Home » News » GLOBAL MARKETS-Bond-ruten holder aktierne faste

GLOBAL MARKETS-Bond-ruten holder aktierne faste

News Team

Aktier faldt i onsdags, da en igangværende rute på de globale obligationsmarkeder førte til, at amerikanske obligationsrenter nåede 16-års højder, udfordrede aktievurderinger og forringede appetit på risikoaktiver, da investorer satser på, at renterne vil forblive vedvarende høje.

De europæiske aktier faldt så meget som 0,6 %, før de slog et stykke vej tilbage, hvor indekser i Frankrig og Tyskland begge viste tab. Bevægelserne kom efter, at asiatiske aktier sank til 11 måneders laveste niveau.

Smerten skulle brede sig til Wall Street, hvor S&P 500-futures handlede med 0,5 pct.

Stigningen i statsrenterne løftede dollaren til nye højder, hvor yenen er en af de få valutaer, der viser en vis kamp midt i spekulationerne om, at japanske myndigheder muligvis griber ind bag kulisserne.

Stærkere end ventede amerikanske jobåbningsdata havde sendt den 10-årige rente op med næsten et dusin basispoint (bps) tirsdag. Den steg onsdag yderligere 6,9 bps til 4,872 %, det højeste siden 2007. Trediveårige statsrenter steg også over 5 % for første gang siden august 2007.

Også europæiske statsobligationer led.

Renterne på Tysklands benchmark 10-årige gæld steg over 3 % for første gang siden 2011. Landets 30-årige renter steg også til det seneste 12-årige højeste.

Selv Japans 10-årige rente, som er begrænset af Bank of Japan (BOJ), steg 4,5 bps til et højdepunkt i et årti på trods af, at BOJ tilbød at købe obligationer for 4,5 milliarder dollars i onsdags.

“Det er et meget vanskeligt marked,” sagde Sandrine Perret, multi-asset portfolio manager hos Unigestion.

“Det hele er tilbage til renterne, det er den vigtigste drivkraft for markederne. Det omdrejningspunkt, som de fleste investorer forventede i september, er ikke kommet endnu – det er den store drivkraft for al markedsprissætning i øjeblikket.”

MSCI verdensaktieindeks, som følger aktier i 47 lande, faldt 0,3 pct.

Tidligere var MSCI’s bredeste indeks for Asien-Stillehavsaktier uden for Japan faldet 1,3 %, dets andet daglige fald i træk på over 1 %.

Da deres bevægelse ikke er kommet med meget af et skift i markedsmålene for inflationsforventningerne, er de amerikanske renter i reale termer – fratrukket inflation – også på næsten 15 års højder og suger penge fra alle hjørner ind i dollars.

“Med den risikofri rente så høj, er det ikke rigtig tvingende for folk at allokere væk fra kortsigtede kontantlignende investeringer,” sagde Mel Siew, en porteføljemanager hos Muzinich & Co i Singapore.

DOLLARENS MARCH

Yenen var lige på den stærke side af 150 per dollar i onsdags, efter en uventet, men kortvarig stigning i den forrige session, satte gang i spekulationer om, at japanske myndigheder kan have grebet ind for at støtte valutaen.

Den japanske valuta havde overtrådt 150-per-dollar-niveauet tirsdag, før den pludselig steg til 147,3. Der var ingen bekræftelse fra Tokyo, hvor Japans finansminister og topvalutadiplomat ikke har givet nogen direkte kommentarer til flytningen.

Yenen stod sidst på 149,18 per dollar.

Dollarens march skubbede euroen til det laveste i 10 måneder til $1,0448 natten over og pund til et bundfald i syv måneder på $1,20535.

Begge valutaer handlede i nærheden af disse niveauer onsdag.

“For nu er valutamarkedet en tilskuer,” sagde SocGen-strateg Kit Juckes, “som ser på statsobligationer og venter på, at de går i stykker.”

Federal Reserve-embedsmænd ser, at stigende renter på langfristet amerikanske statsgæld ikke udløser alarmklokker endnu.

På råvaremarkederne har den stærkere dollar været med til at bremse oliepriserne, og højere renter har tynget guldet.

Futures på Brent-råolie faldt med 51 cent, eller 0,6 %, til 90,40 USD pr. tønde kl. 0611 GMT. US West Texas Intermediate råolie faldt 60 cent til $88,68 per tønde.

Source: https://buystocks.co.uk/news/global-markets-bond-rout-keeps-stocks-pinned-down/