Softbank rapporterer et nettotab i 1. kvartal på 3,3 milliarder dollar på trods af, at Vision Fund klarer sig godt
SoftBank, et globalt teknologikonglomerat, har fået et uventet hit i sine økonomiske resultater i løbet af første kvartal, der spænder over april til juni. På trods af at have høstet fordele af sine omfattende teknologi-fokuserede Vision Fund-investeringer, rapporterede selskabet et uforudset nettotab, der kan tilskrives ejerne af moderselskabet, på i alt betydelige 477,6 milliarder yen (3,3 milliarder USD).
Dette tab var markant fjernt fra et tidligere forventet Refinitv-analytikerestimat på et overskud på 75 milliarder yen. Ikke desto mindre markerede det en betydelig forbedring i forhold til samme periode sidste år, som havde set et stejlt tab på 3,16 milliarder yen.
SoftBank har været en produktiv investor i indiske startups i løbet af det sidste årti og har investeret tæt på $15 milliarder. De fleste af disse investeringer er sket i den seneste tid. Gennem sin Vision Fund har SoftBank blandt andet investeret i virksomheder som e-handel store Flipkart, Blinkit, Cars24, FirstCry, Lenskart, Meesho, OYO, Paytm, Policybazaar og Swiggy.
Vision Fund, som overvåges nøje som en indikator for teknologisektorens sundhed, vendte udviklingen ved at sikre en investeringsgevinst på 159,8 milliarder yen (1,1 milliarder dollars). Dette markerede fondens første positive kvartal i fem kvartaler i træk. Gevinsten kom fra strategiske investeringer i aktier i selskabets datterselskaber, herunder den berømte chipdesigngigant Arm.
SoftBanks finansielle landskab blev også formet af dets igangværende bestræbelser på at genvinde fodfæste efter sidste års teknologiandelsnedsmeltning. Virksomheden har afhændet sin andel i Alibaba (NYSE: BABA), et skridt drevet af dets ønske om at opveje det foregående års tab. Mens SoftBank oplevede et urealiseret værdiansættelsestab på 553,4 milliarder yen på Alibaba-aktier, blev dette delvist opvejet af en afledt gevinst på 769,9 milliarder yen.
Det foregående kvartal havde set SoftBanks Vision Fund-investeringsarm stået over for et betydeligt tab på 32 milliarder dollars, tilskrevet investeringer i teknologigiganter som Uber og Coupang. På trods af, at selskabet fuldt ud forlod sin andel i Uber, fortsatte selskabet med at kæmpe med tab som følge af investeringer i enheder som det kinesiske AI-firma SenseTime og det indonesiske ride-hailing- og e-handelsselskab GoTo.
Teknikkonglomeratets bane er blevet præget af strategiske skift, herunder at sætte nye investeringer på pause og reducere dets beholdninger i store spillere som Alibaba og Uber. Investorer er fortsat meget interesserede i at vurdere, hvordan SoftBank navigerede i stigningerne i teknologiaktier i de seneste måneder. Med folk som Alphabet og Amazon, der er vidne til aktiekursstigninger, er der en håndgribelig forventning om en potentiel ende på den langvarige rentestigning.
Af særlig betydning er undersøgelsen af SoftBanks gevinster fra den stigende efterspørgsel efter kunstig intelligens, der falder sammen med fremkomsten af AI chatbot ChatGPT, ejet af OpenAI. Mens virksomheden afholdt sig fra nye investeringer midt i udfordrende markedsforhold, er det stadig højtråbende om at udnytte den igangværende “AI-revolution”.
På et aktionærmøde i juni kommunikerede administrerende direktør Masayoshi Son virksomhedens skift fra “forsvarstilstand” til “angrebstilstand.” Idet han reflekterede over de seneste år, fremhævede Son deres overgang fra en kontant-strapped position til at samle betydelige 5 billioner yen ($35,3 milliarder) på hånden. Denne ophobning har fået dem til at dreje i retning af en offensiv tilgang, et træk han udtrykte begejstring over.
Samtidig afventer brancheobservatører spændt SoftBanks kommentar til det forestående børsnotering af Arm, et chipdesignfirma, som virksomheden købte for 32 milliarder dollars i 2016. SoftBank havde oprindeligt planlagt at sælge Arm til Nvidia for 39 milliarder dollars, men regulatoriske bekymringer førte til annulleringen af aftalen.
Chief Financial Officer Yoshimitsu Goto afslørede, at SoftBank besidder en stald af virksomheder, der er klar til børsnoteringer, samlet til en værdi af 37 milliarder dollars. Han undlod dog at oplyse specifikke navne. SoftBanks Vision Fund 1 og Vision Fund 2, med grundlæggeren Son i spidsen, er dedikeret til aktieinvesteringer med høj vækst. På trods af udfordringer på grund af eskalerende globale renter, har begge fonde vist sig at være modstandsdygtige og overvinde markedsmodvind.
SoftBanks investeringshistorie afspejler en blanding af succeser og tilbageslag. Navnlig støttede virksomheden den amerikanske kontorudlejningsstartup WeWork, som engang var vurderet til 47 milliarder dollars, men som i sidste ende krævede en devaluerende redningsaktion. Derudover resulterede SoftBanks involvering i kryptobørs FTX i tab, efter at børsen blev anklaget for bedrageri.