USA og Kina er et skridt tættere på at forhindre aktier som Alibaba i at blive afnoteret. Hvad du skal se næste gang
BEIJING – USA og Kina tog for nylig et væsentligt første skridt i retning af at holde amerikanske børsnoterede kinesiske aktier som Alibaba Group Holding Ltd – ADR (NYSE: BABA) fra at blive tvunget væk fra amerikanske børser.
Det næste, der skal ske, er en jævn inspektion på jorden i Kina af USA med tilstrækkelig støtte fra kinesiske myndigheder, sagde analytikere.
“Mange implementeringsdetaljer kan sandsynligvis kun finde ud af revisionsfirmaerne og [finansministeriet] – sammen med [China Securities Regulatory Commission] – gennem reelle revisionsforsøg under denne hidtil usete aftale,” sagde Winston Ma, adjungeret professor jura ved New York University.
US Public Company Accounting Oversight Board sagde, at dets inspektører er indstillet til at ankomme til Hong Kong i midten af september, kort efter, hvorefter “alle revisionsarbejdspapirer, som PCAOB anmoder om, skal stilles til rådighed for dem.”
Revisionsarbejdspapirer adskiller sig fra de faktiske oplysninger om virksomheder indsamlet af revisionsfirmaer.
Arbejdspapirerne registrerer revisionsproceduren, tests, indsamlede oplysninger og konklusioner om gennemgangen, ifølge PCAOB-webstedet. Det er ikke klart, hvilket niveau af meget følsomme oplysninger, hvis nogen, ville indgå i arbejdspapirerne.
USA’s evne til at inspicere disse arbejdspapirer for kinesiske virksomheder noteret i USA har været en årelang tvist. Den politiske og juridiske udvikling i USA i de sidste to år har fremskyndet truslen om, at de kinesiske virksomheder måske bliver nødt til at afnotere fra amerikanske børser.
Et vendepunkt kom i slutningen af august, da PCAOB og China Securities Regulatory Commission underskrev en samarbejdsaftale, der lagde det regulatoriske grundlag for at tillade amerikanske inspektioner af revisionsfirmaer inden for Kinas grænser.
Det er ifølge udtalelser fra begge regeringsenheder, som også sagde, at Kinas finansministerium underskrev aftalen.
“Jeg ser dette som et stort ‘fremskridt’, hvilket betyder, at begge sider var villige til at tage skridt til at fremme dette,” sagde Stephanie Tang, leder af private equity for Greater China og partner hos Hogan Lovells.
“Emnet eller publikum for denne PCAOB-undersøgelse ville være revisionsfirmaerne,” sagde hun og understregede, at hun ikke er revisor.
Behov for mere klarhed i implementeringen
Kinas registrerede revisionsfirmaer overvåges af finansministeriet, hvilket gør det til førende på den kinesiske side af de næste skridt, sagde Ming Liao, stiftende partner af Beijing-baserede Prospect Avenue Capital.
Der er dog usikkerhed omkring implementeringen af aftalen, da den kun etablerede en ramme, sagde analytikere.
“Vores revisionsfirmaer ved stadig ikke, hvordan de skal fortsætte,” sagde Peter Tsui, formand for den Hongkong-baserede sammenslutning af kinesiske interne revisorer. Det er ifølge en CNBC-oversættelse af hans mandarinsprogede bemærkninger torsdag.
Han sagde, at der stadig er spørgsmål om, hvilken information firmaerne skal dele for at forblive i overensstemmelse med kinesisk lovgivning.
“Giv [os] nogle retningslinjer,” sagde Tsui.
Tsui sagde, at inspektionerne skulle gå glat, hvis det kun er et spørgsmål om revisorer på begge sider, og der ikke er nogen politisk indblanding fra amerikansk side. Han sagde, at de fire store revisionsfirmaer – KPMG, PwC, Deloitte og EY – er medlemmer af foreningen.
Kinas finansministerium har endnu ikke offentliggjort en offentlig erklæring om revisionssamarbejdsaftalen. Ministeriet reagerede ikke umiddelbart på en CNBC-anmodning om kommentar.
En udvikling, som Prospect Avenue Capitals Liao holder øje med er, om den amerikanske præsident Joe Biden og den kinesiske præsident Xi Jinping mødes personligt til efteråret for første gang under Biden-administrationen. Det kunne fremskynde en endelig aftale om revisionstvisten, sagde han.
“I sidste ende afhænger løsningen af revisionsarbejdspapirproblemet på politisk interaktion mellem Kina og USA,” sagde Liao på kinesisk ifølge en CNBC-oversættelse. “Med tillid kan dette problem meget let løses.”
En beslutning inden årets udgang
PCAOB sagde, at det vil træffe en afgørelse i december om, hvorvidt Kina stadig forhindrede adgang til revisionsoplysninger.
Amerikanske tilsynsmyndigheder vil sandsynligvis “begynde at vide i oktober eller november”, hvilken beslutning PCAOB vil træffe om, hvorvidt amerikanske børsnoterede kinesiske virksomheder kan være på vej til afnotering, fortalte Gary Gensler, formand for US Securities and Exchange Commission, til CNBC’s David Faber sent. August.
Alibaba og mange andre amerikanske børsnoterede kinesiske virksomheder er i de sidste par år begyndt at udstede aktier i Hong Kong – delvist set som en måde at sikre sig mod en potentiel afnotering fra amerikanske børser. Siden det kinesiske ridefirma Didi’s amerikanske børsnotering i sommeren 2021, har Beijing også øget sin kontrol med kinesiske virksomheder, der ønsker at børsnotere i udlandet.
Den kombinerede politiske usikkerhed har bremset strømmen af kinesiske børsnoteringer i USA, især af større virksomheder.
Siden den 1. juli 2021 er 16 kinesiske virksomheder børsnoteret i USA, ekskl. special-opkøbsvirksomheder, ifølge Renaissance Capital. Tilbage i 2020 havde 30 Kina-baserede virksomheder noteret sig i USA, sagde firmaet da.
Målt efter værdi er de fem største amerikanske institutionelle beholdninger af amerikanske børsnoterede kinesiske aktier: Alibaba, JD.com, Pinduoduo, NetEase og Baidu. Det viser Morgan Stanleys undersøgelse dateret 26. august.