Home » News » Asiatiske og europæiske aktier falder på grund af frygt for langvarige høje amerikanske renter.

Asiatiske og europæiske aktier falder på grund af frygt for langvarige høje amerikanske renter.

News Team

Aktier i Europa og Asien faldt fredag efter uventet robuste rapporter om den amerikanske økonomi, hvilket udløste frygt for vedvarende høje renter.

Amerikanske futures oplevede en lille stigning, mens oliepriserne faldt. I den tidlige handel i Europa faldt Tysklands DAX med 0,6 % til 18.638,00, Frankrigs CAC 40 faldt 0,4 % til 8.071,23, og Storbritanniens FTSE 100 faldt med 0,5 % til 8.301,27.

Futures for S&P 500 og Dow Jones Industrial Average steg begge med marginale 0,1 %. Japans Nikkei 225-indeks faldt med 1,2 % til 38.646,11 efter regeringsdata viste, at kerneinflationen, eksklusive svingende fødevare- og energipriser, var på 2,2 % i april, hvilket er lavere end forudsagt. Analytikere foreslog, at dette kunne lette presset på Bank of Japan for at hæve renten.

“Faktisk har forbrugerpriserne ekskl. friske fødevarer og energi nu holdt stabile i to på hinanden følgende måneder. Det betyder, at det ikke varer længe, før inflationen eksklusive friske fødevarer og energi falder til under Bank of Japans 2 pct. mål,” kommenterede Marcel Thieliant fra Capital Economics.

Han tilføjede, at det var usandsynligt, at centralbanken ville være i stand til at hæve sin styringsrente yderligere, især efter at den hævede den til et interval fra nul til 0,1 % fra minus 0,1 % i marts.

I Hong Kong faldt Hang Seng 1,5 % til 18.590,33, mens Shanghai Composite-indekset faldt 0,9 % til 3.088,87. En stigning i ejendomsaktier efter annonceringen af nye tiltag til at styrke den kæmpende industri har været kortvarig, da markedsdeltagere stiller spørgsmålstegn ved, om det vil være nok til at afslutte den igangværende krise i boligsektoren.

Aktierne i China Vanke, en førende udvikler, faldt med 6%, og det samme gjorde Hongkong-handlede aktier i Shimao Group Holdings, et andet stort ejendomsfirma. Agile Group Holdings styrtdykkede med 8%. Sydkoreas Kospi-indeks faldt 1,3 % til 2.687,60, mens S&P/ASX 200 i Australien tabte 1,1 % til 7.727,60.

Taiwans Taiex-indeks faldt med 0,2% efter at have nået rekordhøjde i torsdags. Torsdag fik de fleste amerikanske aktier et hit, da robuste økonomiske rapporter udløste bekymringer om, at Federal Reserve kunne opretholde høje renter for at holde inflationen i skak.

Svagheden var udbredt og overskyggede en anden imponerende resultatrapport fra markedstunge Nvidia. S&P 500 oplevede sit skarpeste fald siden april, med et fald på 0,7 pct. Dow Jones Industrial Average faldt 1,5 %, og Nasdaq-indekset faldt 0,4 %.

En rapport antydede, at væksten i amerikansk forretningsaktivitet er i det hurtigste tempo i over to år. S&P Global oplyste, at deres foreløbige data viste, at væksten var forbedret for virksomheder, ikke kun i servicesektoren, men også inden for fremstilling. En anden rapport indikerede, at det amerikanske arbejdsmarked forbliver stærkt på trods af høje renter. Færre arbejdere søgte om arbejdsløshedsunderstøttelse i sidste uge, end økonomer forudsagde, hvilket tyder på, at afskedigelserne fortsat er lave.

Fed kæmper med den udfordrende opgave at bremse økonomien gennem høje renter for at bringe inflationen tilbage til 2 % uden at udløse en hård recession. For at opnå dette har den holdt sin primære rente på det højeste niveau i over to årtier, hvilket efterlader Wall Street ivrig efter lidt lettelse.

Live Nation Entertainment oplevede det stejleste enkeltfald inden for S&P 500, som styrtdykkede med 7,8 %, efter at justitsministeriet anklagede det og dets Ticketmaster-virksomhed for at drive et ulovligt monopol på livebegivenheder i landet.

I andre handelsnyheder fra tidlig fredag faldt amerikansk benchmark-råolie med 19 cent til 76,68 $ pr. tønde i elektronisk handel på New York Mercantile Exchange, efter en gevinst på 30 cent torsdag. Brent-råolie, den internationale standard, faldt 15 cent til $81,21 pr. tønde.

Den amerikanske dollar steg til 157,04 japanske yen fra 156,96, mens euroen steg til 1,0824 dollar fra 1,0817 dollar.

Source: https://buystocks.co.uk/news/asian-and-european-stocks-decline-amid-fears-of-prolonged-high-us-interest-rates/