Home » News » Malaysia bejler til Microsoft, Google for at styrke ambitionerne om datahub

Malaysia bejler til Microsoft, Google for at styrke ambitionerne om datahub

12 June 2023 Putem News Team

Malaysia ønsker at lokke Microsoft Corp og Alphabet Inc’s Google i deres stræben efter at være et datahub, og da det positionerer sig som en neutral forsyningskædebase midt i stigende spændinger mellem USA og Kina, ifølge handelsminister Zafrul Abdul Aziz.

“Vi tiltrækker så mange, som vi kan,” og “etablerer os langsomt” som et datacenter-hub, sagde Zafrul i et interview med Bloomberg Televisions Haslinda Amin fredag.

Malaysias investeringssucces i år inkluderer at tiltrække virksomheder som Tesla Inc og Amazon Web Services. Tesla planlægger at importere sine elektriske køretøjer til den sydøstasiatiske nation og bygge et netværk af superchargere, mens AWS vil investere RM25,5 mia.

Simmende spændinger mellem Washington og Beijing presser i stigende grad globale virksomheder til at søge steder uden for Kina. Malaysia konkurrerer med andre sydøstasiatiske lande som Vietnam og Thailand om investeringer, der har til formål at opbygge nye forsyningskæder.

“Vi ser en masse omlægning af forsyningskæden, du ved, når vi ser på robusthed og sikkerhed, der kommer til denne region,” sagde Zafrul.

Malaysia tiltrak RM71,4 mia. i godkendte investeringer i første kvartal af dette år, en stigning på 67% fra et år tidligere, ifølge den malaysiske investeringsudviklingsmyndighed. FDI udgjorde mere end 52 % af strømmene. Tidligere på måneden sikrede landet RM23 mia. af potentielle investeringer under en handelsmission Zafrul førte til Japan.

Tesla valgte Malaysia på grund af et gennemprøvet økosystem bygget over de sidste 50 år, sagde Zafrul. Malaysia har også forsøgt at udnytte sin tiltrækningskraft som et halvlederhub midt i usikker regional geopolitik, hvor ministeren bemærker, at “vi er nødt til at være opportunistiske nogle gange.”

“Vi er i stand til at være neutrale og være en del af den kritiske forsyningskæde,” sagde han. “Malaysia har været en nettomodtager.”

Malaysia imødekommer omkring 13 % af verdens efterspørgsel efter chiptest og emballering, og hvad Zafrul estimerede som en fjerdedel af USA’s behov for chiptest og montering. Virksomheder i sektoren leverer allerede tjenester på mere end RM200mil til Tesla, ifølge Zafrul.

Malaysias økonomi er stærkt afhængig af handel og sårbar over for chok som følge af forstyrrelser i handelen, især involverer Kina, dets største partner siden 2009. Handelsspændinger er opstået fra USA’s indsats for at slå ned på Kinas adgang til kritisk halvlederteknologi og eksportkontrol.

Det mishandlede handelsbillede bidrager til, hvad Zafrul kaldte et “meget udfordrende år” for vækst ud over pengepolitiske stramninger og den fortsatte effekt af Ruslands krig i Ukraine.

Malaysias eksport faldt mest i næsten tre år i april, og svagheden kan fortsætte, efterhånden som Kinas økonomiske opsving mister trækkraften.

Malaysias bruttonationalprodukt voksede hurtigere end forventet med 5,6 % i første kvartal fra for et år siden, og regeringen har forudset en 2023-vækst på 4,5 %, en afmatning fra sidste år.

Benchmark-aktieindekset er blandt de dårligst præsterende asiatiske aktiemålere i år, da svækkelse af råvarepriser og bekymring for en afmatning i verdensøkonomien fik globale fonde til at forlade lokale aktier. Ringgit er faldet 4,6% år-til-dato, da stigende amerikanske renter støttede dollaren.

Source: https://buystocks.co.uk/news/malaysia-woos-microsoft-google-to-bolster-data-hub-ambitions/