Home » News » Verdensmarkederne er lavere, efter at Kina afslørede 5 % økonomisk vækstmål for 2024.

Verdensmarkederne er lavere, efter at Kina afslørede 5 % økonomisk vækstmål for 2024.

News Team

Aktierne var for det meste lavere i Europa og Asien tirsdag efter et fald på Wall Street. Amerikanske futures og oliepriser faldt også.

Tysklands DAX tabte 0,3 % til 17.670,90 og CAC 40 i Paris var også 0,3 % lavere til 7.936,95. Storbritanniens FTSE 100 faldt ligeledes 0,3% til 7.615,23.

Fremtiden for S&P 500 faldt 0,4 %, og for Dow Jones Industrial Average faldt 0,2 %.

Hongkongs benchmark sank 2,6 %, efter at Kinas premierminister sagde, at landets mål for økonomisk vækst i år er omkring 5 %, i overensstemmelse med forventningerne. Kinas økonomi voksede med 5,2 % årligt sidste år, efter væksten faldt til 3 % i 2022.

Li Qiang, som talte til åbningsmødet for Kinas Nationale Folkekongres, sagde også, at Beijing ville udstede 1 billion yuan (139 milliarder USD) i langfristede obligationer for at hjælpe med at bygge bro over finansieringsgab, yde støtte til finansielt spændte lokale regeringer og investere i både avanceret teknologi og i social støtte og uddannelse.

Han sagde, at Kina ville udvide statsstøttede boliger, en del af et program, der sigter mod at vende en nedgang på ejendomsmarkedet, efter at et hårdt nedslag mod overskydende låntagning fik snesevis af udviklere til at misligholde deres gæld.

Men regeringens hensigt om at holde sit underskud på 3 % af Kinas BNP skuffede investorer, der håbede på mere aggressiv handling, sagde Stephen Innes fra SPI Asset Management i en kommentar.

“Det uændrede mål på 3% faldt under forventningerne og signalerede en forsigtig tilgang til finanspolitikken,” sagde han.

Kongressen er årets største politiske begivenhed, selvom den hovedsageligt kun støtter politikker fastsat af topledere i det regerende kommunistparti.

Den første reaktion på Lis tale og den årlige budgetrapport, der også blev udgivet tirsdag, virkede lunken. Hongkongs Hang Seng-indeks tabte 2,6 % til 16.162,64, og Shanghai Composite-indekset steg 0,3 % til 3.047,79, hvilket næsten ikke rokkede det meste af dagen.

Japans Nikkei 225-indeks endte fladt på 40.097,63, lige under mandagens rekordlukning.

I Seoul sank Kospi 0,9 % til 2.649,40, mens Australiens S&P/ASX 200 faldt 0,2 % til 7.724,20.

Indiens Sensex faldt 0,3 %, mens Taiwans Taiex steg 0,4 %.

I mandags faldt S&P 500 med 0,1 %, hvilket kommer fra det seneste rekord nogensinde. Dow Jones Industrial Average faldt 0,2 %, og Nasdaq-indekset tabte 0,4 %.

Momentum aftog for amerikanske aktier efter deres brøl højere på grund af begejstring over, at inflationen ser ud til at være aftagende, rentenedsættelser kan komme, og den amerikanske økonomi har indtil videre trukket på skuldrene af forudsigelser om en recession. Samtidig har et vanvid omkring kunstig intelligens-teknologi slynget nogle aktier til stratosfæriske højder.

Super Micro Computer, der sælger server- og lagringssystemer, der bruges i AI og anden computer, steg yderligere 18,6 % mandag. Det er steget næsten 1.000 % i de sidste 12 måneder.

Plakaten af AI-manien er Nvidia (NASDAQ: NVDA), hvis chips driver en stor del af overgangen til AI. Den steg yderligere 3,6 % mandag for at bringe årets gevinst for så vidt til 72,1 % efter mere end tredobling i 2023.

Flere begivenheder planlagt i denne uge kan forstyrre markedet.

Onsdag skal formanden for Federal Reserve, Jerome Powell, vidne for en komité i Repræsentanternes Hus om pengepolitik. Han har sagt, at Fed’s næste skridt sandsynligvis vil være en nedskæring, men han har også sagt, at der er brug for flere beviser for, at inflationen falder afgørende mod sit mål på 2 %. Det var før rapporter for nylig viste, at inflationen på både forbruger- og engrosniveau var højere end forventet.

En rapport på fredag vil vise, hvordan det amerikanske jobmarked klarer sig, hvor økonomer forudser en afmatning fra januars stærke vækst.

Flere forhandlere vil også tilbyde deres seneste indtjeningsrapporter i denne uge. De omfatter Costco Wholesale, Gap og Nordstrom.

I anden handel tidligt tirsdag faldt den amerikanske benchmark-råolie 18 cent til 78,56 dollar per tønde i elektronisk handel på New York Mercantile Exchange. Brent-råolie, den internationale standard, faldt 5 cent til $82,75 pr. tønde.

Den amerikanske dollar faldt til 150,42 japanske yen fra 150,53 yen. Euroen faldt også til $1,0855 fra $1,0856.

Source: https://buystocks.co.uk/news/world-markets-are-lower-after-china-unveils-5-economic-growth-target-for-2024/