HomeNewsDax-indekset nærmer sig bearish markedsterritorium: Køb eller sælg?

Dax-indekset nærmer sig bearish markedsterritorium: Køb eller sælg?

Mircea Vasiu

Det tyske Dax-indeks brød under 14.000 point for første gang i tolv måneder. Nu hvor det går mod bjørnemarkedets territorium, er det så på tide at købe eller sælge?

Verden var chokeret over at finde ud af i sidste uge, at Rusland invaderede Ukraine. Som konsekvens heraf startede en fuld krig i Østeuropa med enorme konsekvenser for hele kontinentet.

Udover selve krigens tragedie bør den økonomiske indvirkning på det gamle kontinent ikke ses bort fra. Vestlige nationer reagerede med et sæt hidtil usete økonomiske sanktioner for at straffe aggressoren, Rusland.

Disse tiltag vil dog også have en boomerangeffekt på de europæiske økonomier. Mange virksomheder, såsom tyske, havde eksponering for den russiske økonomi. Nu hvor konflikten startede og sanktionerne er på plads, solgte investorerne det tyske Dax-indeks.

Det tyske Dax-indeks nærmer sig bjørnemarkedets territorium

Et bjørnemarked er sat til at starte efter et fald på mere end 20 % fra højdepunkterne. Hvis vi bruger 16.300 som top, så starter bjørnemarkedet på en bevægelse under 13.000 point cirka.

Derfor er Dax-indekset endnu ikke på et bear market-territorium. Udsigterne ser dog ikke gode ud.

Der sælges europæiske aktier med eksponering mod Rusland, og mange af dem er tyske. Desuden sælges europæiske aktier af investorer, der flygter fra Europa og søger efter sikkerheden for deres midler i andre dele af verden.

Desuden blev Europa svækket af COVID19-pandemien, og mange af dets økonomier kæmper stadig for at komme sig. Krigens virkelighed i Europa truer genopretningen og har alvorlige økonomiske konsekvenser for det gamle kontinent.

Endelig ser det tekniske billede ikke godt ud. Markedet har allerede nået den afmålte bevægelse af et dobbelt topmønster, men det er blot den minimumsafstand, markedet skal tilbagelægge for at bekræfte vendingsmønsteret.

For at opsummere, selvom de ikke er i et bjørnemarked-territorium endnu, favoriserer både tekniske og fundamentale faktorer flere ulemper for Dax-indekset.