Home » News » FTSE rykker ned på grund af bekymringer i den amerikanske recession

FTSE rykker ned på grund af bekymringer i den amerikanske recession

News Team

London-aktier rykkede ned i den tidlige handel tirsdag, holdt tilbage af bekymringer i den amerikanske recession, en overraskende rentestigning fra Reserve Bank of Australia og uinspirerende detailsalgsdata.

Ved 0835 BST var FTSE 100 faldet 0,1% til 7.591,71.

Susannah Streeter, leder af penge og markeder hos Hargreaves Lansdown, sagde: “Ugens tidlige optimisme er blevet forplumret af fornyede bekymringer om en truende recession i Amerika, mens konsekvenserne af bankkrisen ser ud til at komme tilbage for at bide store amerikanske långivere.

“I takt med at verdens største økonomi viser flere tegn på at være på vej mod en nedgang, hvor væksten i den mægtige servicesektor aftog hurtigere end forventet i sidste måned, stiger bekymringerne omkring afsmittende effekt rundt om i verden. Det har hjulpet med at slette råoliegevinster, med virkningerne af Saudi-Arabiens produktionsnedskæring druknede i støjen om aftagende efterspørgsel.”

Streeter sagde, at selvom tegn på yderligere opbremsning i aktiviteten ikke er gode nyheder for den amerikanske økonomi generelt, “er det musik i ørene på Fed-politikerne, der er ængstelige efter tegn på, at inflationen reagerer på pengepolitiske stramninger”.

“ISM-tjenesternes PMI-aflæsning, der viser en afmatning i væksten i maj, er endnu en klods af data, der kan føje til den voksende vægt af beviser på, at rentestigninger har den ønskede effekt, og væddemål stiger på, at Fed vil holde pause i næste uge. Men det vil holde sit pulver tørt, og endnu en rentestigning kan stadig komme denne sommer.”

Investorer fordøjede også en overraskende renteforhøjelse fra Reserve Bank of Australia, som hævdede, at inflationen stadig var for høj.

RBA hævede kontantrenten med 25 basispoint til 4,1 % – det højeste niveau i 11 år og den 12. stigning på lidt mere end et år. Økonomer havde forventet, at banken ville holde renten uændret.

Guvernør Philip Lowe: “Inflationen i Australien har passeret sit højdepunkt, men med 7 procent er den stadig for høj, og der vil gå noget tid endnu, før den er tilbage i målintervallet. Denne yderligere rentestigning er for at give større tillid til, at inflationen vil vende tilbage til målet inden for en rimelig tidsramme.”

Lowe bemærkede, at de seneste data havde indikeret, at opadrettede risici for inflationsudsigterne er steget og sagde, at “bestyrelsen har reageret på dette”.

“Mens vareprisinflationen aftager, er inflationen i servicepriserne stadig meget høj og viser sig at være meget vedvarende i udlandet,” sagde han. “Enhedslønomkostningerne stiger også kraftigt, og produktivitetsvæksten forbliver afdæmpet.”

RBA’s mål for inflation er mellem 2% og 3%.

Oxford Economics sagde: “Dette er et sprogskift fra tidligere i år, hvor RBA slog en mere dueagtig tone og endda satte vandrecyklussen på pause i april.

“Bestyrelsen vil fortsætte med at lægge en vis vægt på resultaterne på arbejdsmarkedet og realøkonomien. Men de ser ud til at være mere og mere utrygge med deres prognose for en længere periode med inflation over målet.”

På hjemmekysten viste industridata, at væksten i detailsalget aftog i maj på trods af en række af helligdagsweekender.

Ifølge den seneste BRC-KPMG Retail Sales Monitor steg det samlede detailsalg med 3,9 % i maj eller med 3,7 % på underliggende basis. Det var en forbedring i forhold til maj 2022, hvor detailsalget faldt med 1,1 % og 1,5 % på underliggende basis.

Men væksten var under tremånedersgennemsnittet og markant lavere end april, hvor salget steg med 5,1% eller med 5,2% på et sammenligneligt grundlag.

Salget af fødevarer steg med 9,8 % i maj på et lignende grundlag, mens salget af non-food kun steg 0,5 %.

Helen Dickinson, administrerende direktør for British Retail Consortium, sagde: “Trioen af helligdage formåede ikke at få kunder til at bruge penge, da salgsvæksten faldt til det laveste niveau i seks måneder.

“Mens madsalget fik et løft fra kroningsweekenden, blev dette ikke opretholdt resten af måneden.

“Med forbrugertilliden, der stadig er ved at komme sig efter rekordstore forsinkelser, og fortsat stramning af husholdningernes indkomster, er det usandsynligt, at vi vil se væsentlig salgsvækst i de kommende måneder.”

På aktiemarkederne steg Paragon Banking til toppen af FTSE 250 efter godt modtagede resultater.

British American Tobacco tikkede højere, da producenten af cigaret- og vapingprodukter havde en forventning om omsætning og overskud for hele året, med handel vægtet mod andet halvår.

Selskabet sagde, at det forventer en stigning på 3 % til 5 % i organisk omsætning på en konstant valutabasis for 2023 og en mellemcifret vækst i den justerede indtjening, selvom det advarede om, at tidspunktet for overførslen af dets russiske og hviderussiske virksomheder ville have en indvirkning.

Primark-ejer Associated British Foods var lidt ændret efter at have annonceret købet af mejeriteknologiselskabet National Milk Records for £48 mio.

Source: https://buystocks.co.uk/news/ftse-nudges-down-amid-us-recession-concerns/