Home » News » Kinesiske virksomheders muligheder for fundraising indsnævres efter IPO-restriktioner

Kinesiske virksomheders muligheder for fundraising indsnævres efter IPO-restriktioner

29 August 2023 Putem News Team

Kinas overraskende træk for at sænke tempoet i fastlandets børsintroduktioner (IPO’er) i et forsøg på at styrke det sekundære marked vil sløre fundraising-planerne for hundredvis af virksomheder og vil tynge økonomien, sagde bankfolk og advokater.

Den regulatoriske beslutning var en del af en pakke af foranstaltninger, som Beijing afslørede i weekenden for at genoplive et haltende aktiemarked og øge investorernes tillid til verdens næststørste økonomi, som hurtigt mister sit vækstmomentum.

Salg af nye aktier på fastlandet havde været et af de få lyspunkter i den kinesiske finanssektor i år, da geopolitiske spændinger og skærpede reguleringsmæssige begrænsninger fik indenlandske IPO-aspiranter til at vælge hjemmebørser frem for offshore-børser.

Der har været børsintroduktioner til en værdi af 39,7 milliarder dollar indtil nu i år, viste Dealogic-data, et fald fra 68,2 milliarder dollar på samme tid sidste år, men mere end det dobbelte af de 13,1 milliarder dollar, der blev rejst i USA.

Beslutningen om at bremse børsintroduktioner kommer, fordi obligationsmarkederne er svære og dyre at udnytte for kinesiske private virksomheder på grund af afsmittende effekt af en dybere gældskrise i ejendomssektoren.

Dette, kombineret med aftagende appetit på Kinas investeringer fra private equity-selskaber, vil efterlade færre muligheder for virksomheder at udnytte vækstkapital og vil tynge deres nære forretningsplaner, sagde bankfolk og analytikere.

“At sænke tempoet i børsnoteringer vil have ringe indflydelse på aktiemarkederne, men vil yderligere dæmpe adgangen til kapital for den private sektor på et tidspunkt, hvor økonomien har hårdt brug for et løft,” sagde Orient Capital Researchs administrerende direktør Andrew Collier.

China Securities Regulatory Commission (CSRC) sagde søndag, at den ville starte en gradvis begrænsning af børsnoteringer i et forsøg på at fremme “dynamisk ligevægt” mellem investering og finansiering. Det sagde ikke, hvor længe kantstenene vil vare, og bankfolk forventer hårdere børsnotering og en længerevarende registreringsproces.

Mere end 650 virksomheder venter på at blive noteret på børserne i Shanghai og Shenzhen, ifølge udvekslingsdata.

‘KONTROLLER IPO’er’

Virksomheder i pipelinen til en markedsdebut på fastlandet omfatter robotproducenten JAKA Robotics Co, halvlederfirmaet Shenzhen Chipsbank Technologies Co og den schweiziske landbrugskemikalier- og frøgruppe Syngenta, som har øje for en børsnotering på 9 milliarder dollars i år.

Bankfolk sagde, at det regulatoriske skridt for at bremse tempoet for børsnoteringer går imod Beijings børsnoteringsreformer tidligere på året, som blandt andet søgte at fjerne regeringsindgreb og indføre en amerikansk-lignende registreringsbaseret børsnoteringsmekanisme.

“Det går tilbage til den gamle, nærsynede model for at kontrollere børsintroduktioner for at løfte aktiekurserne,” sagde en Shanghai-baseret investeringsbankmand, som afviste at blive navngivet, da han ikke er autoriseret til at tale med medierne.

“Det viser også, at Kinas registreringsbaserede IPO-system ikke er ægte,” sagde han.

Allerede før den seneste beslutning kæmpede bankfolk og advokater allerede med hårdere end normalt forespørgsler fra børser om virksomheders fundraising-planer og refinansieringsprojekter.

“Jeg tror, at mange IPO-kandidater ville opgive deres IPO-planer,” sagde bankmanden.

Med Kinas skærpede kontrol af virksomheder, der ser offshore-børsnoteringer, Hongkong, der kæmper med en likviditetsmangel, og spændinger mellem Kina og USA, der forplumrer håbet om børsnoteringer i New York, vil det seneste træk efterlade kinesiske virksomheder med meget få muligheder for kapitalindsamling.

“Fundraising via egenkapital er en god ting, bedre for mange virksomheder, da de ikke kan rejse gæld, så hvilket formål tjener dette?” sagde Fraser Howie, forfatter til flere bøger om Kinas finansielle system.

“Disse justeringer adresserer symptomer som det svage aktiemarked, men gør intet for at sortere problemet, som er økonomien.”

Source: https://buystocks.co.uk/news/china-companies-fundraising-options-narrow-after-ipo-restrictions/