Home » News » Coca-Cola-aktier dykker efter rapporter fra WHO, der identificerer aspartamsødestof som mulig årsag til kræft

Coca-Cola-aktier dykker efter rapporter fra WHO, der identificerer aspartamsødestof som mulig årsag til kræft

30 June 2023 Putem News Team

Aktiekursen på den amerikanske Cola-major Coca-Cola oplevede, at aktiekursen faldt, efter rapporter om almindeligt kunstigt sødestof, aspartam, der bruges i læskedrikke, er indstillet til at blive erklæret som et muligt kræftfremkaldende kræftfremkaldende stof af Det Internationale Agentur for Kræftforskning (IARC) . Torsdag (29. juni) lukkede Coca-Cola aktiekursen på $60,02 stykket, et fald på 0,83 procent fra den tidligere lukning på New York Stock Exchange.

Citerer kilder, nyhedsbureauet Reuters rapporterede, at aspartam brugt i produkter fra Coca-Cola diætsodavand til Mars’ Extra tyggegummi og nogle Snapple-drikke vil blive opført i juli som ‘muligvis kræftfremkaldende for mennesker’ for første gang af IARC, kræftforskningsafdelingen af Verdenssundhedsorganisationen (WHO). Kort efter denne rapport oplevede både Coca-cola og Pepsico et fald i deres lagerværdi. PepsiCo aktiekurs Den 28. juni lukkede på $183,70 stykket, et fald på 1,35 procent på NASDAQ.

Ifølge Reuters-rapporten blev IARC-dommen afsluttet tidligere på måneden efter et møde med gruppens eksterne eksperter og har til formål at vurdere, om noget er en potentiel fare eller ej, baseret på alle de offentliggjorte beviser. Det er dog ikke første gang, at Coke får et tilbageslag. Tidligere har Cristiano Ronaldos gestus til, at folk drikker vand i stedet for Cola på en Euro 2020-pressekonference, kostet sodavandsfirmaet 4 milliarder dollars i markedsværdi.

IARC-rapporten tager ikke højde for, hvor meget af et produkt en person kan forbruge sikkert. Rådgivningen til enkeltpersoner kommer fra en separat WHO-ekspertkomité for fødevaretilsætningsstoffer, kendt som JECFA (den fælles WHO og Food and Agriculture Organisationens ekspertudvalg for fødevaretilsætningsstoffer), sammen med afgørelser fra nationale tilsynsmyndigheder. Imidlertid har lignende IARC-kendelser i fortiden for forskellige stoffer givet anledning til bekymring blandt forbrugere om deres brug, ført til retssager og presset producenter til at genskabe opskrifter og bytte til alternativer. Det har ført til kritik af, at IARC’s vurderinger kan være forvirrende for offentligheden, som rapporteret af Reuters.

JECFA, WHO’s udvalg for tilsætningsstoffer, gennemgår også brugen af aspartam i år. Dets møde startede i slutningen af juni, og det skal offentliggøre sine resultater samme dag, som IARC offentliggør sin beslutning den 14. juli.

Source: https://buystocks.co.uk/news/coca-cola-stocks-dive-following-reports-of-who-identifying-aspartame-sweetener-as-possible-cause-of-cancer/