Home » News » GLOBALE MARKEDER-Japan-aktier forlænger rally, centralbanker ses i venteposition

GLOBALE MARKEDER-Japan-aktier forlænger rally, centralbanker ses i venteposition

News Team

Japanske aktier førte amerikanske og europæiske futures op i mandags, da AI-hype satte fart i teknologisektoren forud for en uge fyldt med centralbankmøder, store økonomiske data og virksomhedernes indtjening.

Chiplagrene har været på vej, siden Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) i sidste uge opgraderede sine profitudsigter på grund af den blomstrende efterspørgsel efter high-end chips, der bruges i AI-applikationer.

Det hjalp med at sende Nikkei-indekset op på mere end 1,5 % til et nyt 34-årigt højdepunkt og bragte stigningerne for januar til næsten 9 %.

Chipproducenter, herunder Nvidia og Advanced Micro Devices, var blandt modtagerne af det AI-drevne rally.

Det burde skærpe opmærksomheden på resultater fra Intel og IBM i denne uge sammen med Tesla, Netflix, Lockheed Martin og en lang række andre.

Nasdaq futures forlængede deres rally med stigninger på 0,6 %, mens S&P 500 futures styrkede 0,2 %. EURO STOXX 50-futures steg 0,8 % og FTSE-futures 0,3 %.

Alligevel faldt MSCI’s bredeste indeks for Asien-Stillehavsaktier uden for Japan stadig med 0,45%, efter at have taget et smut allerede i sidste uge.

Indekset har været presset af svaghed i Kinas markeder, som ramte fem års lavpunkt i sidste uge og udløste spekulationer, at statsfonde skulle støtte aktier.

Beijing ser stadig ud til at være tilbageholdende med at levere aggressive stimulanser, idet centralbanken igen springer over en rentenedsættelse i sine markedsoperationer mandag.

Bank of Japan forventes også at holde politikken super-let på et møde på tirsdag, hjulpet af en anden måned med afmatning i forbrugerpriserne.

Den generelle antagelse blandt analytikere er, at centralbanken ønsker at se, om forårets lønrunder leverer stærk vækst, før den beslutter sig for, om den skal skubbe til en stramning.

“Med udgangspunkt i de første ‘shunto’-resultater, der blev offentliggjort i midten af marts og filialledermødet i april, vil BoJ være i stand til at bekræfte holdbarheden af lønninger og forlade negativ rentepolitik i april,” skrev analytikere hos Barclays i et notat.

“Derefter forventer vi gradvise renteforhøjelser fra 2. halvår 24, men styringsrenterne bør forblive et godt stykke under neutrale.”

ECB I INGEN HALT

Den Europæiske Centralbank (ECB) mødes på torsdag og anses for sikker på at holde sig stabil i betragtning af de seneste høgagtige kommentarer fra topembedsmænd.

“En nedskæring i marts giver stadig mening, men tilbageslaget fra ECB-embedsmænd har været kraftigt de seneste dage, hvilket gør en nedskæring i juni mere sandsynlig,” siger Giovanni Zanni, økonom hos NatWest Markets.

“Data har fortsat understøttet vores langvarige opfattelse af, at ECB sandsynligvis gik for langt i sin rentestigningscyklus,” tilføjede han. “Vi tror, at en forsinkelse sandsynligvis vil indebære behovet for et dristigere første træk, med en nedskæring på 50bp mere sandsynlig end en 25bp.”

Futures har prissat 40 basispunkter for lempelse i juni, med en første nedsættelse i maj antydet med en chance på 76 %.

Centralbanker i Canada og Norge mødes også i denne uge, og der forventes ingen ændringer i renterne, selvom Tyrkiet menes at forhøje igen.

Hawkish-snak har også set markederne nedskalere sandsynligheden for en nedskæring i marts fra Federal Reserve til 49%, fra omkring 75% for et par uger siden. Alligevel er en første lempelse på 25 basispoint i maj mere end fuldt prissat.

Fed embedsmænd er i blackout i denne uge forud for det næste møde den 30.-31. januar.

Udsigterne til en tidlig lempelse kan blive påvirket af data om amerikansk økonomisk vækst og kerneinflation, der kommer senere på ugen.

Bruttonationalproduktet ses løbe i et årligt tempo på 2 % i fjerde kvartal, mens kerneprisindekset for privatforbrug ses aftagende til 3,0 % årligt i december, et fald fra 3,2 % den foregående måned og det laveste siden begyndelsen af 2021.

De seneste data har haft en tendens til at overraske på den høje side, en af grundene til, at renterne på 10-årige statsobligationer steg næsten 20 basispoint i sidste uge til sidst at stå på 4,12 %.

Det skift understøttede dollaren, som ramte et fem ugers højdepunkt på en kurv af valutaer. Det var en skygge lavere på 148,07 yen i mandags, efter at have hoppet 2,2% i sidste uge, mens euroen gik i tomgang på $1,0900 efter at have lettet 0,5% for ugen.

Alt dette efterlod ikke-afkastende guld til at se uattraktivt ud til $2.023 pr. ounce.

På oliemarkedet har bekymringer om den globale efterspørgsel indtil videre opvejet forsyningstruslen fra spændinger i Mellemøsten.

Brent faldt 23 cent til 78,33 dollar pr. tønde, mens amerikansk råolie for januar faldt med 25 cent til 73,16 dollar pr. tønde.

Source: https://buystocks.co.uk/news/global-markets-japan-stocks-extend-rally-central-banks-seen-on-hold/