Home » Ordliste » Indeks

Indeks

Et indeks måler aktiemarkedets præstation for en kurv af aktiver. De mest populære aktiemarkedsindekser er S&P 500, teach-heavy Nasdaq, Dow Jones Industrial Average (DJIA), Russell 2000, FTSE 100 og Dax 30.

Indekser består normalt af aktiver, der tilhører en bestemt sektor af markedet. For eksempel ses Nasdaq-indekset normalt som en benchmark-indeks på aktiemarkedet, der måler teknologisektorens præstationer.

Aktiemarkedsindekset er også bygget til at fungere som et benchmark, som investorer evaluerer deres porteføljes præstationer i forhold til. For eksempel måler mange fonde eller virksomheder deres præstationer i forhold til år-til-dato præstationer for S&P 500-indekset, som ses som det benchmark amerikanske aktiemarkedsindeks. Desuden har analytikere en tendens til at se på nøgleindeksene og se, hvordan investorer har det med økonomiens og aktiemarkedets sundhed.

Det er vigtigt, at ikke alle aktier har samme vægt inden for det specifikke indeks. Som følge heraf har aktier med højere vægtning større indflydelse på indeksets præstation end dem med lavere vægtning.

Indekser repræsenterer også et populært værktøj til at investere, da de ses som en passiv metode til indkomststyring. Mange detailinvestorer vælger at investere i indekser og sparer tid, energi og kræfter ved at planlægge, hvornår de skal købe og sælge enkeltaktier.

Gå tilbage til vores fulde ordliste.