Home » News » Sydkoreas Doosan Robotics-aktier hopper 127% i handelsdebut

Sydkoreas Doosan Robotics-aktier hopper 127% i handelsdebut

News Team

Aktierne i Sydkoreas Doosan Robotics, hvis robotter kan lave kaffe og skænke øl, blev mere end fordoblet fra deres børsnotering (IPO) i deres markedsdebut i Seoul i torsdags, midt i en ophobet efterspørgsel efter robotaktier.

Selskabet rejste 421,2 milliarder won (317 millioner dollars) i Sydkoreas største børsnotering i år, efter at have prissat aktierne til 26.000 won hver, toppen af prisintervallet markeret til investorer.

Doosan Robotics-aktier åbnede til 59.100 won hver, et hop på 127 procent i forhold til børsnoteringen og steg til hele 67.600 won i tidlig handel, før de lukkede ved 51.400 won. Det bredere marked lukkede med 0,1 pct.

“På grund af den seneste høje markedsinteresse i robotsektoren er der risiko for kortsigtet aktiekursvolatilitet,” siger Seo Jae-ho, analytiker hos DB Financial Investment.

Inddæmmet efterspørgsel efter robotaktier har drevet aktierne i den mindre rival Rainbow Robotics op med 312 procent fra år til dato.

Doosan er en førende producent af såkaldte kollaborative robotter, der arbejder side om side med mennesker og i stigende grad bruges til opgaver på caféer og barer.

Doosans solide handelsdebut er et sjældent lyspunkt for IPO-debutanter rundt om i verden for nylig, hvor mange er blevet solgt fra med det samme eller kæmpet for at holde sig over deres udstedelseskurs i de første par dage.

Sydkoreanske virksomheder har rejst $1,7 milliarder i nyt provenu i løbet af de første ni måneder af 2023, et fald fra $12,7 milliarder i samme periode sidste år, ifølge LSEG-data.

Batteriproducenten LG Energy Solution gennemførte i 2022 landets største børsnotering nogensinde, da den rejste 10,8 milliarder dollars.

Kommende børsnoteringer inkluderer statsstøttet Seoul Guarantee Insurance Company med en forventet værdiansættelse på op til 3,4 billioner won, batterimaterialeproducenten Ecopro Materials og HD Hyundai Global Service, der sigter mod at rejse op til $1 milliard i første halvdel af 2024.

ROBOT VÆKST

Investorernes efterspørgsel efter Doosan Robotics børsnotering var stærk i modsætning til mange nylige børsnoteringer, især i store finansielle centre som Hong Kong, hvor udsigten til højere renter har forringet stemningen for aktiesalg.

Den institutionelle del af aftalen blev dækket 272 gange ifølge en Doosan Robotics-ansøgning, mens detailaktionærer væddede på det sydkoreanske markeds største indskud i år på 33,1 billioner won for at få deres fulde ret til aftalen.

I 2022 var Doosan Robotics’ omsætning jævnt fordelt, hvor Nordamerika, Europa og Sydkorea hver tegnede sig for omkring 30 procent af salget.

På trods af konkurrencen med Japans Fanuc og Danmarks Universal Robots er der et stort spirende marked at trænge ind på grund af befolkningsfald, mangel på arbejdskraft, stejle stigninger i lønomkostninger og reshoring i mange lande, siger Yang Seung-yoon, analytiker hos Eugene Investment & Securities.

“Det er god timing for Doosan Robotics at foregribe markedet ved at udvide salget og produktsortimentet, da de første tilkommere sandsynligvis vil blive forankret i betragtning af kompatibilitet med eksisterende faciliteter,” sagde Yang.

Det globale robotmarked forventes at vokse fra 966 millioner dollars i 2022 til 2,157 milliarder dollars i 2025 med en årlig vækstrate på omkring 36 procent, sagde virksomheden med henvisning til analyseudbyderen Markets and Markets.

Source: https://buystocks.co.uk/news/south-koreas-doosan-robotics-shares-jump-127-in-trading-debut/