Eksklusivt: Kina skubber til lanceringer af aktiefonde for at understøtte aktiemarkedskilder
Beijing har uformelt bedt nogle pengeforvaltere i Kina om at prioritere lanceringen af aktiefonde frem for andre produkter som obligationsfonde, sagde fire kilder med direkte kendskab til sagen, mens myndighederne kæmper for at genoplive dets tilbagestående aktiemarked.
“Vinduevejledningen”, eller uofficielle, verbale råd fra regulatorer, blev givet af China Securities Regulatory Commission (CSRC) til nogle af landets største investeringsforeningsforvaltere i de seneste uger, sagde kilderne på betingelse af anonymitet, fordi oplysningerne ikke var offentlig.
CSRC reagerede ikke på en anmodning om kommentarer.
Kinas investeringsforeningsindustri på 3,8 billioner USD er en nøglesøjle på landets kapitalmarkeder, men har oplevet salget, især salget af aktiefonde, falde i løbet af det seneste år, efterhånden som aktiebenchmarks tester lavpunktsniveauer for flere år.
Tiltaget til at lancere nye aktiefonde er en del af en kampagne fra myndighederne i verdens næststørste økonomi i løbet af det seneste år for at genoplive aktiemarkedet og øge investorernes tillid, der er knækket af en destabiliserende krise i ejendomssektoren og sputtering vækst.
Mens Beijing har udrullet en række foranstaltninger, der har til formål at sætte skub i økonomien i de seneste måneder, har analytikere sagt, at tiltagene ikke er tilstrækkelige til at genoprette markedets tillid, og det er ikke klart, om den seneste guidance heller vil gøre det.
Tidligere børsstøtteforanstaltninger omfattede en halvering af stempelafgiften på aktiehandel, sænkning af tempoet for børsnoteringer (IPO’er), tilskyndelse til marginfinansiering og beskyttelse af små investorer.
På trods af disse foranstaltninger var Kinas aktiemarked blandt de dårligst præsterende globalt i 2023, hvor blue chip CSI300-indekset (.CSI300) sluttede året med et tab på 11 % mod en stigning på 20 % for globale aktier (.MIWD00000PUS).
En af kilderne, som arbejder i en statsstøttet investeringsforening, sagde, at CSRC for nylig har krævet, at nogle fondsforvaltere lancerer mindst fire nye aktiefonde, før de lancerer en ny obligationsfond.
En anden kilde, hos en udenlandsk fondsforvalter, sagde, at de også havde modtaget vejledning fra tilsynsmyndigheden om, at rejsning af aktiefonde skulle prioriteres frem for andre produkter, selvom der ikke var fastsat nogen forholdsgrænse for aktie- og obligationsfonde.
HUSKERE GODKENDELSER
I 2023 blev 334 nye aktiefonde lanceret i Kina, et fald på 22 % fra 2022 og 49 % fra 2021, ifølge data fra Shanghai-baserede Z-Ben Advisors, et konsulentfirma for fondsindustrien.
Provenuet fra disse fonde faldt også med 39 % og 89 % fra henholdsvis 2022 og 2021 til 137,5 milliarder yuan (19,18 milliarder USD).
Til sammenligning oplevede institutionelt tilpassede obligationsfonde, en af de mest populære typer af obligationsfonde, antallet af nylanceringer falde 13 % fra 2022, men 14 % over 2021-niveauerne. Provenuet er steget de sidste tre år.
Som en del af Beijings seneste fremstød har den private fondssektor, med aktiver på omkring 20 billioner yuan, også set hurtigere godkendelser af nye aktiefonde end fonde, der sporer andre aktivklasser i løbet af de sidste to måneder, sagde to yderligere kilder.
CSRC har siden juli udrullet reformer i fondsindustrien og vejledt forvaltere af alle typer fonde til at reducere administrationsgebyrer. Nogle annoncerede gebyrnedsættelser eller begyndte at købe andele i deres egne midler i de følgende måneder.
De seneste fondsmeddelelser, som Reuters har gennemgået, viser, at mange obligationsfonde afkorter deres tegningsperioder eller begrænsede investortegninger, mens det har taget meget længere tid for aktiefonde at rejse penge, og mange har kæmpet for at nå salgsmålene.
Selvom tilsynsmyndigheden nu tilskynder investeringsfondsforvaltere til at prioritere lanceringer af aktiefonde, er der ingen sikkerhed for, at lokale investorer, der er nødigt af faldende aktiemarkedsafkast, vil investere.
Xia Chun, cheføkonom hos Forthright Holdings Co, sagde, at han tvivlede på, at promovering af aktiefonde ville have en væsentlig indflydelse.
“Det er svært at sælge aktiefonde, når markedet er trægt. Markedsføringsomkostningerne er høje, men effekten kan være lav,” sagde Xia.
“Det er den type ting, som det er bedre at lade virksomhederne selv bestemme.”