Home » News » Globale aktier, afkast glider på skyggefulde udsigter for blød landing

Globale aktier, afkast glider på skyggefulde udsigter for blød landing

News Team

Dollaren steg yderligere fra sidste års frasalg, og de globale aktiemarkeder forlængede et nytårsglidning onsdag, da tvivlen om chancerne for en blød landing steg, selv da Federal Reserve næsten erklærede sejr i at tæmme inflationen.

Politikere virkede mere og mere overbeviste i sidste måned om, at inflationen var ved at komme under kontrol, men de udtrykte voksende bekymring over “overdrevent restriktiv” pengepolitik, viser referater fra Feds møde den 12.-13. december.

Richmond Fed-præsident Thomas Barkin gentog lignende optimisme tidligere på dagen og sagde, at en blød landing er “stadig mere tænkelig”, da Fed gør “rigtige fremskridt” i retning af at dæmpe inflationen uden at påføre arbejdsmarkedet større skade.

Men referatet og Barkins bemærkninger formåede ikke at ryste en sur stemning af sig på aktiemarkederne, hvor de store Wall Street-indekser blev solgt, efter at de førende tyske, franske, italienske og spanske aktieindeks tidligere lukkede mere end 1 %.

Renten på benchmark 10-årige statsobligationer steg kortvarigt over 4 %, da markedsoptimismen om dybe rentenedsættelser og deres indvirkning på økonomien ebbede ud.

Den seneste dramatiske lempelse af pengepolitikken vil sandsynligvis resultere i en “ingen landing” eller fortsat vækst over trenden, der vil begrænse, hvor meget Fed kan sænke renten, sagde Phillip Colmar, global strateg hos MRB Partners i New York.

“Fed rentenedsættelser er ikke nødvendige, selvom Powell & Co. er fast besluttet på at give dem,” sagde Colmar i en e-mail og tilføjede, at de monetære og finansielle forhold ikke har været restriktive. “Alle større aktivklasser, inklusive aktier, tyder på, at de monetære forhold er rigelige.”

MSCI’s målestok for aktier over hele kloden (.MIWD00000PUS) faldt 0,94 %, mens det paneuropæiske STOXX 600-indeks (.STOXX) lukkede 0,86 %.

På Wall Street faldt Dow Jones Industrial Average (.DJI) 0,76 %, S&P 500 (.SPX) tabte 0,80 % og Nasdaq Composite (.IXIC) faldt 1,18 %.

Markedet forsøger at finde ud af, om en blød landing er mulig med de seks rentenedsættelser ved årets udgang, som futuresmarkedet har prissat ind, eller om det scenarie vil være smertefuldt, sagde Anthony Saglimbene, chefmarkedsstrateg hos Ameriprise Financial i Troy, Michigan .

“Normalt når du får den type aggressive rentenedsættelser, kommer det med mere økonomisk smerte,” sagde han. “Vores opfattelse er, at markedet nok har prissat for mange rentenedsættelser for i år.”

Fed-embedsmænd forudsagde i december 75 basispoint (bps) af rentenedsættelser i år, hvilket drev pengemarkedsvæddemål for omkring det dobbelte af det beløb, midt i markedsoptimismen, der ansporede til et stigning i aktier og obligationer ved årets udgang.

Modstandsdygtighed på det amerikanske arbejdsmarked har holdt en recession på afstand. Regeringen forventes at rapportere på fredag, at lønningerne uden for landbruget steg med 168.000 job i december, ifølge en Reuters-undersøgelse af økonomer, efter at være steget med 199.000 i november.

Men forholdene på arbejdsmarkedet bliver gradvist aftagende. Amerikanske jobåbninger faldt med 62.000 til 8,79 millioner for tredje måned i træk i november, sagde Labour Department i sin månedlige jobåbnings- og arbejdsomsætningsundersøgelse eller JOLTS-rapport.

“Dagens JOLTS-data er endnu et signal om, at Fed leverer en blød landing,” sagde Ron Temple, chefmarkedsstrateg hos Lazard, i en e-mail.

Men rapporten antyder også, at Fed sandsynligvis ikke vil sænke renten så aggressivt i 2024, som markedet forventer, givet risikoen for at genoplive inflationspres, sagde han.

Renterne på statsgælden trak sig tilbage efter at være steget tidligere. Renten på den 10-årige statsobligation faldt 3,3 basispoint til 3,911 %.

Tysklands 10-årige Bund-rente faldt 1,7 basispoint til 2.000 %.

Dollaren er steget mere end 1 % i forhold til større valutaer i denne uge, hvor dollarindekset har nået et frisk to-ugers højdepunkt på 102,6, efterhånden som satsningerne på rentenedsættelser lettede.

Euroen faldt 0,26% til $1,0919, og yenen svækkedes 0,89% til 143,25 per dollar.

Oliepriserne steg omkring 3 % efter en forstyrrelse på Libyens øverste oliefelt, hvilket øgede frygten for, at stigende spændinger i Mellemøsten kunne forstyrre de globale olieforsyninger.

Brent-futures steg med 2,36 dollar og faldt til 78,25 dollar pr. tønde. US West Texas Intermediate (WTI)-råolie steg $2,32 for at afregne på $72,70.

Guld trak sig tilbage, på kurs mod det største procentvise fald i over tre uger, efter at Fed-minutterne havde markeret usikkerhed om tidspunktet for potentielle rentenedsættelser.

Amerikanske guldfutures faldt 1,5 % til $2.042,80.

Bitcoin sank omkring 5 % efter at være steget til mere end $45.000 en dag tidligere, det højeste niveau siden april 2022. Alligevel forblev optimismen omkring bitcoin høj midt i en mulig godkendelse i denne uge af en spotbørshandlet fond for verdens største kryptovaluta.

Source: https://buystocks.co.uk/news/global-shares-yields-slip-on-clouded-soft-landing-outlook/