Home » News » Globale aktier trækker sig tilbage, statsrenterne stiger i takt med, at rentenedsættelsesoptimismen aftager

Globale aktier trækker sig tilbage, statsrenterne stiger i takt med, at rentenedsættelsesoptimismen aftager

News Team

Aktier på Wall Street og i Europa faldt tirsdag sammen med priserne på amerikansk og anden statsgæld, da markedets optimisme om, at Federal Reserve vil sænke renten kraftigt i år, aftog.

Dollaren sprang over for større valutaer, da renten på den 10-årige statsobligation vendte tilbage til handlen over 4 % på et tidspunkt.

Det amerikanske benchmarks afkast, som bevæger sig omvendt i forhold til prisen, handlede i sidste uge så lavt som 3,783 %, eller under de 150 basispoint for rentenedsættelser, som futuresmarkedet havde indregnet i december for Feds dag-til-dag udlånsrente.

Dollaren blev styrket, fordi dens seneste frasalg var overdrevet, mens arbejdsløshedsrapporten for december denne fredag vil vise et stadig robust amerikansk arbejdsmarked, sagde Marc Chandler, chefmarkedsstrateg hos Bannockburn Global Forex i New York.

“Når Fed mødes senere på måneden, vil de se vækst over trend og et robust arbejdsmarked. Et robust arbejdsmarked betyder indkomst, hvilket betyder efterspørgsel, det er derfor, dollaren er ved at komme sig,” sagde Chandler.

En meningsmåling fra Reuters viser, at økonomer forventer, at der blev skabt 168.000 job i sidste måned, et fald fra 199.000 i november, og arbejdsløsheden vil tikke op til 3,8% fra 3,7%.

Dollarindekset, et mål for den amerikanske valuta over for seks store handelspartnere, steg 0,779 %. Euroen faldt 0,87% til $1,0948, og yenen steg 0,76% til 141,940.

I Europa tabte det pan-regionale STOXX 600-indeks 0,25 %, mens MSCI’s målestok for aktier over hele kloden faldt 0,87 %.

På Wall Street steg Dow Jones Industrial Average 0,07 %, S&P 500 tabte 0,72 % og Nasdaq Composite faldt 1,85 %.

De tre store amerikanske aktieindekser havde notched månedlige, kvartalsvise og årlige stigninger sidste fredag, da handlende prissatte højere chancer for rentenedsættelser af Fed i år. Benchmark S&P 500 sluttede i sidste uge inden for 1 % af en rekordhøj, når den nåede den 3. januar 2022.

Futures viser handlende forventer næsten en 80% chance for en 25 basispointsnedsættelse i Fed’s dag-til-dag rente, når politiske beslutningstagere mødes i marts, ifølge CME Groups FedWatch Tool. Traders ser Feds målrente på 3,829 % i december.

Handlende søger spor om, hvorvidt større centralbanker vil vurdere, at inflationen er aftaget nok til at tillade dybe rentenedsættelser.

“Der er en følelse af, at (monetære) lempelser er på vej, og det ser ud til, at der er mere at gå i rallyet på kort sigt,” siger Nordea-chefanalytiker Jan von Gerich. “Jeg tror, der er en risiko for nedsiden for aktier, men momentummet er stærkt lige nu,” sagde han.

Oliepriserne steg mere end 2%, i et træk, som analytikere sagde, skyldtes en eskalering i spændingerne i Det Røde Hav samt håb om stærk efterspørgsel fra Kina, hvor investorer forventer nye stimuleringsforanstaltninger.

Amerikanske helikoptere afviste søndag et angreb fra Iran-støttede Houthi-militante på et Mærsk-containerskib i Det Røde Hav, sænkede tre Houthi-både og dræbte 10 militante. Investorer afvejer risikoen for, at Israel-Gaza-krigen bliver en bredere regional konflikt, som kan lukke afgørende vandveje for olietransport.

Amerikansk råolie steg 0,32% til $71,88 per tønde, og Brent var på $77,39, en stigning på 0,45% på dagen.

Separat sagde chefen for energifirmaet E.ON, at ustabilitet i Mellemøsten kunne få energipriserne til at skyde i vejret, men at Tysklands gasforsyning er i langt bedre form, end den var efter, at Rusland afbrød forsyningerne sidste vinter.

Data, der peger på en afdæmpet erhvervstillid i Kina for 2024, tyngede kinesiske aktiver under handel i Asien. Kinas onshore blue chip-indeks faldt 1,3 %, og Hongkongs Hang Seng-indeks faldt 1,5 %.

Renten på den 10-årige statsobligation steg 8,1 basispoint til 3,941 %.

Euroområdets statsobligationsrenter steg, med den 10-årige tyske benchmark-rente steget med 2,8 basispoint på dagen til 2,057 %.

Spotguld faldt 0,2% til $2.058,39 pr. ounce.

Source: https://buystocks.co.uk/news/global-stocks-retreat-treasury-yields-rise-as-rate-cut-optimism-fades/