Home » News » Oliespring, aktier falder på konflikt i Mellemøsten: Markets Wrap

Oliespring, aktier falder på konflikt i Mellemøsten: Markets Wrap

News Team

Olien steg mere end 5% efter Hamas’ overraskelsesangreb på Israel rejste frygt for en bredere konflikt. Investorer undgik traditionelt risikable aktiver som aktier og købte i stedet guld, obligationer og dollar.

West Texas Intermediate klatrede forbi $87 per tønde, mens Brent rørte ved $89, da handlende forberedte sig på en potentiel eskalering, der kan udløse et udbudschok. USA sagde, at de sendte krigsskibe, og Wall Street Journal rapporterede, at iranske sikkerhedsembedsmænd hjalp med at planlægge angrebet.

Den geopolitiske usikkerhed sendte dollaren op mod euroen og pundet, mens yenen – et andet populært tilflugtssted – også blev styrket. Amerikanske aktiefutures faldt, og aktiefutures for statsobligationer steg, før man sammenligner gevinster på bekymring, at dyrere råolie i sidste ende vil stimulere inflationen. Guld steg hele 1,2 pct.

“Begivenhederne i weekenden destabiliserer naturligvis regionen,” sagde Kyle Rodda, senior markedsanalytiker hos Capital.com. “I sidste ende har disse begivenheder en tendens til kun at have en kortsigtet indvirkning på de finansielle markeder, og det er sandsynligt, at denne gang bliver den samme. Investorer kan være nervøse i et par dage, indtil risikoen for eskalering klart er blevet mindre.”

Bank of Israel sagde, at den vil sælge så meget som $30 milliarder i udenlandsk valuta og udvide op til $15 milliarder gennem swap-mekanismer for at støtte markederne. Sikkelen faldt til den svageste i syv år, da kampene begyndte på en tredje dag.

Nedfaldet fra angrebene gav genlyd gennem markederne i Mellemøsten i søndags, hvilket fik aktierne til at falde. Store aktiemålere i regionen faldt, ledet af et fald på Israels benchmark TA-35 aktieindeks, som havde sit største tab i mere end tre år med et fald på 6,5 %.

Selvom de seneste begivenheder ikke er en umiddelbar trussel mod oliestrømmene, er handlende bekymrede for, at det kan blive en proxy-krig. Iran er både en stor olieproducent og tilhænger af Hamas. Enhver gengældelse mod Teheran kan bringe fartøjers passage gennem Hormuz-strædet i fare, en vital kanal, som Iran tidligere har truet med at lukke.

Kina genåbner

En målestok for asiatiske aktier var lidt ændret, med energiaktier blandt dem, der steg på baggrund af forhøjede oliepriser. S&P 500 var steget 1,2 % fredag, og fik en fire-ugers tabsrække.

Aktier faldt dog på det kinesiske fastland, da markedet genåbnede efter Golden Week-ferien. Aktier i Hongkong steg i eftermiddagssessionen, da handlen genoptog efter en tyfon havde lukket markederne.

Mens de kinesiske feriedata var opmuntrende, forblev tilliden skrøbelig, ifølge Hao Hong, partner og cheføkonom hos GROW Investment Group. “Hvis du er en mindre virksomhed i Kina, kæmper du sandsynligvis stadig, fordi bankernes risikoaversion gør det svært at låne ud til SMV’er,” sagde han på Bloomberg Television.

Data viste, at turismeindtægterne steg på årsbasis i perioden, men kun nåede en anelse over niveauet før Covid, hvilket tyder på, at relativt dæmpet forbrugerstemning fortsat tynger den økonomiske vækst.

Offshore-yuanen steg højere, efter at People’s Bank of China igen satte den daglige fastsættelse på et stærkere niveau end handlendes estimater.

Sydkoreanske og japanske markeder er lukket for en ferie, og der er ingen kontant handel med statsobligationer.

Inflationsbekymringer

Stigende oliepriser kan føje til et allerede højt globalt inflationspres, hvor investorer stadig diskuterer oddsene for endnu en rentestigning fra Federal Reserve i år.

“Enhver udvidelse af dette til olieproducerende lande, med Saudi-Arabien i spidsen, kan gøre prisen på råolie dyrere med negative inflationseffekter for Vesten og vil betyde højere renter i længere tid,” sagde Guillermo Santos, strategichef. hos det spanske private banking-firma iCapital.

Renterne på 10-årige og 30-årige statsobligationer faldt til ro i fredags efter at have nået højdepunkterne i 2007 i nærheden af henholdsvis 4,9 % og 5,1 %, da globale obligationer blev solgt for femte uge i træk. En uventet stigning i amerikanske ansættelser gjorde, at swaps-handlere prissatte en chance på ca. 50-50 for en renteforhøjelse inden december.

Den amerikanske non-farm-lønrapport viste, at arbejdsgiverne øgede ansættelsestempoet, og 336.000 job blev tilføjet i september – mere end det dobbelte af økonomernes estimater. Arbejdsløsheden holdt sig stabil på 3,8 %, viste data fra Bureau of Labor Statistics fredag.

Source: https://buystocks.co.uk/news/oil-jumps-stocks-drop-on-middle-east-conflict-markets-wrap/