Home » News » SoftBank vil sandsynligvis blive rentabel efter $48 mia. i tab af visionsfond

SoftBank vil sandsynligvis blive rentabel efter $48 mia. i tab af visionsfond

7 August 2023 Putem News Team

SoftBank Group Corp.’s Vision Fund vil sandsynligvis vende tilbage til rentabilitet efter fem kvartaler med tab, takket være en kunstig intelligens-drevet rebound, der løfter opstartsvurderingerne.

Det japanske konglomerat kæmper for at genvinde fodfæstet efter at have tabt 6,9 billioner yen (48 milliarder dollars) på investeringsenheden Vision Fund i de sidste to regnskabsår. Analytikere forventer et beskedent overskud i fonden for de tre måneder, der sluttede juni, mens SoftBank som helhed sandsynligvis vil rapportere et overskud på omkring 73 milliarder yen på tirsdag, ifølge gennemsnittet af analytikerestimater.

Hvorvidt SoftBank-grundlæggeren Masayoshi Son nu vil være i stand til at gå i offensiven og jage efter nye handler afhænger af det børsnoterede udbud af Arm Ltd. Hans chipdesigner søger at rejse så meget som $10 milliarder i en markedsdebut så snart som september, til en værdiansættelse på mellem 60 og 70 milliarder dollars. I den høje ende af sit fundraising-mål ville Arm være den største tech-debut nogensinde efter Alibaba Group Holding Ltd. (NYSE: BABA) og Meta Platforms Inc.

Besættelse af kunstig intelligens har udløst en stigning i vurderingerne af Arms jævnaldrende. Nvidia Corp.’s (NASDAQ: NVDA) værdi krydsede tærsklen på 1 billioner dollars i år, mens Nasdaq 100, en proxy for teknologiaktier, noterede sin bedste præstation nogensinde i januar-juni i år.

SoftBank giver investorer mulighed for at investere i Arm som et kunstig intelligensspil før dets børsnotering, sagde Kirk Boodry, analytiker hos Astris Advisory. “En yderligere kørsel, når et offentligt prospekt kommer ud, ville overhovedet ikke være overraskende,” sagde han.

Vision Funds offentlige beholdninger steg omkring 1,1 milliarder dollars i juni-kvartalet, skønner Boodry. DoorDash Inc. og Grab Holdings Ltd. var blandt de største bidragydere og steg henholdsvis 20% og 14% i perioden. Coupang Inc. steg 9 pct. SoftBanks egne aktier steg 31% i samme periode, hvilket er den bedste præstation i tre år.

Alene i juli steg enhedens offentlige portefølje 3,9 milliarder dollars i værdi, hvor DoorDash, Grab og Kinas Didi Global Inc. alle var på vej op. Hvis SoftBank kan fastholde det tempo i resten af kvartalet, vil Vision Fund bogføre sin stærkeste præstation på en samlet basis siden januar-marts 2021, sagde han.

“Jeg er ikke overbevist om, at vi er helt ude af skoven endnu,” da julis gevinster kan vise sig at være flygtige, mens “teknologi synes at være prissat for perfektion (igen),” sagde Boodry. Alligevel er afvisningen “værd at fremhæve”, og Arms opside bør give støtte, selvom Vision Fund ser svag ud, sagde han.

SoftBanks første Vision Fund blev lanceret i 2017 med støtte fra de suveræne investeringsfonde i Saudi-Arabien og Abu Dhabi samt investeringer fra virksomheder, herunder Apple Inc., Foxconn Technology Group og Qualcomm Inc. Men fonden og en anden har kæmpet med tab på deres opstartsvæddemål, hvor Vision Fund-segmentet rapporterede et rekordstort tab på 4,3 billioner ¥ ($30 milliarder) i året frem til marts.

Her er hvad analytikere siger:

Macquarie (Paul Golding)

_Højde kursmålet på SoftBank med 10 % til ¥8.250 i juli.

– Ser Arms værdiansættelse til $80 milliarder, baseret på et gennemsnit af forskellige indtjeningsscenarier og anvendte peer-multipler.

– Armarkitektur er så allestedsnærværende på tværs af chipdesignere og -producenter, at den kan være mere isoleret fra enhver bredere markedsplads end dens individuelle kunder.

– Vision Fund-målinger forbliver solide fra finansåret 4. kvartal, hvor 98 % af Vision Fund 1- og 90 % af Vision Fund 2-virksomheder har mere end 12 måneders likviditetsbane. “Dette giver en stadig mere risikofri historie.”

– Virksomhedens fireårige gennemsnitlige rabat i forhold til nettoaktivværdien har været omkring 45 %, men en rabat på 37,5 % er nok, med Alibaba-andelen solgt ned, risikable dele for det meste afskrevet og større beholdninger ved at blive mere likvide.

Gallianos latinske noter (Victor Galliano)

– SoftBank og Arms ønskede værdiansættelse på 80 milliarder dollar indebærer “et historisk multiplum af pris-til-salg på iøjnefaldende 28,4x.” En sådan værdiansættelse ser “fantastisk ud”, ifølge en note offentliggjort via Smartkarma.

– Nvidias fremkomst som en potentiel ankerinvestor i Arm IPO har boostet SoftBank-aktier, men “der er stadig en stor forskel mellem grupper med hensyn til Arms potentielle værdiansættelse.”

– “Denne store splid i værdiansættelsesforventninger skal løses.” Ser en bedste-case værdiansættelse for Arm i intervallet $40 milliarder til $45 milliarder, “hvilket ville give et løft på 10% til 15% NAV.”

Bloomberg Intelligence (Sharon Chen)

– SoftBanks stærke likviditet og lavere LTV-indtægtsgenerering efter Alibaba vil hjælpe virksomheden med at modstå modvind, mens den planlagte Arm IPO vil yderligere stabilisere dets kreditprofil.

– Fokus er på Arms værdiansættelse og brugen af børsintroduktionsprovenuet. “Hvis selskabet opnår sin målværdi på 60 til 70 milliarder dollars i børsnoteringen, ville dette være positivt, da det kan tilbagekøbe aktier og byde på obligationer, samtidig med at det bevarer råderum til at investere.”

Bloomberg Intelligence (Marvin Lo)

– SoftBank kan genoptage investeringerne, men “udførelsesrisikoen forbliver høj,” især hvis værdiansættelsen af Arms børsnotering ikke når den høje ende af intervallet $30 milliarder til $70 milliarder.

– Arms indtægter kan falde under lagernedbringelse af smartphone-chips.

– Ser en rimelig chance for et nyt aktietilbagekøbsprogram, da SoftBank muligvis skal holde sit bogførte prisforhold over 1 for at undgå yderligere noteringskrav pålagt af Tokyo Stock Exchange.

Source: https://buystocks.co.uk/news/softbank-likely-to-turn-profitable-after-48-bn-in-vision-fund-losses/