Home » News » Vodafone og Hutchisons britiske mobilfusion står over for hårde tests endnu

Vodafone og Hutchisons britiske mobilfusion står over for hårde tests endnu

15 June 2023 Putem News Team

Det har taget måneder med indviklede forhandlinger for Vodafone (NASDAQ: VOD) og CK Hutchison at blive enige om en aftale om at skabe Storbritanniens største mobiloperatør, men fra et regulatorisk synspunkt er det hårde arbejde kun lige begyndt.

Forbindelsen på 19 milliarder dollar vil blive undersøgt af Storbritanniens konkurrence- og markedsmyndighed, antitrustregulatoren, som skabte globale overskrifter i april, da den blokerede Microsoft (NASDAQ: MSFT)s 69 milliarder dollars opkøb af “Call of Duty”-producenten Activision Blizzard (NASDAQ) : ATVI).

Den længe ventede mobilaftale reducerer antallet af netværk fra fire til tre, hvilket udfordrer et princip, som regulatorer længe har haft, hvor fire hjælper med at holde priserne lave på store markeder.

Hutchison forsøgte at købe Telefonica (NYSE: TEF)’s O2-netværk for syv år siden, men aftalen – allerede modsat af Storbritanniens telekommunikationsregulator Ofcom – blev blokeret af Europa-Kommissionen med den begrundelse, at den ville skade konkurrencen. Juridisk skænderi om den beslutning fortsætter.

Enhver kendelse i Storbritannien vil sandsynligvis tage mere end et år.

Analytiker Paolo Pescatore hos PP Foresight sagde, at bindingen vil være et hårdt salg, da både Vodafone og Hutchison’s Three UK har klaret sig bedre end markedet i det sidste år eller deromkring.

“Begge parter skal demonstrere, at dette virkelig er i UK plc’s, økonomiens og forbrugernes interesse for at have en chance for at komme over stregen,” sagde han.

“Derfor er du nødt til at tillade en form for konsolidering.”

Regeringen sagde i april, at den ønskede at skabe en pro-investeringsramme for at levere selvstændig 5G. Der var ikke noget “magisk tal” af mobiloperatører, sagde den, selvom den tilføjede, at alle beslutninger om konsolidering var for CMA.

Disse kommentarer kom kort efter et møde mellem Hutchisons topledere og regeringsembedsmænd, har kilder fortalt til Reuters.

MERE medtagelig

James Gray, administrerende direktør for Graystone Strategy, sagde, at telekommunikationslandskabet havde ændret sig i løbet af de sidste par år, og det ville sandsynligvis gøre CMA mere medgørlig.

“Regeringens ønske om at gøre Storbritannien til et 5G-kraftcenter kræver mange investeringer,” sagde han.

CMA viste dog, at det ikke var bange for at hævde sin uafhængighed med Microsoft-Activision, mens Europa godkendte den aftale, og dets chef Sarah Cardell sagde i februar, at risiciene fra konkurrencebegrænsende aftaler ikke skulle undervurderes.

Selskaberne skal også sikre sig godkendelse i henhold til en national sikkerheds- og investeringslov, som giver den britiske regering beføjelser til at gribe ind i handler, der kan udgøre en risiko.

En af Storbritanniens største fagforeninger, Unite, har allerede advaret om, at en virksomhed så tæt på Kina ikke bør have en ledende rolle inden for telekommunikationsinfrastruktur.

Tre britiske chefer Robert Finnegan sagde, at han ikke så noget problem, fordi det allerede overholdt sikkerhedsreglerne. “Dette går fra 100% ejerskab til 49%,” sagde han.

Timingen af aftalen kan også forårsage komplikationer, da den kommer, da millioner af britiske kunder på alle fire netværk fordøjer tocifrede stigninger i deres regninger midt i et inflationært miljø.

Men konkurrencen i Storbritannien er blevet boostet af den mobile virtuelle netværksoperatør (MVNO) og engrosmarkedet, som gør det muligt for operatører som Tesco (OTC: TSCDY) Mobile og Sky at pigge tilbage på eksisterende netværk, sagde Gray.

En London-baseret investeringsbankmand, som afviste at blive navngivet, sagde, at han satte chancen for, at aftalen får grønt lys fra tilsynsmyndighederne til 50 %.

En stor teleinvestor sagde, at handlen kunne godkendes, men kun med stærke midler, og det kunne risikere at underminere dens begrundelse.

De sagde, at et sandsynligt middel kunne svare til det, der skete ved en fire-til-tre-fusion i Tyskland i 2014, da Telefonica var nødt til at sælge op til 30 % af de fusionerede gruppers kapacitet, hvilket gjorde det muligt for op til tre nye MVNO’er at komme ind på markedet .

Source: https://buystocks.co.uk/news/vodafone-and-hutchisons-uk-mobile-merger-faces-tough-test-yet/