Home » News » Europæiske aktier ender højere som tech, detailhandelsforspring; energiaktierne falder

Europæiske aktier ender højere som tech, detailhandelsforspring; energiaktierne falder

News Team

De europæiske aktier endte højere i mandags, hvilket bragte nogle tab tilbage efter en trist start på året med teknologi og detailaktier, der førte til fremgang, mens energiaktier sygnede hen efter et fald i råoliepriserne.

Den paneuropæiske STOXX 600 (.STOXX) lukkede 0,3 % højere efter et fald på hele 0,7 % i løbet af dagen.

Blandt de bedste vindere, tilføjede teknologien (.SX8P) 1,2 %, og fik en seks-dages tabsrække, mens detailindekset (.SXRP) også steg 1,2 %, og registrerede sin første gevinst i syv sessioner.

“Aktier var faldet i årets første uge … den mest sandsynlige årsag (var), fordi de er steget meget (i det sidste år), og en vis overskudsoptagelse var den konkrete årsag,” sagde Chris Beauchamp, chef. markedsanalytiker hos online handelsplatform IG.

“Nu er det aftaget til en vis grad, og det giver os nogle muligheder for at komme os efter det, der har været en elendig start på året.”

Det europæiske benchmark registrerede sit første ugentlige fald i otte i sidste uge efter et fantastisk rally i sidste halvdel af 2023 midt i voksende håb om, at store centralbanker kunne overveje rentenedsættelser i 2024.

Men en række blandede økonomiske data over hele verden har fået markederne til at nedskalere deres forventninger til fremtidige rentenedsættelser.

På nedsiden faldt olie- og gasaktierne (.SXEP) 2,6 % i mandags, da råoliepriserne faldt over 3 % efter kraftige prisnedsættelser fra topeksportøren Saudi-Arabien og en stigning i OPEC-produktionen.

Shell (SHEL.L) tabte 3,1%, efter at oliegiganten havde markeret en værdiforringelse på op til $4,5 milliarder i fjerde kvartal.

Fokus ville nu skifte til den amerikanske kvartalsvise indtjening, der starter i denne uge, mens en nøgleinflationsrapport, der kommer på torsdag, vil hjælpe med at sætte tonen for aktiemarkederne rundt om i verden.

På mandagens datafront steg de tyske industriordrer mindre end forventet i november, mens en separat læsning viste, at investormoralen i eurozonen forbedredes for tredje måned i træk i januar, til det højeste niveau siden maj.

I virksomhedernes nyheder opnåede Airbus (AIR.PA) 2,5 %, efter at den amerikanske FAA beordrede midlertidig grundstødning af nogle af rivaliserende Boeings 737 MAX 9-jetfly. USA-noterede aktier i Boeing (BA.N) faldt 6,8% i amerikansk handel.

Drax (DRX.L) steg 9,5 % til toppen af STOXX 600, efter at en rapport anførte, at den britiske strømgenerator vandt godkendelse til en kuldioxidopsamlingsordning på flere milliarder pund.

Rederierne Hapag-Lloyd (HLAG.DE) og Maersk (MAERSKb.CO) afviste en rapport, der sagde, at nogle afskibere var begyndt at indgå aftaler med iransk-støttede Houthi-militante for at forhindre deres skibe i at blive angrebet i Det Røde Hav. Deres aktier faldt henholdsvis 10,2 % og 5,7 %.

Rapportering af Khushi Singh, Shristi Achar A og Shashwat Chauhan i Bengaluru; Redigering af Sherry Jacob-Phillips, Janane Venkatraman og Susan Fenton.

Source: https://buystocks.co.uk/news/european-shares-end-higher-as-tech-retail-lead-rebound-energy-shares-dip/