Home » News » Franske aktier bliver højere, risikopræmien er stabil, efterhånden som investorer behandler valgresultatet

Franske aktier bliver højere, risikopræmien er stabil, efterhånden som investorer behandler valgresultatet

News Team

Franske aktier steg i mandags efter indledende fald, og risikopræmien for franske obligationer i forhold til tyske blev indsnævret, da investorerne fordøjede valg, som efterlod Frankrig over for et hængt parlament og sandsynligvis beskatte forhandlinger om at danne en regering.

En overraskende stigning på venstrefløjen i søndagens valg blokerede Marine Le Pens søgen efter at bringe den yderste højrefløj til magten i Nationalforsamlingen, men ingen enkelt gruppe sikrede sig et fungerende flertal.

Det betød, at franske aktiver blev handlet skævt i det fri, da handlende kæmpede for at behandle nødhjælp ved fraværet af en højreekstremitetssejr, der kunne have sat skub i udgifterne og låntagningen, og bekymring for en mere magtfuld venstrefløj, som modsatte sig præsident Emmanuel Macrons pro-markedsreformer.

Manglen på klarhed om, hvem der i sidste ende vil danne en regering, forstærkede den usikre markedstone.

Frankrigs blue-chip CAC40 aktieindeks steg sidst med 0,4 %, hvilket vendte et tidligere fald, selvom benchmark stadig er faldet omkring 4 % siden valget blev udskrevet den 9. juni.

Franske banker var særligt hårdt ramt af frasalget op til afstemningen på grund af bekymring over effekten af højere låntagning på deres store beholdninger af fransk statsgæld og frygt for mulige uventede skatter.

Societe Generale (OTC: SCGLY), Credit Agricole (OTC: CRARY) og BNP Paribas (OTC: BNPQY) steg dog mellem 0,5 % og 1,8 % mandag, også efter indledende fald.

Meningsmålinger havde forudsagt, at Marine Le Pens højreekstremistiske National Rally (RN) ville blive det største parti, men valget efterlader Frankrigs forsamling med 577 mandater opdelt i tre store grupper – venstrefløjen, centrister og yderst til højre – med vidt forskellige platforme og slet ingen tradition for at arbejde sammen.

“Jeg tror, at markederne vil være glade for, at vi undgår denne ekstreme situation med den yderste højrefløj,” sagde Aneeka Gupta, direktør for makroøkonomisk forskning hos WisdomTree.

Selvom “fordi hvert partis stemme er delt, og ingen har absolut flertal,” sagde hun, at det også ville være svært for venstrefløjen at vedtage deres politik.

Også obligationsmarkederne var usikre på, hvordan de skulle prissætte resultatet, og kløften mellem Tyskland og Frankrigs 10-årige obligationsrenter steg til så meget som 71,1 basispoint, men var sidst en smule mindre med 66 bps.

Det spænd afspejler præmieinvestorernes krav om at holde fransk gæld i stedet for benchmark-bunds i euroområdet. Det udvidede sig til over 80 basispoint i opbygningen til valget, det højeste siden krisen i euroområdet i 2012, da investorerne frygtede et yderst højrefløjsflertal, der kunne implementere højudgiftspolitikker.

Et højere spænd gør det dyrere for Frankrig at låne på internationale obligationsmarkeder end dets naboer, hvilket afspejler investorernes vagtsomhed over for lån til landet.

Investorer er også bekymrede for, at venstrefløjens planer kan afvikle mange af Macrons reformer og mener, at en krise kan afslutte forsøg på at tøjle Frankrigs gæld, som stod på 110,6 % af bruttonationalproduktet i 2023.

Euroen stabiliserede sig efter et indledende fald over for både dollar og pund og lå på henholdsvis $1,0835 og 84,58 pence.

Source: https://buystocks.co.uk/news/french-stocks-turn-higher-risk-premium-steady-as-investors-process-election-result/