Home » Ordliste » IPO

IPO

Initial Public Offering (IPO) er, når en virksomhed noterer sine aktier på en børs for at sælge dem til institutionelle og detailinvestorer. Processen er typisk tegnet af en eller flere investeringsbanker.

Som investor kan køb af en IPO-aktie nogle gange give betydelige afkast, men før du investerer i en, er det afgørende at forstå, hvordan køb af en IPO-aktie er forskellig fra almindelig aktieinvestering, samt at sætte dig ind i potentielle risici og regler for denne investering.

Både nye virksomheder og virksomheder, der har fungeret i årevis, kan beslutte at blive børsnoterede via et børsnoteret udbud. Det meste af tiden beslutter virksomheder sig for at lancere en børsnotering for at rejse midler til at afvikle gæld, investere i vækstinitiativer eller forbedre deres offentlige image.

Hvis en virksomhed beslutter sig for at blive børsnoteret gennem en børsnotering, skal den ansætte en underwriter, der tager sig af værdipapirregistreringsprocessen og notering af aktierne. Derefter danner den ledende underwriter en gruppe bestående af banker og mæglere, som er ansvarlige for at sælge børsnoteringsaktierne til investorer.

Der er også visse risici ved at blive børsnoteret via en børsnotering. En af de vigtigste ulemper ved dette initiativ er den tid og de penge, der kræves for at gennemføre det. Lancering af en børsnotering kræver ansættelse af en række investeringsbankfolk og revisorer samt andre konsulenter. Ydermere kan det tage op til et år at fuldføre processen, og hvis ikke timet godt, kan en børsnotering betydeligt skade en virksomheds vækst og økonomiske udsigter.

Gå tilbage til vores fulde ordliste.