SoftBank Vision Fund planlægger efter sigende afskedigelser på grund af stigende tab
SoftBank planlægger at afskedige op til 30 % af medarbejderne i sine Vision Funds. Udviklingen kommer omkring en måned efter, at selskabet rapporterede massive tab på startup-investeringer på tværs af de to Vision Funds.
Ifølge Reuters-rapporten kan fyringerne blive annonceret i løbet af de næste to uger og vil også påvirke nogle af SoftBanks amerikanske ansatte. Vision Fund-afdelingen havde 349 ansatte ved udgangen af marts – det viste selskabets arkivalier.
Registreringerne afslørede også, at SoftBank Vision Fund havde et tab på $32 milliarder i regnskabsåret, der sluttede marts, hvilket var 70% højere end det foregående år og en ny rekord for det Masayoshi Son-ledede selskab. Tabene var nogenlunde ligeligt fordelt mellem de to Vision-fonde.
SoftBanks Vision Fund er blandt de førende private equity-investorer globalt og har investeret i en portefølje af forskellige virksomheder spredt over hele verden.
Opstartsvurderinger er dog faldet stort set rundt om i verden med nogle undtagelser – især i AI-virksomheder.
I sin indtjeningsmeddelelse sagde SoftBank: “For private porteføljeselskaber faldt dagsværdien i en bred vifte af investeringer, hvilket hovedsageligt afspejler nedskrivninger af svagere ydende virksomheder og aktiekursfald blandt sammenlignelige virksomheder.”
Et par uger efter SoftBanks indtjeningsrapport sænkede S&P Global Ratings sin rating med et trin fra BB+ til BB – hvilket skubbede kreditvurderingen dybere ind i junk-kategorien.
SoftBank slog ud mod ratingbureauet og stillede spørgsmålstegn ved dens begrundelse for kreditvurderingsnedsættelsen.
SoftBank ser på afskedigelse af op til 30 % visionsfondansatte
Indtil videre har SoftBank ikke reageret på rapporterne om, at de planlægger massefyringer hos Vision Funds. Når det er sagt, har finansieringsaktiviteten for global venturekapital (VC) været ret lunken i løbet af det sidste år.
Ifølge CrunchBase faldt den globale VC-finansiering med 44 % YoY til $22 milliarder i maj. Finansieringsafmatningen påvirkede nystartede virksomheder på tværs af værdikæden, herunder virksomheder i startfasen, tidligt stadie og sent stadium, med finansieringen nede på mellem 41 %-48 %.
Når man taler specifikt om SoftBank, mellem Vision Fund 1 og 2, investerede den kun 0,4 milliarder dollars i marts-kvartalet – det tredje kvartal i træk, hvor den kvartalsvise investering var under 1 milliard dollar.
Under teknologiboomets storhedstid var det ikke usædvanligt for SoftBank kun at investere over 1 milliard dollars i en enkelt virksomhed.
Bortset fra nedturen i opstartsvurderingen, er SoftBank også ramt af påvirkningen af Kinas teknologiske nedbrud, som førte til et fald i mange af dets porteføljeselskaber – især Alibaba.
SoftBank ejede over en fjerdedel af Alibaba-aktierne for tre år tilbage og var dens største aktionær. Midt i Kinas teknologiske nedkæmpelse har det imidlertid solgt de fleste af aktierne og indgivet ansøgning om at sælge flere aktier gennem terminskontrakter.
Salget af Alibaba-aktier hjalp SoftBank med at udligne nogle af tabene på sine andre startup-investeringer.
SoftBank søger at børsnotere Arm Holdings
SoftBank har skruet ned for sine investeringer til startups og fokuserer nu på børsnotering af Arm Holdings. Selskabets bestræbelser på at sælge forretningen til Nvidia mislykkedes, og den ansøgte efterfølgende fortroligt om en børsnotering i USA – med henblik på at rejse op til $10 milliarder fra børsnoteringen.
Arm Holdings er baseret i London, og Rishi Sunak-regeringen forsøgte at overtale SoftBank til at børsnotere Arm Holdings i landet.
Sunak har forsøgt at pitche London som en attraktiv finansiel destination og et AI-hub.
Sunak forsøger at positionere UK som en AI-leder
I sin hovedtale ved London Tech Week i går sagde Sunak: “Det er denne regering, der bygger det mest pro-investeringsskatteregime, der øger offentlige F&U-investeringer til rekordhøje niveauer, og det gør vores visumsystem for internationale talenter til et af de mest konkurrencedygtige i verden.”
Han tilføjede, at landet ændrer sine noteringsregler for at gøre det lettere for virksomheder at rejse kapital fra de offentlige markeder.
Når det er sagt, fik Londons image som destination for tech-noteringer et tæsk, da Arm Holdings droppede London og i stedet stillede op til notering i USA.
Hvad angår SoftBank, har den engang så aggressive private equity-gigant været i en “forsvarstilstand” i et stykke tid, som Son også indrømmede.
Men i sidste måned sagde det, at selskabet ville forsøge at “balancere mellem forsvar og angreb” – en indikation af, at det igen kunne opskalere sine investeringer.