mulighed for at opbygge en loyal, hurtigt voksende forbrugerbase, hvilket yderligere øger deres appel og potentielle fordele.

Investering i vækstvirksomheder er en strategi, der generelt satser på at få afkast over en længere tidsramme, hvilket gør det til et populært valg blandt langsigtede investorer, der ikke har eller har brug for meget likviditet.

Ulemper ved at investere i vækstaktier

Ligesom enhver anden investeringsstrategi indebærer køb af vækstaktier visse risici. Primært betaler vækstaktier typisk ikke udbytte, hvilket betyder, at den eneste måde, investorer kan tjene på disse aktier, er ved at sælge aktier til en højere pris, end de købte dem til.

På den anden side, hvis disse aktier ikke opnår deres potentiale og opfylder vækstforventningerne, vil investorer, der støttede dem, sandsynligvis lide et tab.

På grund af disse grunde betragtes vækstaktier som mere risikable aktiver, og det er derfor, man bør være meget forsigtig, når man investerer deres hårdt tjente penge i disse virksomheder. Derudover rådes investorer, der ønsker at købe vækstaktier, til at gøre en stor mængde research, før de foretager investeringen.

Ved dog, at det er lettere sagt og gjort at undersøge markedet og aktierne, fordi man bør have et solidt kendskab til visse tekniske indikatorer og værdiansættelsesmultipler for at vælge den vindende aktie.

Konklusion

Både udbytte og vækstaktier kommer med deres fordele og ulemper. Man kan sige, at det førstnævnte valg er mere velegnet til risikovillige investorer, mens vækstaktier kunne være et bedre valg for 'upside chasers'.

Sandheden er, at der ikke er noget perfekt valg, og det er netop derfor, mange erfarne investorer diversificerer deres porteføljer ved at allokere deres penge til både vækst- og udbytteaktier.