Home » News » Europa henvender sig til ECB efter amerikansk inflationsudsalg.

Europa henvender sig til ECB efter amerikansk inflationsudsalg.

News Team

Aktier og euro var stabile forud for mødet i Den Europæiske Centralbank i torsdags, efter at stædige amerikanske inflationstal udløste det største globale markedsudsalg i måneder og efterlod Japans yen på et nyt lavpunkt i 34 år.

Eurohandlere følte sig særligt skrøbelige, efter onsdagens overraskende amerikanske CPI-tal sendte dollaren på sit største riv i over et år over for den fælles valuta ved at ophæve håbet om en kortsigtet Fed-rentenedsættelse.

Europas børser havde åbnet stort set fladt i overensstemmelse med MSCI’s globale hovedindeks, med fokus på, hvorvidt ECB-chef Christine Lagarde styrker forventningerne senere om, at de vil begynde at sænke renten i juni og derved åbner op for en alvorlig kile med Fed.

Obligationsmarkederne vaklede stadig, i mellemtiden, efter at den 10-årige amerikanske statsrente – den vigtigste drivkraft bag de globale låneomkostninger – var skudt tilbage over 4,5 procent, det største daglige spring siden september 2022.

Tysklands 10-årige obligationsrente – det europæiske benchmark – steg brøkdel til 2,45 pct., efter at være steget 6 bps i onsdags, selvom det var en lille ændring sammenlignet med de 18 bps spring, som statshandlere oplevede.

“Nøgledriveren er nu fortsat amerikanske renter,” sagde Amundis Co-Head of Emerging Markets/Fixed Income Sergei Strigo og pegede på, at statsobligationer bryder op gennem niveauet på 4,5 procent igen. “Spørgsmålet er, om vi vil holde os til disse niveauer eller vil gå højere”.

For ECB-observatører har banken holdt renterne stabile siden september, men har allerede signaleret, at nedskæringer er ved at komme til syne, hvor politikerne afventer et par mere trøstende lønindikatorer, før de trykker på aftrækkeren.

Valutablokken er nu i sit sjette kvartal i træk med økonomisk stagnation. Arbejdsmarkedet begynder at blive blødere, en åbenlys kontrast til den amerikanske økonomi, som fortsætter med at vokse robust.

“Selvom der er grænser for, hvor meget ECB-politik kan afvige fra Fed over tid, er der intet, der forhindrer ECB i at skære først eller sætte sit eget tempo for nedskæringer tidligt i lempelsescyklussen,” sagde Deutsche Banks Jim Reid.

Han pegede dog også på, hvordan markederne reducerede sandsynligheden for en ECB-nedskæring inden juni tilbage til 82 procent onsdag, ned fra 91 procent dagen før. Ligeledes faldt det hos Bank of England fra 74 procent til 56 procent, for Bank of Canada faldt det fra 78 procent til 53 procent, og for Reserve Bank of Australia gik det fra 25 procent til 21 pct.

Inflationsadvarsel

Amerikanske aktiefutures var lidt ændret, efter at Wall Street var faldet omkring 1 pct. Statsobligationer stabiliserede sig også, efter at stigningen i renterne havde skubbet dem til deres højeste niveauer siden november.

I løbet af natten i Asien faldt MSCI’s bredeste indeks for Asien-Stillehavsaktier uden for Japan 0,3 pct., hvilket modvirker nogle tidligere tab, mens Japans Nikkei faldt 0,5 pct.

Det var dog den belejrede yen, der var hovedfokus, efter at den brølende dollar slog den japanske valuta til et lavpunkt i 34 år på 153,24 per dollar.

Det lettede lidt op til 152,90 yen, da risikoen for statslig indgriben potentielt er stor nu. Japans øverste valutadiplomat, Masato Kanda, advarede torsdag om, at myndighederne ikke vil udelukke, at der tages skridt til at reagere på uordentlige valutakursbevægelser.

Inden for råvarer var metalpriserne modstandsdygtige over for en stærk dollar, samtidig med at olien holdt op efter en fremgang på mere end 1 procent efter et israelsk angreb, der dræbte tre sønner af en Hamas-leder, hvilket gav anledning til bekymringer om, at våbenhvileforhandlingerne kunne gå i stå.

Brent steg 0,15 pct. til 90,62 dollar pr. tønde, og amerikansk råolie var 0,1 pct. højere til 86,33 dollar pr. tønde. Guldpriserne steg med 0,3 procent til 2.338,79 USD per ounce og steg mod rekordhøje niveauer efter at have tabt 0,8 procent natten over.

Source: https://buystocks.co.uk/news/europe-turns-to-ecb-after-us-inflation-selloff/