Home » News » Uber og Lyft-aktier falder på den Amerikanske ‘Gig’-økonomiplan

Uber og Lyft-aktier falder på den Amerikanske ‘Gig’-økonomiplan

Aktierne i nogle af verdens største “gig”-økonomiske virksomheder er faldet, efter at den amerikanske regering skitserede en plan for at ændre den måde, arbejdstagere behandles på.

Ifølge det amerikanske arbejdsministeriums forslag vil arbejdere være mere tilbøjelige til at blive klassificeret som ansatte i stedet for uafhængige entreprenører.

Aktier i virksomheder, herunder Uber Technologies Incv (NYSE: UBER) og LYFT Inc (NASDAQ: LYFT) faldt med mere end 10% på nyhederne.

Titusvis af millioner mennesker arbejder i den globale koncertøkonomi på tværs af tjenester som levering af mad og transport.

Den amerikanske arbejdsminister Marty Walsh sagde, at reglen ville have til formål at forhindre virksomheder i at fejlklassificere arbejdere som uafhængige entreprenører.

Walsh sagde, at hans afdeling havde set mange tilfælde, hvor “arbejdsgivere fejlklassificerer deres ansatte som uafhængige entreprenører, især blandt vores lands mest sårbare arbejdere.”

“Fejlklassificering fratager arbejdere deres føderale arbejdsbeskyttelse, herunder deres ret til at få udbetalt deres fulde, lovligt optjente løn,” tilføjede han.

Offentlige høringer om forslaget begynder torsdag og er planlagt til at løbe i 45 dage.

  • Uber taber $5,9 mia., da Asiens investeringsværdier falder
  • Hvad er ‘gig’-økonomien?

Uber-aktien lukkede 10,4 % lavere i New York tirsdag, mens Lyft tabte 12 %, og DoorDash endte med 6 %.

Dan Ives, analytiker hos Wedbush Securities, sagde, at planen var “et klart slag for koncertens økonomi og en nærliggende bekymring for folk som Uber og Lyft.”

“Med kørselsdeling og andre gig-økonomiske aktører afhængigt af entreprenørens forretningsmodel, ville en klassificering af medarbejdere i det væsentlige kaste forretningsmodellen på hovedet og forårsage nogle store strukturelle ændringer,” sagde hr. Ives i et notat.

Uber, Lyft og DoorDash reagerede ikke umiddelbart på BBC-anmodninger om kommentarer.

Gig-økonomiske virksomheder er blevet mere undersøgt, efterhånden som industrien vokser i størrelse.

Betalingsfirmaet Mastercard har anslået, at 78 millioner mennesker vil være beskæftiget i gig-økonomien til næste år.

Koncertarbejdere betales for individuelle opgaver, såsom madudbringning eller en biltur, i stedet for at få en almindelig løn.

De fleste amerikanske føderale og statslige arbejdslove, såsom dem, der kræver mindsteløn eller overtidsbetaling, gælder ikke for koncertarbejdere.

Sidste år afgjorde Storbritanniens højesteret, at Uber-chauffører skulle behandles som arbejdere frem for selvstændige.

Det skete, efter at to tidligere chauffører argumenterede for, at de skulle have ret til mindsteløn og feriepenge.

James Farrar og Yaseen Aslam førte virksomheden til en ansættelsesdomstol i 2016.

Uber sagde, at afgørelsen var centreret om et lille antal chauffører, og at det siden har foretaget ændringer i sin forretning.