Home » News » Europæiske aktier stiger på energiløft, håb om rentenedsættelse.

Europæiske aktier stiger på energiløft, håb om rentenedsættelse.

6 May 2024 Putem News Team

Europæiske aktier steg mandag, hvor investorernes optimisme over rentenedsættelser fra de store centralbanker kom i forgrunden, mens det spanske forsvars- og teknologifirma Indra steg efter et stærkt overskud i første kvartal.

Den paneuropæiske STOXX 600.STOXX steg med 0,3 % fra 0830 GMT. UK equities.FTSE er lukket på grund af en helligdag.

En medierapport, der understøtter stemningen, viste, at den europæiske centralbanks cheføkonom Philip Lane bemærkede et stærkere argument for en rentenedsættelse i juni for at lette inflationen i tjenesterne, mens fredagens blødere end ventede job i USA rapporterer om fornyede satsninger på, at Federal Reserve højst sandsynligt vil lempe renten i år .

“Data stabler ganske pænt op for ECB, men situationen for Fed er, at de er nødt til at vente længere og se, hvordan økonomiske data kommer ud,” siger Michael Field, europæisk markedsstrateg, Morningstar.

Energy.SXEP var blandt de største vindere, da oliepriserne steg, efter at Saudi-Arabien hævede råoliepriserne i juni i de fleste regioner, og da udsigterne til en våbenhvileaftale i Gaza syntes ringe.

Europæiske aktier har mistet noget af deres glans fra starten af året på grund af nogle få usikkerheder, herunder europæiske virksomheders helbred, Mellemøsten-spændinger og ECB’s politiske udsigter efter juni.

STOXX 600 er steget omkring 6 % år-til-dato, og halter efter stigningen på mere end 7 % i dets amerikanske benchmark-peer S&P 500.SPX, hvis stigning også er gået i stå på grund af usikkerhed, herunder hvornår Fed kunne begynde at sænke renten.

Goldman Sachs hævede sin 2024 indtjeningsvækstprognose for STOXX 600-virksomheder til 6 % fra 3 %, med henvisning til højere råvarepriser, mere klæbrig inflation, en svagere valuta og stærkere økonomisk vækst.

“Denne indtjeningssæson har for det meste været i overensstemmelse med forventningerne, ingen store overraskelser … Men værdiansættelserne er ret høje, så hver gang der er nogen form for blip eller en smule information, overanalyserer folk det tilsyneladende,” sagde Morningstar’s Field.

Indra IDR.MC sprang 7,2% efter en stigning på 40% i første kvartals nettoresultat, understøttet af stærke ordrer, da globale spændinger ansporer efterspørgslen efter luftforsvar.

Maurel et Prom MAUP.PA steg 8,3%, efter at den franske oliekoncern fik en specifik licens til sine aktiviteter i Venezuela.

Atos ATOS.PA faldt 5,2 % i volatil handel, hvor det gældsbelastede franske it-selskab annoncerede fire investortilbud om gældsomlægning og kontantinfusion, og sagde, at enhver omstrukturering sandsynligvis ville “føre til en massiv udvanding af eksisterende aktionærer”.

Det hollandske postfirma PostNL PTNL.AS faldt 3,5 % efter et større tab end forventet i første kvartal. Tysklands logistikgigant Deutsche Post DHLn.DE faldt 3,6 pct.

Den danske høreapparatproducent Demant A/S DEMANT.CO faldt 3,6% efter et salgsmisseri i første kvartal.

Source: https://buystocks.co.uk/news/european-shares-climb-on-energy-boost-rate-cut-hopes/