Volatilitet
Markedsvolatilitet, eller blot volatilitet, er et udtryk, der indikerer uforudsigelige og nogle gange skarpe kortsigtede kursbevægelser på et værdipapir. Mere risikofyldte aktiver er generelt mere volatile end andre aktiver, fordi de er mindre forudsigelige.
Generelt stiger markedsvolatiliteten, når priserne falder og omvendt. Medmindre der er en enkelt katalysator, der pludselig tvinger markedsvolatiliteten til at stige, har volatiliteten en tendens til generelt at være lav. Dette er især tilfældet med tyremarkeder, da de har en tendens til at gå hånd i hånd med relativt lav volatilitet.
Desuden anses markedsvolatilitet for at være et vigtigt input til beregning af optionspriser. Analytikere bruger flere metoder til at måle markedsvolatilitet, såsom beta koefficienter, optionsprismodeller og standardafvigelser for afkast.
Chicago Board Options Exchanges volatilitetsindeks (VIX) anses for at være en go-to-indikator til at måle markedsvolatilitet. VIX repræsenterer markedets forventninger til volatilitet over de kommende 30 dage. Med enkle ord signalerer en høj VIX et risikabelt marked, der sandsynligvis vil falde.
Implicit volatilitet (IV) er en anden metrik, der er meget brugt af handlende og investorer. IV forsøger praktisk talt at bestemme, hvor ustabilt markedet sandsynligvis vil være i fremtiden. Historisk volatilitet (HV) er det modsatte af IV, da det måler markedsvolatiliteten over en vis tidshorisont i fortiden.
Gå tilbage til vores fulde ordliste.