Home » News » Amerikanske aktier falder i takt med, at renterne stiger.

Amerikanske aktier falder i takt med, at renterne stiger.

News Team

De amerikanske aktier bevægede sig for det meste lavere mandag den 1. april 2024, og tyngede Dow- og S&P500-indeksene ned, mens det teknologitunge Nasdaq formåede at afslutte dagen i positivt terræn.

Wall Streets hovedaktieindeks faldt, da en rapport fra Institute for Supply Management uventet viste, at en beskeden vækst i amerikansk produktionsaktivitet i marts bidrog til et hop i statsrenterne og dæmpede forventningerne om en rentenedsættelse i juni fra den amerikanske centralbank.

Markederne fordøjede også handelsministeriets data fredag, der viste, at prisindekset for personligt forbrug (PCE) – Feds foretrukne inflationsmåler – steg 0,3 % i februar. Fed-formand Jerome Powell sagde fredag, at de seneste amerikanske inflationsdata var “på linje med det, vi gerne vil se,” men sagde, at da økonomien var på et “stærkt” grundlag, “betyder det, at vi ikke behøver at være har travlt med at skære.”

Ved den afsluttende klokke faldt Dow Jones Industrial Average-indekset 240,52 point, eller 0,6 %, til 39.566,85. S&P500-indekset faldt 10,58 point eller 0,2% til 5.243,77. Det teknologitunge Nasdaq Composite-indeks steg med 17,37 point eller 0,11 % til 16.396,83.

I alt 8 ud af 11 store S&P 500-sektorer faldt, med fast ejendom som den laveste performer, et fald på 1,77 %, mens energisektoren var den bedste med en stigning på 1,1 %, mens kommunikationstjenestesektoren var den bedste med en stigning på 1,46 %.

US ISM Manufacturing Index indikerer vækst for første gang siden september 2022- Efter seksten på hinanden følgende måneder med sammentrækning udgav Institute for Supply Management en rapport mandag, der uventet viser beskeden vækst i amerikansk produktionsaktivitet i marts måned. ISM sagde, at dets PMI for fremstilling sprang til 50,3 i marts fra 47,8 i februar, med en læsning over 50, der indikerer vækst i sektoren. Med den meget større end ventede stigning vendte indekset tilbage til ekspansionsområde for første gang siden september 2022. Fremgangen med det overordnede indeks afspejlede delvist en betydelig vending i produktionen, da produktionsindekset steg til 54,6 i marts fra 48,4 i Februar. Det nye ordreindeks vendte også tilbage til ekspansionsområdet og steg til 51,4 i marts fra 49,2 i den foregående måned. Rapporten sagde, at beskæftigelsesindekset også steg til 47,4 i marts fra 45,9 i februar, selvom aflæsningen under 50 tyder på, at beskæftigelsen er indgået for sjette måned i træk. I mellemtiden sagde ISM, at prisindekset også sprang til 55,8 i marts fra 52,5 i februar, da de råvaredrevne omkostninger forbliver ustabile.

Væksten i amerikansk virksomhedsproduktion når 22-måneders høj i marts – Tegn på forbedrede bredere økonomiske forhold og markedsefterspørgsel slog igennem til en yderligere udvidelse af amerikansk fremstillingsproduktion i marts, hvor ekspansionshastigheden nåede et højdepunkt på 22 måneder. Takten for jobskabelse steg også, men væksten i nye ordrer aftog. I mellemtiden signalerede virksomheder generelt en præference for at trække ned varebeholdninger midt i tilstrækkelige beholdninger og bestræbelser på at forbedre pengestrømmen. Indkøbsaktivitet og lagre af både input og færdigvarer blev alle reduceret efter stigninger i februar. På inflationsfronten blev der registreret kraftigere stigninger i både inputomkostninger og produktionspriser. Det sæsonkorrigerede S&P Global US Manufacturing Purchasing Managers Index (#PMI) var over 50,0 uændret mærket for tredje måned i træk i marts, hvilket signalerede en yderligere månedlig styrkelse af sektorens sundhed. Når det er sagt, var indekset på 51,9 faldet fra 52,2 i februar, hvilket peger på en lidt mindre udtalt forbedring i slutningen af årets åbningskvartal. Producenter registrerede en solid og accelereret stigning i produktionen i løbet af marts, med vækstraten den skarpeste i næsten to år. Stærkere efterspørgsel var også tydelig i data for nye ordrer, som viste en stigning for tredje måned i træk. Inputomkostningerne steg kraftigt, og inflationen steg i forhold til februar. I mellemtiden blev virkningen af stigende lønomkostninger nævnt som en faktor, der presser salgspriserne op hos en række producenter. Endelig er leverandørernes leveringstider blevet forkortet for fjortende gang inden for de seneste 15 måneder, dog kun marginalt.

USA’s byggeudgifter falder uventet yderligere i februar- Byggeudgifterne i USA oplevede uventet yderligere nedgang i februar måned, ifølge en rapport udgivet af handelsministeriet mandag. Rapporten sagde, at byggeudgifterne faldt med 0,3 % til en årlig rate på 2,091 billioner dollars i februar efter at være faldet med 0,2 % til en revideret sats på 2,097 billioner dollars i januar. Det fortsatte fald kom som en overraskelse for økonomer, som havde forventet, at byggeudgifterne ville stige med 0,6 % i løbet af måneden. Det uventede fald afspejlede stort set et stejlt fald i udgifterne til offentligt byggeri, som faldt med 1,2 % til en årlig rate på 474,4 milliarder dollar. Udgifterne til uddannelsesbyggeri faldt med 1,8 % til en årlig rate på 100,5 milliarder dollars, mens udgifterne til motorvejsbyggeri faldt med 1,6 % til en sats på 147,3 milliarder dollar. I mellemtiden sagde handelsministeriet, at udgifterne til privat byggeri i februar kom ind med en årlig rate på 1.617 billioner dollars, stort set uændret i forhold til det reviderede januar-estimat. Mens udgifterne til boligbyggeri steg med 0,7 % til en årlig sats på 901,1 milliarder dollars, faldt udgifterne til ikke-boligbyggeri med 0,9 % til en rate på 716,0 milliarder dollar.

Source: https://buystocks.co.uk/news/us-stocks-slip-as-yields-move-higher/