Home » News » Europa har sin værste indtjeningssæson siden begyndelsen af Covid – med lidt håb om en hurtig vending

Europa har sin værste indtjeningssæson siden begyndelsen af Covid – med lidt håb om en hurtig vending

News Team

Omkring halvdelen af europæiske virksomheder gik glip af indtjeningsforventningerne i den seneste rapporteringssæson på trods af allerede lave forventninger, fortalte analytikere til CNBC, som forudsagde, at regionen vil fortsætte med at kæmpe midt i høje renter.

Fra den 29. februar, hvor 313 virksomheder havde rapporteret, postede 50,2% et beat ifølge en CNBC-analyse af FactSet-data. Dette var den mindste procentdel af beats – og dermed den dårligste indtjeningssæson – siden første kvartal af 2020, hvor pandemien første gang ramte europæiske virksomheder.

Sektoropdelingen viste, at materialer, forbrugsgoder og sundhedspleje var blandt de dårligst ydende sektorer i de sidste tre måneder af 2023. På den anden side var tech og forsyningsselskaber de sektorer med den højeste andel af beats i forhold til forventninger, ifølge FactSet data.

Edward Stanford, leder af europæisk aktiestrategi hos HSBC, sagde mandag til CNBC, at “vi ikke har set et så lavt niveau af beats i lang tid.” Han tilføjede, at skuffelsen har været “temmelig bredt funderet.”

Philippe Ferreira, vicechef for økonomi og strategi på tværs af aktiver hos Kepler Cheuvreux, sagde, at der er et par årsager bag disse skuffelser.

“Et svagere makromiljø i Europa med vækst i BNP [gross domestic product] tæt på 0 % i tredje og fjerde kvartal, en betydelig eksponering mod Kina for nogle virksomheder, hvilket har været en hindring for L’Oreal for eksempel,” sagde han. Kina oplever i øjeblikket deflation og svag forbrugerefterspørgsel.

Data fra Europas statistikkontor viste, at den europæiske økonomi faldt med 0,1 % i tredje kvartal. I fjerde kvartal steg regionens BNP med 0,1 %, hvorved man undgik en teknisk recession — defineret som to kvartaler i træk med økonomisk tilbagegang.

Den europæiske økonomi har stået over for en række udfordringer, herunder efterskælvene efter Ruslands fuldskala invasion af Ukraine. Dette udløste en energikrise i regionen og førte til rekordhøj inflation. Som sådan har blokken i øjeblikket at gøre med rekordhøje renter fra Den Europæiske Centralbank, hvilket gør det dyrere for virksomheder at modtage ny finansiering.

Aktietilbagekøbsbonanza

Sharon Bell, en senior europæisk strateg hos Goldman Sachs, fortalte CNBC, at hun havde bemærket en ny trend for europæiske virksomheder i denne indtjeningssæson.

“Det, du har set, er en masse virksomheder, der annoncerer tilbagekøb,” fortalte hun tirsdag til CNBC’s “Squawk Box Europe”. Tilbagekøb er, hvor en virksomhed køber sine egne aktier tilbage, hvilket gør dem mere sparsomme, hvilket ville øge deres pris og give eksisterende aktionærer et bump.

“Det er helt enormt, du har aldrig rigtig set dette før i 20, 30 år, europæiske virksomheder betaler udbytte, de foretager ikke tilbagekøb,” sagde hun.

Shell, Deutsche Bank, Novo Nordisk , UBS og UniCredit var blandt de europæiske aktier, der annoncerede planer om aktietilbagekøb i 2024.

Goldman’s Bell nævnte et par årsager til tendensen og sagde “indtjeningen i de sidste par år har været rimelig god, de har gode balancer,” og “der er ikke mange købere til europæiske aktier.”

Når vi ser frem til næste rapporteringssæson, er strateger dog pessimistiske med hensyn til, at tidevandet vender.

“Vi tror, at europæiske virksomheders indtjening kan fortsætte med at være under pres af de samme årsager, nemlig en vækstafmatning og manglen på pengepolitisk støtte, oven på en svag indenlandsk forbrugerefterspørgsel,” sagde Ferreira.

“Vi forventer ikke desto mindre en betydelig divergens mellem de virksomheder, der er eksponeret over for amerikanske forbrugere eller hurtigt voksende nye markeder, mere positive og dem, hvis indtægter er mindre diversificeret geografisk,” tilføjede han.

Source: https://buystocks.co.uk/news/ma-may-breathe-new-life-into-europes-neglected-telecoms/