Home » News » Boeings aktier stiger efter foreløbig arbejdsaftale, der kunne afværge større strejke.

Boeings aktier stiger efter foreløbig arbejdsaftale, der kunne afværge større strejke.

9 September 2024 Putem News Team

Boeings aktier steg 3,7% mandag, efter at flyproducenten og dens største fagforening nåede frem til en foreløbig aftale, der dækkede mere end 32.000 arbejdere, hvilket forhindrede en mulig strejke.

Dette var den første store forhandling af den nye administrerende direktør Kelly Ortberg, som overtog roret for blot en måned siden og har fået til opgave at vende den kæmpende flymager.

Den foreslåede fireårige kontrakt blev hyldet af fagforeningen som den bedste, den nogensinde havde forhandlet sig frem til, og blev jublet af investorer.

Det er dog langt fra en færdig aftale.

Arbejdere, der laver selskabets bedst sælgende 737 kommercielle jetfly og andre fly, vil stemme den 12. september og kan strejke allerede den 13. september, hvis de afviser kontrakten og støtter en arbejdsstandsning.

Den foreløbige aftale med fagforeningen er et boost for Boeing, da det forsøger at genskabe investor- og kundetroen, navigere i lovgivningsmæssige undersøgelser og øge produktionen af sin 737 MAX, efter at en dørprop på en næsten ny MAX blæste et jetliner af, mens det midt i luft i begyndelsen af januar.

Siden den hændelse er Boeings aktiekurs steget med 37 %, sammenlignet med en stigning på 7,7 % i blue-chip Dow-indekset.

Som en del af den foreløbige aftale har Boeing forpligtet sig til at bygge en erstatning for sin arbejdshest 737 på sine US Pacific Northwest-faciliteter, hvis projektet påbegyndes i løbet af den fireårige periode af arbejdskontrakten, selvom flyproducenten endnu ikke har annonceret den nye stråle.

Boeing og rivalen Airbus er i de tidlige stadier af udarbejdelse af strategier for udskiftninger af deres bedst sælgende single-aisle-modeller, der forventes at komme i brug i slutningen af 2030’erne.

Kontraktvilkårene inkluderer en generel lønstigning på 25 % over fire år, under de 40 % lønstigninger, som kræves af fagforeningen International Association of Machinists and Aerospace Workers (IAM), hvilket signalerer dens anerkendelse af Boeings vanskelige økonomiske stilling.

Lønstigningerne hænger sammen med, at de nye og seniorarbejdere får den største andel for at øge fastholdelsen, sagde TD Cowen-analytiker Cai von Rumohr i et notat.

Jefferies-analytiker Sheila Kahyaoglu estimerede, at de foreslåede lønstigninger ville blive ramt af omkring 900 millioner dollars.

IKKE EN UDFØRT HANDLING

JP Morgan-analytiker Seth Seifman sagde, at arbejdere stadig kunne stemme aftalen ned. Der vil være to afstemninger på torsdag – én om kontrakten, som kræver 50 % for at bestå, og den anden om, hvorvidt man skal strejke, som kræver to tredjedeles godkendelse.

“Arbejdere har indflydelse, og et meget uvidenskabeligt udsnit af synspunkter på sociale medier tyder på utilfredshed med kontraktvilkårene blandt nogle fagforeningsmedlemmer,” tilføjede Seifman.

En strejkegodkendelsesafstemning i juli havde sikret 99,9% godkendelse af arbejderne.

Sidste år måtte Boeings 737 flykrogeleverandør Spirit AeroSystems midlertidigt indstille fabriksproduktionen, efter at arbejdere afviste en fireårig aftale.

“Selv om det er usandsynligt, hvis IAM strejker, tror vi, at det er realistisk at antage, at strejkens varighed vil være på linje med de 51 dage af de sidste fire udelukkelser,” tilføjede TD Cowens von Rumohr.

Han knyttede rammen til pengestrømmen fra en 50-dages strejke mellem 3 milliarder dollars og 3,5 milliarder dollars, på et tidspunkt, hvor Boeing allerede brænder kontanter på grund af omkostningsoverskridelser i sin forsvarsforretning og lavere 737 MAX-produktion.

Source: https://buystocks.co.uk/news/boeings-shares-rise-after-tentative-labor-deal-that-could-avert-major-strike/