Home » News » Europæiske aktier tager et pusterum efter et kraftigt stigning i sidste uge

Europæiske aktier tager et pusterum efter et kraftigt stigning i sidste uge

News Team

Minearbejdere og energiaktier slæbte Europas benchmark-indeks marginalt ned i mandags, skadet af svage råvarepriser, efter at benchmark-indekset noterede sig stærke fremgange i sidste uge på eskalerende satsninger på rentenedsættelser.

Den paneuropæiske STOXX 600 (.STOXX) faldt 0,1 % efter at have nået et frisk fire-måneders højdepunkt i tidlig handel og postet sin tredje ugentlige stigning i træk fredag.

Minearbejdere (.SXPP) faldt 2,4 %, da en stærkere amerikansk dollar tyngede kobberpriserne, mens energiaktierne (.SXEP) faldt 1,6 %, efter at oliepriserne faldt midt i et vedvarende pres fra OPEC+-beslutningen om udbudsnedskæringer og usikkerhed om væksten i den globale brændstofefterspørgsel.

Investorer vil holde øje med en række data i denne uge, herunder euroområdets PMI, producentpriser, detailsalg og bruttonationalprodukt, for at måle inflationen og de økonomiske udsigter.

Desuden vil den amerikanske lønrapport for november i denne uge være på radaren efter bemærkninger fra Federal Reserve-formand Jerome Powell i fredags, der styrkede forventningerne om, at de ledende renter har toppet.

En fortsat lempelse af inflationen på tværs af store økonomier har givet næring til spekulationer om, at renterne globalt kunne falde hurtigere end tidligere antaget, hvilket øger aktierne, selvom flere centralbankembedsmænd har skubbet tilbage mod sådanne væddemål.

Europas STOXX 600 er steget næsten 10 % år-til-dato, hvilket har underperformeret det amerikanske benchmark S&P 500 (.SPX) hop på næsten 20 %, hvilket også blev hjulpet af stærk entusiasme omkring kunstig intelligensaktier og bedre end forventet tredje kvartal indtjening.

“De europæiske aktier vil fortsætte med at falde bagud i forhold til deres amerikanske jævnaldrende, fordi vi har forventningerne til rentenedsættelsen, men dem i euroområdet viser ikke en blød landing,” sagde Ipek Ozkardeskaya, senior markedsanalytiker, Swissquote Bank.

“Væksten i USA er stadig over gennemsnittet, hvorimod vi i Europa taler om nedgang eller i bedste fald en stagnation… Så der er en større chance for at se ECB sænke renten først end Fed.”

Blandt de enkelte aktier faldt Nokia (NOKIA.HE) 6,5%, med en analytiker, der peger på markedsspekulationer, der indikerer, at AT&T (TN) kan fjerne den finske udbyder af mobilnetværksteknologi fra sin leverandørliste.

Roche (ROG.S) vandt 2,8 % efter at have accepteret at overtage fedmelægemiddeludvikleren Carmot Therapeutics (CRMO.O) for 2,7 milliarder USD, hvilket styrer en 0,5 % gevinst i sundhedssektoren (.SXDP).

Rolls-Royce (LONDON: RR) og Proximus (PROX.BR) steg med henholdsvis 3,1 % og 1,0 %, efter at JP Morgan hver opgraderede ingeniørselskabet og den belgiske telekom-koncerns aktier til “Overvægt” fra “Neutral”.

ASM International NV (ASMI.AS) faldt 6,4 % til bunden af STOXX 600, hvilket trak teknologiaktier (.SX8P) 0,8 % ned.

I mellemtiden nåede Grækenlands 10-årige statsobligationsrente det laveste niveau siden juni, efter at ratingbureauet Fitch opjusterede sin statsobligationsrating til investment grade.

Source: https://buystocks.co.uk/news/european-shares-take-a-breather-after-sharp-rally-last-week/