Home » News » Inflationen stiger i USA – bør du købe eller sælge aktier?

Inflationen stiger i USA – bør du købe eller sælge aktier?

Den amerikanske overordnede CPI-inflation er nået op på 7,9 % år-til-år, mens kerne-CPI-inflationen faldt til 6,4 % år-til-år. Er det godt eller dårligt for aktier?

Det vigtigste stykke økonomiske data fra USA blev offentliggjort i dag – inflationsrapporten for februar. Priserne på varer og tjenester steg igen på månedsbasis, med 0,4 % for den samlede CPI-inflation og med 0,4 % for de kerne CPI-data.

Selvom det er på linje med, hvad markedet forventede, er dette det højeste inflationsniveau siden 1982. Aktiemarkedet reagerede hurtigt, og alle større indekser er dybt i negativt terræn. På tidspunktet for skrivningen af denne artikel faldt Dow Jones-indekset med mere end -1,3%, S&P500 mere end -1,5% og Nasdaq 100 med mere end -2,3%.

Detaljer om inflationsrapporten fra februar

Energipriserne førte til stigningen i inflationsdataene med en stigning på +3,5 % i februar. Benzinpriserne steg mest, +6,6 % i forhold til måneden, hvilket bidrager til en tredjedel af CPI-fremgangen.

Udover energi steg fødevarepriserne med 1 %, hvilket i nogle tilfælde leverede den stærkeste månedlige stigning i det sidste årti. Priserne på kød og mejeriprodukter steg.

Så hvad kommer efter? Man bør være opmærksom på, at denne rapport er for februar. Yderligere forstyrrelser i energi- og fødevarepriserne var forårsaget af krigen mellem Rusland og Ukraine, der startede i marts.

Fordi Rusland er en stor energileverandør og Ukraine en stor fødevareleverandør (f.eks. hvede og majs), forventes både energi- og fødevarepriserne at stige yderligere i marts.

Med andre ord, mens inflationen nåede niveauer, der ikke er set siden 1982, toppede den højst sandsynligt ikke i februar. Derfor, hvis amerikanske aktier reagerede negativt på 7,9 % år-til-inflation for februar, hvordan vil de så klare sig, når marts-rapporten udkommer i april?

Også i næste uge formodes Fed at hæve federal funds-renten. Aktier kan typisk ikke lide stramningscyklusser, så skævheden er, at de vil have svært ved at hoppe fra deres lavpunkter.