Home » News » Afkøling af råoliepriser giver pusterum til OMC-lagrene; IOC, BPCL, HPCL rally op til 4 %

Afkøling af råoliepriser giver pusterum til OMC-lagrene; IOC, BPCL, HPCL rally op til 4 %

News Team

Den 5. oktober var der en markant udvikling på det indiske aktiemarked relateret til olie- og gassektoren. Råoliepriserne oplevede et kraftigt fald under intra-dag handel, hvilket gav lettelse til oliemarkedsføringsselskaber (OMC’er).

Aktier i fremtrædende OMC’er som Indian Oil Corporation (IOC), Bharat Petroleum Corporation (BPCL) og Hindustan Petroleum Corporation (HPCL) viste betydelige fremgange, hvor deres aktiekurser steg med 1-4 procent på Bombay Stock Exchange (BSE). Denne stigning kan tilskrives den gunstige bevægelse i råoliepriserne, da lavere oliepriser typisk reducerer inputomkostningerne for disse virksomheder, og derved påvirker deres rentabilitet positivt.

I modsætning hertil handlede aktier i forbindelse med olieefterforskning, såsom Oil India, Indraprastha Gas, Petronet LNG og Oil and Natural Gas Corporation (ONGC), relativt fladt. Denne divergens i præstationer tyder på, at faldet i råoliepriserne primært gavnede OMC’er, mens olieefterforskningsrelaterede selskaber ikke oplevede det samme niveau af positive markedsbevægelser.

På tidspunktet for denne rapport var S&P BSE Sensex steget med 235 point eller 0,3 procent og nåede 65.461 niveauet kl. 10:30. Dette indikerer en positiv overordnet stemning på det bredere aktiemarked den pågældende dag.

Ifølge en rapport fra US Energy Information Administration (EIA) oplevede energimarkedet bemærkelsesværdige skift i benzinforsyninger og råolielagre. Forsyning med færdige motorbenzin, som ofte bruges som en måler for benzinbehovet, faldt til et årligt lavpunkt på 8 millioner tønder om dagen (bpd). Dette fald indikerer en reduktion i efterspørgslen efter benzin, som kan påvirkes af forskellige økonomiske og samfundsmæssige faktorer, herunder rejsemønstre og brændstofeffektivitet.

Derudover fremhævede VVM-rapporten, at råolielagrene faldt med 2,2 millioner tønder i løbet af ugen, der sluttede den 29. september, hvilket er det laveste niveau siden december 2022. Råolielagre fungerer som et kritisk barometer for oliemarkedets sundhed, hvilket afspejler faktorer som f.eks. produktion, import og forbrug.

Denne udvikling havde en væsentlig indflydelse på oliepriserne. Priserne på Brent-olie faldt med 9 procent den 5. oktober sammenlignet med deres højder i september, mens priserne på WTI-råolie oplevede et endnu stejlere fald på 11 procent. Disse prisudsving var sandsynligvis drevet af kombinationen af reduceret benzinefterspørgsel og faldende råolielagre, hvilket understreger oliemarkedernes følsomhed over for udbuds- og efterspørgselsdynamikker.

Ud over udbuds- og lagerdynamikken spillede økonomiske nyheder også en rolle i at presse oliepriserne. Rapporten nævner, at den amerikanske servicesektor oplevede en afmatning i september, hvor det ikke-fremstillede Purchasing Managers’ Index (PMI) faldt til 53,6, et fald fra 54,5 i august. Et lavere PMI kan indikere en opbremsning i den økonomiske aktivitet inden for servicesektoren, hvilket kan få konsekvenser for den samlede økonomiske vækst og dermed olieefterspørgslen.

Når man ser fremad, forventer Rahul Kalantri, vicepræsident for råvarer hos Mehta Equities, fortsat volatilitet i råoliepriserne. Han foreslår, at råoliepriserne kan finde støtte i intervallet $82,8 til $81 per tønde, med modstandsniveauer på $84,5 til $85,3 per tønde. Med hensyn til den indiske rupee bemærker han, at der er støtte på niveauer fra 6.940 til 6.870 Rs, mens modstand forventes omkring 7.120 til 7.200 Rs. Disse støtte- og modstandsniveauer giver indsigt i de potentielle prisbevægelser på råolie i den kommende periode under hensyntagen til både internationale faktorer og valutakursen.

I løbet af de seneste tre måneder har oliemarkedsføringsselskaber (OMC) aktier, inklusive aktier i Indian Oil Corporation (IOC), Bharat Petroleum Corporation (BPCL) og Hindustan Petroleum Corporation (HPCL), været udsat for et nedadgående pres på grund af stigende råoliepriser. Disse aktier har oplevet fald på op til 11 procent i denne periode. I modsætning hertil oplevede det bredere S&P BSE Oil & Gas-indeks et meget mindre fald på 0,4 procent.

Analytikere hos Prabhudas Lilladher har udtrykt troen på, at tab i markedsføringsmarginer for disse OMC’er sandsynligvis vil fortsætte i kvartalet juli-september af FY24 (Q2FY24). En af nøglefaktorerne, der bidrager til disse tab, er OMC’ernes manglende evne til at hæve detailpriserne på brændstof i takt med stigningen i råoliepriserne.

Mæglerfirmaets analyse tyder på, at bruttomarkedsføringsavancen på benzin og diesel i september 2023 lå på henholdsvis 5,5 Rs per liter og et tab på Rs 3,8 per liter. Dette er i modsætning til højere marginer på Rs 10,6 per liter for benzin og Rs 10,2 per liter for diesel set i Q1FY24, såvel som Rs 8,4 per liter for benzin og Rs 2,7 per liter for diesel i Q2FY24 år-til-dato. Disse tal illustrerer de udfordringer, som OMC’er står over for med at opretholde deres fortjenstmargener midt i svingende råoliepriser og presset for at holde detailbrændstofpriserne overkommelige for forbrugerne.

Source: https://buystocks.co.uk/news/cooling-crude-prices-brings-respite-to-omc-stocks-ioc-bpcl-hpcl-rally-up-to-4/