Home » News » Wall Street vælter efter nedslående data om økonomien, da Meta synker.

Wall Street vælter efter nedslående data om økonomien, da Meta synker.

News Team

Amerikanske aktier vælter torsdag efter en nedslående cocktail af data, der tydede på, at økonomiens vækst aftager, og at inflationen forbliver stædigt høj. Et kraftigt fald for Meta Platforms, en af Wall Streets mest indflydelsesrige aktier, sænkede også markedet.

S&P 500 faldt 1,3 % ved middagshandel, og slettede det meste af, hvad der hidtil havde været en stor vinderuge. Dow Jones Industrial Average faldt 603 point, eller 1,6 %, kl. 11:25 østlig tid, og Nasdaq-sammensætningen var 1,7 % lavere.

Meta Platforms , moderselskabet for Facebook og Instagram, faldt 13,4%, selvom det rapporterede et bedre overskud for det seneste kvartal, end analytikere forventede. Investorer fokuserede i stedet på store investeringer i kunstig intelligens, som Meta lovede at foretage. AI har skabt et vanvid på Wall Street, men Meta øger sit forbrug, da det også gav et forventet interval for kommende omsætning, hvis midtpunkt faldt under analytikernes forventninger.

Forventningerne var bygget meget høje til Meta, sammen med de andre “Magnificent Seven”-aktier, der drev de fleste af aktiemarkedets afkast sidste år. De skal ramme en høj barre for at retfærdiggøre deres høje aktiekurser.

Hele det amerikanske aktiemarked følte sig presset af endnu et spring i statsrenterne efter de skuffende data om den amerikanske økonomi. Rapporten skød direkte på en af de vigtigste overbevisninger, der sendte S&P 500 til flere rekorder i år: Økonomien kan undgå en dyb recession og understøtte stærke overskud for virksomheder, selvom høj inflation tager et stykke tid at komme helt under kontrol.

Det er, hvad Wall Street kalder et “blød landing”-scenarie, og forventningerne er vokset på det seneste, selv for en “ingen landing”, hvor økonomien helt undgår en recession.

Men torsdagens rapport antydede, at den amerikanske økonomis vækst aftog i løbet af de første tre måneder af 2024 til en årlig rate på 1,6 % fra 3,4 % ved udgangen af 2023.

Det var svagere end forventet og ville have været skuffende i sig selv. For at gøre det værre for finansmarkederne sagde rapporten også, at inflationen var varmere i løbet af de tre måneder, end økonomer havde forudsagt. Det kan binde hænderne på Federal Reserve, som normalt presser træge økonomier ved at sænke renten.

Torsdagens økonomiske data vil sandsynligvis blive revideret et par gange, efterhånden som den amerikanske regering finjusterer tallene. Men den lavere end forventet vækst og højere end forventet inflation er “lidt af et slag i ansigtet på dem, der håber på et ‘ingen landing’-scenarie,” sagde Brian Jacobsen, cheføkonom hos Annex Wealth Management.

“Tingene kan ændre sig meget fra det ene kvartal til det andet, så det er for tidligt at sige, at Fed har fejlet, men det hjælper ikke deres sag.”

De statslige renter steg umiddelbart efter offentliggørelsen af den økonomiske rapport, da handlende lagde væddemål om rentenedsættelser i år af Federal Reserve.

Renten på det 10-årige statsobligation sprang til 4,70 % fra 4,66 % lige før rapporten og fra 4,65 % sent onsdag. Den to-årige statsrente, som i højere grad følger forventningerne til Fed, sprang tilbage til kanten af 5 % fra 4,93 % sent onsdag.

Traders satser nu stort set på muligheden for blot én eller måske to rentenedsættelser i år af Fed, hvis nogen, ifølge data fra CME Group. De kom ind i året med prognoser for seks eller flere, efter at inflationen er afkølet væsentligt i slutningen af 2023. En række rapporter i år, der viser, at inflationen forbliver varmere end forventet, har knust disse forventninger.

Top Fed-embedsmænd har selv sagt for nylig, at de kunne holde renten højt i et stykke tid, før de får fuld tillid til, at inflationen er på vej ned mod deres mål. Fed har holdt sin primære rente på det højeste niveau siden 2001. Høje renter bremser den samlede økonomi og påvirker priserne på investeringer.

Med renterne, der ser ud til at forblive høje i et stykke tid, er der mere pres på virksomhederne for at levere større overskud.

Southwest Airlines faldt 8,8%, efter at luftfartsselskabet rapporterede dårligere resultater for første kvartal, end analytikere forventede. Administrerende direktør Robert Jordan sagde, at flyselskabet reagerede hurtigt “for at løse vores økonomiske underperformance” og klare forsinkede leverancer af nye fly fra Boeing . Det vil begrænse ansættelser, tilbyde frivillig orlov til ansatte og stoppe med at flyve til fire lufthavne.

Textron faldt med 10,9 %, efter at producenten af Bell-helikoptere og Cessna-jetfly rapporterede svagere overskud og omsætning end forventet. Caterpillar sank 6,7 % på trods af, at det rapporterede stærkere overskud end forventet. Dets omsætning for det seneste kvartal var lavere end analytikernes forventninger.

IBM faldt 8,9%, selvom det også rapporterede stærkere overskud end forventet. Dets indtægter levede heller ikke op til analytikernes prognoser, da det sagde, at det købte HashiCorp i en aftale, der værdsætter multi-cloud-infrastrukturautomatiseringsfirmaet til $6,4 milliarder.

Carrier Global var en af de relativt få aktier, der steg. Det sprang 6,7% efter at have rapporteret stærkere indtjening end forventet efter at have vristet mere driftsoverskud ud af hver $1 i omsætning. Kun én ud af fem aktier i S&P 500 var stigende.

På aktiemarkederne i udlandet faldt Japans Nikkei 225 2,2 %, mens investorerne venter på at høre, om Bank of Japan vil tage skridt til at støtte den faldende værdi af yenen.

Indekser var blandet andre steder i Asien og Europa.

Source: https://buystocks.co.uk/news/wall-street-tumbles-after-dispiriting-data-on-the-economy-as-meta-sinks/