Home » News » Aktier eye 3 % ugentligt tab, dollar skyhøjt før amerikanske jobdata

Aktier eye 3 % ugentligt tab, dollar skyhøjt før amerikanske jobdata

Verdensaktier var på vej mod et tab på 3 % i ugen, mens dollaren nåede 24-års højder over for yenen for en anden dag i fredags forud for vigtige amerikanske jobdata, da investorerne forbereder sig på aggressive renteforhøjelser fra Federal Reserve.

Nye nedlukninger i Kina vækker også bekymring for global vækst, mens høje energiomkostninger som følge af krigen i Ukraine tynger de europæiske markeder.

“Markedet er laser-fokuseret på, hvor aggressiv Fed vil være med sin stigningscyklus,” sagde Giles Coghlan, chefvalutaanalytiker hos HYCM, og påpegede, at forventningerne til højere renter er styrket siden en tale i sidste uge af Fed-formand Jerome. Powell ved centralbankkonferencen i Jackson Hole.

Markederne er bekymrede for “Kina afmatning, recession i euroområdet og en høgeagtig Fed,” tilføjede han.

MSCIs verdensaktieindeks (.MIWD00000PUS) holdt sig over 6-ugers laveste niveau, der blev sat i den forrige session, men var på vej mod sin tredje uge i træk med tab.

Amerikanske S&P-futures var fladt, efter at S&P 500-indekset (.SPX) steg 0,3 % torsdag.

USA’s lønningsliste for august uden for landbruget, der forfalder kl. 1230 GMT på fredag, forventes at vise, at 300.000 job blev tilføjet i sidste måned, mens arbejdsløsheden lå på 3,5%.

Stærke data ses styrke Feds evne til at hæve renten for at bremse inflationen uden at presse væksten.

Futures-markederne har prissat så meget som en 75% chance for, at Fed vil hæve med 75 basispoint på sit politiske møde i september, sammenlignet med en 69% sandsynlighed for en dag siden.

Europæiske aktier (.STOXX) trak sig også tilbage fra torsdagens 6-ugers lave niveauer og steg 0,5 %, mens Storbritanniens FTSE (.FTSE) steg 0,4 %.

I Europa er frygten for en recession stigende, med en undersøgelse, der torsdag viste, at produktionsaktiviteten på tværs af eurozonen faldt igen i sidste måned, da forbrugerne mærkede klemmen fra en dybere leveomkostningskrise, reducerede udgifterne.

Den amerikanske dollar ramte 24-års højder over for den lavtforrentede yen, før den trimmede gevinsterne til stabile på 140,28.

Dollarindekset, som måler dets præstation i forhold til en kurv med seks valutaer, faldt 0,24 % efter at have ramt et 20-årigt højdepunkt i den foregående session.

Euroen steg 0,4% til $0,9985.

På obligationsmarkederne faldt renten på benchmark toårige obligationer 2 basispoint til 3,5006 %, mens renten på 10-årige obligationer faldt 1 bp til 3,2537 %.

De tyske 10-årige obligationsrenter steg 1,5 bps til 1,579 %.

MSCI’s bredeste indeks for Asien-Stillehavsaktier uden for Japan (.MIAPJ0000PUS) faldt 0,5%, på vej mod dets værste ugentlige præstation siden midten af juni med et fald på 3,6%, da stigende forventninger om aggressive globale rentestigninger ramte risikable aktiver.

Japanske Nikkei (.N225) faldt 0,1 %, kinesiske blue chips (.CSI300) faldt 0,5 %, Hongkongs Hang Seng-indeks (.HSI) faldt 0,9 % og Sydkorea (.KS11) faldt 0,3 %.

Den sydvestlige kinesiske metropol Chengdu annoncerede torsdag en nedlukning af sine 21,2 millioner indbyggere, mens teknologihubben i Shenzhen også udrullede nye regler for social distancering, da flere kinesiske byer forsøgte at bekæmpe tilbagevendende COVID-19-udbrud.

Analytikere hos Nomura sagde, at det, der bliver mere bekymrende, er, at COVID-19-hotspots i Kina flytter sig væk fra fjerntliggende regioner og byer til provinser, der betyder meget mere for Kinas nationale økonomi.

“Vi fastholder synspunktet om, at Kina vil beholde sin nul-COVID-politik indtil marts 2023, hvor (lederskabs)rokaden er fuldført, men vi forventer nu et langsommere tempo for lempelser af nul-COVID-politikken efter marts 2023,” sagde Nomura.

Oliepriserne faldt med 3 % i løbet af natten, før de kom lidt tilbage i fredags, men var på vej til at poste skarpe ugentlige tab på grund af frygt for, at COVID-19 bremser i Kina og en svag global vækst vil ramme efterspørgslen.

Futures på Brent-olie steg 2% til $94,15 pr. tønde, mens US West Texas Intermediate (WTI)-futures steg med 1,75% til $88,34 pr. tønde.

Spotguld steg 0,35% til $1701 pr. ounce.