BP sælger sin 20%-andel i russiske Rosneft
Nogle vestlige virksomheder er begyndt at afbryde forbindelserne til Rusland efter dets angreb på dets naboland Ukraine.
For et par timer siden meddelte den britiske energigigant BP, at den havde solgt sin 19,75 %-andel i Rosneft, et russisk-baseret energiselskab.
Udgangen kommer efter Ruslands angreb på Ukraine, som begyndte for et par dage siden. BP har været storaktionær i Rosneft siden 2013, men forlader nu sin position i det russiske selskab. BP sagde:
"BPs bestyrelse meddelte i dag, at BP vil forlade sin aktiepost i Rosneft. BP har haft en aktiepost på 19,75 % i Rosneft siden 2013. Derudover trækker BPs administrerende direktør Bernard Looney sig fra bestyrelsen i Rosneft med øjeblikkelig virkning. Den anden Rosneft-direktør nomineret af BP, tidligere BP-gruppechef Bob Dudley, trækker sig ligeledes fra bestyrelsen."
BP og dets ledere har fordømt angrebet på Ukraine og udtalt, at det er en krænkelse af menneskerettighederne. BP-formand Helge Lund sagde:
"Ruslands angreb på Ukraine er en aggressionshandling, som har tragiske konsekvenser i hele regionen. BP har opereret i Rusland i over 30 år og arbejdet sammen med dygtige russiske kolleger. Denne militære aktion repræsenterer imidlertid en fundamental ændring. Det har fået BP-bestyrelsen til efter en grundig proces at konkludere, at vores engagement med Rosneft, en statsejet virksomhed, simpelthen ikke kan fortsætte."
BP's exit fra Rosneft kom efter, at det stod over for et intenst pres fra den britiske regering for at afbryde forbindelserne med det russisk-statslige energi-kontrollerede selskab. Ifølge The Wall Street Journal anklagede britiske embedsmænd Rosneft for at sætte skub i Kremls fremmarch ind i Ukraine.
Storbritanniens erhvervsminister Kwasi Kwarteng var henrykt, efter at BP annoncerede sin exit fra Rosneft. Kwarteng sagde;
"Ruslands uprovokerede invasion af Ukraine må være et wake-up call for britiske virksomheder med kommercielle interesser i Putins Rusland."
BP's forretning kan få et slag efter dets exit fra Rosneft, da det russiske selskab bidrog med omkring en tredjedel af BP's olie- og gasproduktion.