Home » News » Top 3 grunde til, at Fed bør hæve renten på trods af uro på markederne

Top 3 grunde til, at Fed bør hæve renten på trods af uro på markederne

Federal Reserve i USA planlagde at hæve federal funds-renten på sit møde i marts. Nu hvor de finansielle markeder er i uro, bør de så gøre det? Her er tre argumenter for en renteforhøjelse.

Indtil i dag var hovedemnet på de finansielle markeder inflation, og hvordan vil centralbankerne klare den ubarmhjertige stigning i priserne på varer og tjenesteydelser. Feds møde i marts skulle ikke kun levere en renteforhøjelse på 25bp, men faktisk på 50bp, hvilket forventes af mange.

Det hele kom til en brat ændring i dag. Da Europa vågnede, havde Rusland allerede invaderet Ukraine fra alle sider.

En fuldskala invasion af hele ukrainsk territorium bringer Europa og verden en uvelkommen krig. Pludselig er hverken inflation eller pandemien vigtige emner, men tabte liv og krig er.

Naturligvis faldt de globale aktiemarkeder. Amerikanske futures faldt, europæiske indekser ramlede – som forventet i et risk-off miljø. Men nu hvor de finansielle markeder er i uro, skal Fed blive ved med at hæve renten i marts? Her er tre grunde til, hvorfor det bør gøre det:

  • En dueagtig udtalelse ville yderligere sætte skub i inflationsforventningerne
  • Inflationen vil stige yderligere, hvis underskudsudgifter bruges til at finansiere en krig
  • WTI-råolie handles over $100/tønde i dag

En dueagtig udtalelse ville kun føre til højere langsigtede inflationsforventninger

Ved første øjekast ville et dueagtigt udsagn, således et no-hike i marts, udløse et rally på aktiemarkederne, men det ville sandsynligvis være midlertidigt. Højere inflationsforventninger var årsagen til, at markederne holdt op i 2022, og en no-hike ville kun udløse meget højere langsigtede inflationsforventninger.

Derfor vil en no-hike skade aktierne mere i det lange løb.

Underskudsudgifter til at finansiere krig ville forstærke inflationen

For at finansiere en krig bruger regeringer underskudsudgifter til at finansiere den. I det lange løb vil et sådant skridt ende med at tvinge centralbanken til at hæve endnu mere aggressivt, noget der kan være for meget for det nuværende finansielle system.

Olie bryder over $100/tønde

I dag handlede WTI-råolien over $100/tønde for første gang siden 2014. Højere oliepriser udmønter sig i højere inflation og truer dermed Feds prisstabilitetsmandat.

Alt i alt står Fed over for en svær beslutning i marts. Krigen ændrer alt, men centralbankerne kan være i stand til at vandre i usikre tider.