Home » News » Norges formuefond har til formål at udrydde ‘rådne æble’-aktier

Norges formuefond har til formål at udrydde ‘rådne æble’-aktier

News Team

OSLO, 18. april (Reuters) – Norges 1,4 billioner dollars suveræne formuefond, en af verdens største investorer, planlægger at lægge flere kræfter i at identificere og frasælge usunde virksomheder efter den seneste uro i globale banker og andre industrier.

“Vi synes, det bliver vigtigere og vigtigere at sætte ressourcer i at finde det, jeg kalder de rådne æbler,” sagde fondens administrerende direktør, Nicolai Tangen, til en parlamentarisk høring i Oslo tirsdag.

“Det er virksomheder, hvis sundhedstilstand måske ikke er helt, som den kunne se ud.”

Fonden, der drives af Norges centralbank, sagde, at den tabte “et betragteligt beløb” på sammenbruddet af Silicon Valley Bank, en af mere end 9.200 virksomheder, den ejede aktier i i begyndelsen af året. Fonden havde også en andel i Credit Suisse, som måtte reddes af større rival UBS.

Den norske fonds ejerandel i SVB Financial Group, ejer af Silicon Valley Bank, lå på 1,01% i starten af 2023, og vurderede den til $138 millioner, mens dens 1,49% ejerandel i Credit Suisse Group var værd $177,7 millioner.

Ved at identificere problematiske investeringer tidligt kan fonden spare penge, sagde Tangen til Folketingets finansudvalg.

“Vi vil aldrig være i stand til at få øje på alle de rådne æbler, men vi kan prøve at finde så mange, som vi kan,” sagde Tangen.

Som et eksempel sagde han, at fonden havde solgt de fleste af sine aktier i Indiens Adani Group, før en rapport i januar fra Hindenburg Research førte til en nedsmeltning af konglomeratets aktier. Aktier i Adani Enterprises (ADEL.NS) har mistet 51% af deres værdi indtil videre i år.

Kilde: https://buystocks.co.uk/news/norway-wealth-fund-aims-to-root-out-rotten-apple-stocks/