HomeNewsTop 3 ETF’er, der reagerer mest på den russiske invasion af Ukraine

Top 3 ETF’er, der reagerer mest på den russiske invasion af Ukraine

Mircea Vasiu

ETF'er med eksponering mod Rusland og energimarkederne er dem, der reagerer mest på krigen i Ukraine. Her er tre navne at se: VanEck Russia ETF (RSX), iShares MSCI Russia ETF (ERUS) og Energy Select Sector SPDR Fund (XLE).

Ruslands invasion af Ukraine udløste en flugt til sikkerhed på de finansielle markeder. Som sådan faldt de globale aktiemarkeder, mens investorerne rebalancerede deres porteføljer som en sen reaktion på udviklingen.

Men ikke kun vestlige aktiemarkeder blev påvirket. Den russiske kollapsede bogstaveligt talt med -49% på nyheden om, at landet har invaderet sin nabo. Kun det srilankanske marked faldt mere i en enkelt session i 1989.

Mens få individuelle investorer har haft direkte investeringer på det russiske aktiemarked, har nogle ETF'er eller børshandlede fonde haft direkte eksponering mod det. Så her er de tre bedste ETF'er, der er klar til at reagere mest på den russiske invasion af Ukraine: VanEck Russia ETF (RSX), iShares MSCI Russia ETF (ERUS) og Energy Select Sector SPDR Fund (XLE).

VanEck Russia ETF (RSX)

VanEck Russia ETF er den første russiske ETF på markederne. Det investerer i russiske virksomheder via ADR'er eller amerikanske depotbeviser og har eksponering mod nogle få af de største russiske virksomheder, såsom Norilsk Nickel, Sberbank eller Lukoil.

RSX er faldet mere end -20% på dagen, da nogle af dens bestanddele bogstaveligt talt faldt. Sådan var tilfældet med Sberbank, med et fald på over -70 % på dagen.

iShares MSCI Russia ETF (ERUS)

ERUS er en markedskapitalvægtet ETF med fokus på russiske aktier. Ikke overraskende oplever det et fald på over -18 % på dagen, da nogle af dens bestanddele fik et stort hit.

Gazprom, Lukoil og Sberbank er dets top 3-beholdninger.

Energy Select Sector SPDR Fund (XLE)

Oliepriserne hoppede på nyheden om den russiske invasion. F.eks. handlede WTI-råolieprisen over $100/tønde for første gang siden 2014.

Store olieproducenter i USA, såsom Exxon Mobil og Chevron, er dog nede på dagen, på trods af bevægelsen på oliemarkederne. Fordi Exxon Mobil og Chevron er de to største beholdninger i XLE, med over 20 % begge, falder ETF på dagen med omkring -2 %.