Home » News » Europæiske aktier stiger højere; der er fortsat forsigtighed med hensyn til global vækst

Europæiske aktier stiger højere; der er fortsat forsigtighed med hensyn til global vækst

16 May 2023 Putem News Team

De europæiske aktiemarkeder handlede stort set højere tirsdag, hvor investorer fordøjede bekymringer om global vækst, politisk usikkerhed samt mere virksomhedsindtjening.

Klokken 03:45 ET (07:45 GMT) handlede DAX-indekset i Tyskland 0,2 % højere, og FTSE 100 i Storbritannien steg 0,2 %, mens CAC 40 i Frankrig handlede stort set uændret.

Investorer har handlet på en forsigtig måde tirsdag, med data, der viser, at den britiske arbejdsløshed steg uventet til 3,9 % i marts, mens lønvæksten, som har ført til inflationen, forblev stærk i forhold til historiske standarder.

Europa-Kommissionen hævede mandag sit estimat for bruttonationalproduktet højere for dette år og forudser nu en vækst på 1 %, op fra et tidligere estimat på 0,8 %.

Men den hævede også sine prognoser for inflationen for euroområdet til 5,8 % i år og 2,8 % i 2024, idet den forventede, at Den Europæiske Centralbank ville fortsætte med renteforhøjelser, hvilket potentielt vil øge vækstbekymringerne.

Det foreløbige skøn over eurozonens bruttonationalprodukt i første kvartal er planlagt til at blive offentliggjort senere i sessionen og forventes at vise, at regionen knap voksede i årets første tre måneder.

Det tyske ZEW økonomiske sentimentindeks for maj kommer også senere i sessionen og vil give fingerpeg om den økonomiske sundhed i eurozonens største økonomi.

Tidligere tirsdag viste data, at Kinas økonomiske opsving efter COVID-19 var aftagende, hvilket var negativt for mange europæiske virksomheder, der eksporterer til dette normalt pulserende marked.

Til disse vækstbekymringer tilføjes den politiske usikkerhed i Tyrkiet samt den lange debat om amerikansk gældsloft.

I erhvervssektoren faldt Vodafone (LON: VOD) aktien med 3,5 %, efter at den britiske telekomkoncern annoncerede planer om at skære 11.000 arbejdspladser over tre år, da den forudsagde et kraftigt fald i frie pengestrømme i år.

Oliepriserne steg tirsdag, boostet af amerikanske planer om at genopfylde sine stærkt udtømte strategiske reserver, hvilket overskyggede de svage kinesiske økonomiske data.

Det amerikanske energiministerium sagde mandag, at det ville købe 3 millioner tønder råolie til den strategiske petroleumsreserve til levering i august, og bad om, at tilbud blev indgivet inden 31. maj.

Tiltaget kommer efter, at Biden-administrationen trak SPR til det laveste niveau siden 1983 i løbet af det sidste år i et forsøg på at bringe rekordhøje brændstofpriser ansporet af Rusland-Ukraine-konflikten.

Ved 03:45 ET handlede amerikanske råoliefutures 0,2% højere til $71,25 per tønde, mens Brent-kontrakten steg 0,2% til $75,41.

Derudover faldt guldfutures 0,5 % til $2.012,80/oz, mens EUR/USD handles 0,2 % højere til 1,0890.

Source: https://buystocks.co.uk/news/european-stocks-edge-higher-caution-remains-over-global-growth-concerns/