Home » News » Kinesiske petchem-virksomheder satser stort på energiomstillingsprodukter

Kinesiske petchem-virksomheder satser stort på energiomstillingsprodukter

24 July 2023 Putem News Team

Kinesiske olieraffinaderier og petrokemiske virksomheder investerer titusindvis af milliarder af dollars for at producere avancerede kemikalier til solpaneler og lithium-ion-batterier for at drage fordel af den voksende efterspørgsel efter energiomstillingsteknologier.

Investeringerne illustrerer Kinas ønske om at reducere sin importafhængighed og yderligere cementere sin dominans af vedvarende energi og forsyningskæder til elektriske køretøjer. Tiltaget stiller de kinesiske virksomheder op imod Dow Chemical (NYSE:DOW), Exxon Mobil (NYSE:XOM) og BASF (ETR:BASFN) i fremstillingen af nøglematerialer.

Virksomheder, herunder Wanhua Chemical (SS:600309), Zhejiang Petrochemical Corp (SZ:002648) (ZPC) og Hengli Petrochemical (SS:600346) og den statslige oliegigant Sinopec Corp (SS:600028) leder skiftet, sagde industriledere og analytikere.

De bevæger sig fra at lave mere basale petrokemikalier til polyesterstoffer og plastemballage til at fremstille produkter af højere værdi såsom polyolefinelastomerer (POE), der bruges til at beskytte cellerne på solpaneler, polyethylen med ultrahøj molekylvægt til lithium-ion batteriseparatorer og kulfiber til vindmøllevinger.

“Overkapacitet og svag efterspørgsel efter råvarekemikalier og Kinas hurtigt voksende industrier som solenergi, elektriske køretøjer er de vigtigste drivkræfter for, at virksomheder udvider sig til high-end, højtydende materialer,” siger Kelly Cui, Shanghai-baseret hovedanalytiker hos konsulentfirmaet Wood Mackenzie.

Kinas overfyldte marked for polyethylen og polyestere efter mange års hurtige petrokemiske kapacitetsudvidelser foranlediger noget af skiftet.

Indsatsen stemmer også overens med Beijings fremstød for virksomheder til at bryde igennem teknologiske flaskehalse for at producere nye vigtige materialer og styrke de indenlandske forsyningskæder, og bygger videre på Kinas status som verdens største producent af elektriske køretøjer, EV-batterier og solpaneler.

“Virksomheder bevæger sig mod at betjene de nye energisektorer, hvor Kina allerede er førende inden for fremstilling,” sagde Zhao Tongyang, vicechefingeniør ved China National Petroleum and Chemical Planning Institute (NPCPI).

ZPC, Hengli og mindre raffinaderi Shandong Chambroad Petrochemical bygger hver multi-milliard-dollar-komplekser for at lave de nye materialer, med produktion, der forventes at komme online omkring 2025, fortalte embedsmænd hos de tre virksomheder til Reuters.

Sinopec Corp, landets største raffinaderi og producent af basiskemikalier, flytter investeringer til avancerede kemikalier såsom ethylenvinylacetat (EVA) til solpaneler og kulfiber med stort træk, der bruges i fly og lettere, stærkere vindmølleaksler.

“Kina mangler ikke længere kemikalier i bulk og er gået ind i en fase med omkostningskonkurrence,” sagde en repræsentant hos Hengli Petrochemical, som tilføjer en 20 milliarder yuan ($2,77 milliarder) kemikaliepark ved siden af sit petrokemiske kompleks i Dalian, i det nordøstlige Kina.

Teknisk plast, råmaterialer til bionedbrydelig plast og elektrolytter til lithiumbatterier samt plastik til batteriseparatorerne er blandt det nye anlægs vigtigste planlagte produkter, sagde Hengli-repræsentanten, som afviste at blive identificeret.

Efter at have oprettet en specialiseret batteriteknologienhed i slutningen af 2022 sagde Wanhua Chemical i maj, at det vil bruge 3,4 milliarder yuan i år på råmaterialer til anoder, katoder og elektrolytter, der bruges i lithiumbatterier, rapporterede China Chemical News i juni.

SKUBNING AF POLYOLEFIN ELASTOMER

Kinesisk produktionskapacitet for POE, et materiale, der bruges til indkapsling af solpaneler, der modstår ultraviolet lys og er mere holdbart end EVA, vil stige til 1 million metriske tons om året i 2025 fra nul til en pris på omkring 20 milliarder yuan, for at imødekomme efterspørgslen, der er indstillet til at udvide med tocifrede rater, vurderede industriens embedsmænd.

Omkring et dusin virksomheder, inklusive enheder i Sinopec og PetroChina (SS:601857), bygger eller planlægger POE-kapacitet.

Den indenlandske forsyning ville delvist erstatte Kinas POE-import, som er vokset med et gennemsnit på 23% om året i løbet af de sidste fem år til rekordhøje 690.000 tons til en værdi af 13,7 milliarder yuan i 2022, ifølge kinesisk told.

“Kina kontrollerer 80%-90% af den globale solkapacitet og er hjemsted for 90% af produktionen af fotovoltaiske indkapslingsfilm, men har ingen lokal produktion af POE-pellets,” sagde NPCPI’s Zhao.

Wanhua og Sinopec (OTC:SHIIY) forventes at være Kinas første kommercielle POE-producenter, ifølge Zhao og Woodmac’s Cui.

I april annoncerede Sinopec prøveproduktion på sit Maoming-raffinaderi.

ZPC forventer at bringe online en POE-facilitet, der kan producere 400.000 metriske tons om året i 2025/2026, sagde en embedsmand fra Zhejiangs moderselskab Rongsheng Petrochemical (SZ:002493).

“Den, der bevæger sig hurtigere, vil vinde, da der kan være et overskud, da mange planlægger (POE-anlæg),” sagde Woodmacs Cui.

Source: https://buystocks.co.uk/news/chinese-petchem-firms-betting-big-on-energy-transition-products/