Home » News » SoftBank har et rekordstort tab på 32 milliarder dollar i sin teknologiinvesteringsafdeling Vision Fund

SoftBank har et rekordstort tab på 32 milliarder dollar i sin teknologiinvesteringsafdeling Vision Fund

11 May 2023 Putem News Team

SoftBank registrerede et rekordstort tab for sin Vision Fund, da et nyligt opsving i teknologiaktier ikke har gjort meget for at hjælpe endnu et vanskeligt år for sin flagskibsinvesteringsenhed.

Den japanske gigants Vision Fund-segment havde et tab på 4,3 billioner japanske yen (32 milliarder dollars) for dets regnskabsår, der sluttede 31. marts, mod et tab på 2,55 billioner yen i samme periode året før.

SoftBank havde et samlet tab på investeringer i sine Vision Funds på 5,28 billioner japanske yen mod 3,43 billioner yen et år før. På trods af en stigning i år i teknologiaktier er de stort set stadig lavere end for et år siden. Det teknologitunge Nasdaq 100-indeks faldt omkring 11 % i løbet af SoftBanks regnskabsår.

Samlet set havde SoftBank et nettotab på 970,14 milliarder yen for regnskabsåret, hvilket er mindre end tabet på 1,7 billioner i samme periode året før.

På trods af gevinster fra at forlade investeringer i højprofilerede virksomheder som turfirmaet Uber, sagde SoftBank, at det registrerede tab i områder, herunder aktiekurserne for det kinesiske kunstige intelligensfirma SenseTime og det indonesiske ride-hailing- og e-handelsfirma GoTo.

I løbet af det seneste år har SoftBank forladt nogle af sine højest profilerede investeringer for at rejse kontanter. Det indsnævrede sine samlede tab gennem salg af aktier i T-Mobile og Alibaba. Det fortsætter med at aflaste nogle af sine aktier i sidstnævnte selskab via et derivat kaldet en terminskontrakt, efter Son tjente sin formue med en tidlig investering i Alibaba for mere end to årtier siden.

I august sagde det, at det havde solgt sin resterende ejerandel i den amerikanske ride-hailing-gigant Uber.

De virksomheder, som SoftBank har investeret i, er velkapitaliserede, ifølge den japanske gigants finansdirektør Yoshimitsu Goto. Han sagde, at SoftBank har en række virksomheder klar til at blive børsnoterede, som er vurderet til en samlet værdi af 37 milliarder dollars. Han nævnte ikke disse virksomheder.

Udtænkt af grundlæggeren Masayoshi Son, SoftBank’s Vision Fund omfatter Vision Fund 1 og Vision Fund 2 og investerer i højvækstaktier, som har mødt modvind fra stigende renter globalt, hvilket har fået investorer til at sælge ud af mere risikable aktier såsom teknologi.

Midt i stigende tab trådte Sons vigtigste allierede og topchef i SoftBank, Rajeev Misra, tilbage fra nogle af sine roller i virksomheden. Misra var medvirkende i de tidlige dage af Vision Fund, som blev lanceret i 2017.

‘Forsvar’-tilstand

For omkring et år siden sagde Son, at SoftBank ville gå i “forsvarstilstand” midt i modvinden og blive mere disciplineret med sine investeringer.

Den taktik så ud til at virke i SoftBanks finanspolitiske fjerde kvartal fra januar til marts, hjulpet af stigningen i teknologiaktier. SoftBanks Vision Funds registrerede investeringstab på 236,8 milliarder yen i perioden mod 730,3 milliarder yen i kvartalet før.

SoftBank sagde, at det tjente 3,14 milliarder dollars i nye eller opfølgende investeringer i sit regnskabsår, et fald fra 44,26 milliarder dollars i samme periode året før.

Under en pressekonference torsdag sagde Goto, at det har været et “ustabilt” år præget af geopolitiske risici og ustabilitet i det finansielle system, med henvisning til sammenbruddet af Silicon Valley Bank og problemer hos Credit Suisse.

“I første kvartal kan vi muligvis se nogle tegn på forbedring, men vi forventer ikke en grundlæggende løsning … for disse problemer,” sagde Goto.

Han sagde ikke desto mindre, at kunstig intelligens-teknologi gør “dramatiske fremskridt” med virksomheden, og afvejer, om de skal forblive i forsvarstilstand.

“Med de situationer skal vi bare holde i forsvaret, eller skal vi holde en balance med offensiven?” spurgte Goto.

Arm IPO i fokus

Nu søger investorer mod det første offentlige udbud af det britiske halvlederfirma Arm, som ejes af SoftBank, som en måde at styrke det japanske firmas balance på og måske give det flere penge til at foretage nye investeringer. I sidste måned ansøgte Arm fortroligt om en børsnotering i US Arm, som tidligere sagde, at den ville børsnoteres i USA frem for Storbritannien, hvilket gav London-børsen et slag.

SoftBank indvilligede i at købe Arm i 2016. Goto sagde, at han ikke var i stand til at diskutere Arm i længere tid på grund af den fortrolige ansøgning i USA, men sagde, at forberedelsen til børsnoteringen “forløber glat.”

Arm havde en omsætning på 381,7 milliarder yen i regnskabsåret, en stigning på mere end 27 % i forhold til året før. Selskabets indkomst før skat steg 18% år-til-år til 48,6 milliarder yen.

Source: https://buystocks.co.uk/news/softbank-posts-record-32-billion-loss-at-its-vision-fund-tech-investment-arm/