Wall Street svinger, mens Trumps ‘Liberation Day’ tynger investorerne.
På Wall Street steg S&P 500 0,6 % i endnu en rutsjebanedag, efter at have været nede på hele 1,7 % i løbet af formiddagen. Omslaget hjalp indekset med at barbere sit tab for årets første tre måneder til 4,6 %, hvilket gør det til det værste kvartal i to et halvt år.
Dow Jones Industrial Average svingede også højere efter at have slettet et indledende tab, og det steg 417 point, eller 1%. Slides for Tesla, Nvidia og andre indflydelsesrige Big Tech-aktier sendte imidlertid Nasdaq-sammensætningen ned 0,1%.
Sådanne halsdrejninger er blevet rutine for det amerikanske aktiemarked for nylig på grund af usikkerhed om, hvad Trump vil gøre med toldsatserne – og hvor meget de vil forværre inflationen og sænke væksten for økonomier. Wall Streets udsving fulgte efter et udsalg, der strakte sig over hele verden tidligere mandag, da der opstod bekymringer om virkningerne af de toldsatser, som Trump siger vil bringe produktionsjob tilbage til USA.
I Japan faldt Nikkei 225-indekset 4 pct. Sydkoreas Kospi sank 3%, og Frankrigs CAC 40 faldt 1,6%.
Investorer vender sig til guld
I stedet for aktier blev priserne styrket for ting, der betragtes som sikre væddemål, når økonomien ser rystende ud. Guld steg igen til kortvarigt top $3.160 per ounce.
Priserne på statsobligationer steg også, hvilket igen sendte deres renter ned. Renten på det 10-årige statsobligation faldt til 4,21 % fra 4,27 % sent fredag og fra omkring 4,80 % i januar.
På onsdag skal USA begynde, hvad Trump kalder “gensidige” tariffer, som vil blive skræddersyet til at matche, hvad han ser, er den byrde, som hvert land lægger på hans, herunder ting som moms. Meget er stadig ukendt, herunder præcis hvad den amerikanske regering vil gøre på “Befrielsesdag.”
Økonomer justerer udsigterne
Hos Goldman Sachs forventer økonomer, at Trump vil annoncere en gennemsnitlig gensidig tarif på 15 %. De hævede også deres prognose for inflation og sænkede den for amerikansk økonomisk vækst i slutningen af året.
De ser nu en 35% chance for recession i det næste år, op fra en tidligere prognose på 20%, “som afspejler vores lavere vækstprognose, faldende tillid og udtalelser fra embedsmænd i Det Hvide Hus, der indikerer villighed til at tolerere økonomisk smerte,” ifølge Goldman Sachs økonom David Mericle.
Hvis toldsatserne den 2. april ender med at blive mindre byrdefulde, end investorerne frygter – måske inkluderer Trump ingen yderligere toldforhøjelser på for eksempel Kina – kan aktierne stige. Men hvis de ender med at blive et worst-case scenario, som får virksomhederne så bange, at de begynder at skære ned i deres arbejdsstyrke, kan aktierne synke meget længere.
Selvfølgelig er der også en chance for, at den 2. april ikke gør meget for at fjerne usikkerheden. Det kan ende med at blive et “springbræt for yderligere forhandlinger” i stedet for en “clearing event” for markedet, ifølge Michael Wilson og andre strateger hos Morgan Stanley.
“Dette betyder, at politisk usikkerhed og vækstrisici sandsynligvis vil fortsætte – det er et spørgsmål om, i hvilken grad,” skrev Wilson i en rapport.
En bekymring er, at selvom Trumps toldsatser ender med at blive mindre hårde end frygtet, kan al den usikkerhed, der er skabt af dem alene, få amerikanske husholdninger og virksomheder til at fastfryse deres udgifter, hvilket ville skade en økonomi, der havde kørt i et solidt tempo for at lukke sidste år.
Wall Street-aktier ramte hårdest
Uanset hvad, var nogle velkendte navne blandt Wall Streets hårdest ramte mandag.
Tesla faldt 1,7% for at bringe sit tab for året indtil nu op på 35,8%. Det har været en af årets dårligste resultater i S&P 500, hovedsageligt på grund af frygt for, at elbilsproducentens mærke er blevet for sammenflettet med sin CEO, Elon Musk.
Musk har ledet den amerikanske regerings bestræbelser på at skære i udgifterne, hvilket gør ham til et mål for voksende politisk vrede, og protester har myldret over Teslas showrooms som følge heraf.
Andre Big Tech-aktier kæmpede også. De har været i centrum for frasalget i høj grad på grund af kritik af, at deres aktiekurser var blevet for dyre. Kritikere pegede på, hvordan deres priser steg hurtigere end deres allerede hurtigt voksende overskud i de seneste år.
Nvidia, som har drevet vanvidet omkring kunstig intelligens-teknologi til at blive en af Wall Streets mest indflydelsesrige aktier, faldt 1,2 % for at bringe årets tab indtil nu til 19,3 %.
Vindersiden af Wall Street
På den vindende side af Wall Street var Mr. Cooper, som sprang 14,5 %, efter at boliglånsudbyderen sagde, at det er blevet købt af realkreditselskabet Rocket i en aktiehandel til en værdi af 9,4 milliarder dollars. Handlen kommer kun få uger efter, at Rocket købte ejendomsnoteringsselskabet Redfin, og Rockets aktie faldt 7,4 pct.
Warren Buffetts Berkshire Hathaway steg 1,2% og var en af de stærkeste kræfter, der løftede S&P 500. Moderselskabet til GEICO og andre virksomheder sagde tidligere på året, at det sidder på $334,2 milliarder i ubrugte kontanter. Et så stort beløb kunne indikere, at Buffett, der er berømt for at købe, når priserne er lave, måske ser lidt værd at købe på et aktiemarked, som kritikere havde kaldt for dyrt.
Newsmax steg 735% på en svimlende første handelsdag for nyhedsselskabets aktie. Dens kurs var så ustabil, at handel med aktien kortvarigt blev stoppet et dusin gange i løbet af dagen.
Alt i alt steg S&P 500 30,91 point til 5.611,85. Dow Jones Industrial Average steg 417,86 til 42.001,76, og Nasdaq-sammensætningen faldt 23,70 til 17.299,29.
Source: https://buystocks.co.uk/news/wall-street-swings-as-trumps-liberation-day-weighs-on-investors/