Home » News » Bevæbn børsnotering for at sætte SoftBanks AI hårde salg på prøve

Bevæbn børsnotering for at sætte SoftBanks AI hårde salg på prøve

21 August 2023 Putem News Team

Når SoftBank Group-ejede chipdesigner Arm indgiver en Nasdaq-børsnotering på mandag, er investorerne indstillet på at skærpe ind på et nøglespørgsmål – vil virksomheden have “eksponentiel vækst” på grund af boomet i kunstig intelligens, som CEO Masayoshi Son hævder?

Siden han købte chipdesigneren i 2016, har Son positioneret Arm som teknologiinvesteringskonglomeratets kronjuvelaktiv, og har i de seneste måneder entusiastisk talt om, hvilken rolle det kunne spille i AI.

Arm “er i centrum for en gruppe af AI-relaterede virksomheder for at skabe synergier” og “85 % af SoftBank Groups aktiver er AI-relaterede virksomheder i udlandet,” fortalte han investorer i juni.

Milliardæren sagde også, at han har brugt måneder på at skabe hundredvis af opfindelser med AI-drevet ChatGPT, som han mener kan realiseres gennem Arm.

Men Son har manglet detaljer. Investorer håber, at ansøgningen, som kilder har sagt, skal forelægges senere på dagen, vil give yderligere fingerpeg om SoftBanks AI-strategi, og om Arm er lige så meget værd som eller måske mere end en værdiansættelse før børsintroduktion på 64 milliarder dollar.

Det er det tal, som SoftBank vurderede Arm til med købet af en 25%-beholdning – den eneste del, den ikke ejede direkte – fra sin Vision Fund-enhed, sagde kilder fredag.

Son har tidligere været kendt for at overbevise Arms udsigter.

Da SoftBank købte virksomheden i 2016, sagde han, at Internet of Things (IoT) ville være det “største paradigmeskift i menneskehedens historie”, og Arm-designede chips ville drive ethvert objekt, der nyligt er forbundet til internettet. Skiftet er endnu ikke blevet til virkelighed, og IoT udgør en brøkdel af Arms indtægter.

Analytikere advarer også om, at Arm ikke sidder i midten af AI-bommen, men er mere AI-tilstødende.

“Den spænding, der satte det hele i gang, var virkelig på software- og platformsiden, hvor OpenAI kom ud med værktøjer, der kunne udnytte store sprogmodeller til at skabe indhold,” siger Kirk Boodry fra Astris Advisory Japan.

“Det er ikke, hvad Arm er, det er ikke på nogen måde relateret til det.”

Boodry, som værdsætter Arm til omkring 47 milliarder dollars, sagde, at SoftBanks værdiansættelse på 64 milliarder dollar sandsynligvis var motiveret delvist til at belønne dets Vision Fund-limited partner-investorer, som omfatter Saudi-Arabiens og UAE’s suveræne formuefonde.

“En virksomhedsintern transaktion er ikke så stærk og sammenlignelig, som hvis den var med en tredjepart,” sagde han.

I modsætning hertil har grafikchip-specialisten Nvidia (NASDAQ: NVDA) vist sig som den største fordel af AI-boomet, med dets avancerede halvledere, der driver datacentrene bag store sprogmodeller som ChatGPT.

Til en vis grad kan Arm køre på Nvidias coattails, da Nvidias chips skal kobles sammen med energieffektive central processing units (CPU’er) – Arms speciale.

Nvidia har udviklet en “superchip” til brug i datacentre – GH200, som indeholder CPU’er baseret på Arm-arkitektur. Når det er sagt, skal chippen konkurrere med et væld af alternativer.

“Ikke alle Nvidia GPU’er skal sælges med en Arm CPU, de tilbyder bare en super chip, der kombinerer de to,” sagde Rolf Bulk, analytiker hos New Street Research.

Arm-kunder gør også indtog i AI. Qualcomm (NASDAQ:QCOM) og Apple (NASDAQ: AAPL) har designet dele af chips rettet mod AI-behandling og cloud computing-virksomheder som Amazon (NASDAQ: AMZN) og Alphabet (NASDAQ: GOOGL)’s Google har bygget AI-fokuserede chips, der brug ikke Arm-teknologi.

Men Bulk sagde, at Arms mulighed ligger i, at kunstig intelligens og maskinlæring bevæger sig væk fra centraliserede cloud-servere mod de enheder, der bruges af slutbrugere, såsom telefoner, husholdningsapparater og maskinkomponenter.

Disse enheder vil kræve specifik intellektuel ejendom af den slags, som Arm har udviklet ekstremt succesfuldt til andre arkitekturer i fortiden, tilføjede han.

Potentialet for AI-synergier mellem SoftBank-porteføljeselskaber er imidlertid en anden sag, og analytikere stiller spørgsmålstegn ved, om, som Son siger, 85 % af disse firmaer kan beskrives som AI-relaterede.

“Det er et stræk. Mange SoftBank-porteføljevirksomheder vil omfavne og anvende generativ AI, men det gør dem ikke til AI-virksomheder,” sagde Victor Galliano fra Galliano’s Latin Notes, som udgiver på Smartkarma.

Source: https://buystocks.co.uk/news/arm-ipo-to-put-softbanks-ai-hard-sell-to-the-test/