Asiatiske aktier falder, ramt af AI-tvivl og Trump-takstforhøjelser.
Aktierne trak sig tilbage fredag i Asien, hvor benchmarks i Japan, Hong Kong og Sydkorea faldt mere end 2 %, efter at Wall Street-indeksene faldt kraftigt på grund af tvivl om vanvid omkring kunstig intelligens-teknologi.
Præsident Donald Trumps beslutning om at skubbe videre med 25 % told på import fra Mexico og Canada og at fordoble tolden på kinesiske produkter til 20 % fik også investorerne til at ryste.
Tokyos Nikkei 225-indeks tabte 3,4 % til 36.939,89, trukket ned på grund af faldende priser på aktier i teknologivirksomheder. Producenten af computerchiptestudstyr, Advantest, sank 9,4 %, Disco Corp., en anden udstyrsproducent, tabte 11,1 %, og Tokyo Electron faldt 5,3 %.
Hongkongs Hang Seng-indeks tabte 2,3 % til 23.175,49, mens Shanghai Composite Index tabte 0,9 % til 3.358,28.
Sydkoreas Kospi gav op med 3,2 % til 2.538,07.
I Australien faldt S&P/ASX 200 1,1 % til 8.174,10.
Torsdag sank S&P 500 1,6 % til 5.861,57, og Dow Jones Industrial Average faldt 0,4 % til 43.239,50. Nasdaq-kompositen faldt 2,8% til 18.544,42.
S&P 500 er faldet fem ud af de seneste seks handelssessioner efter at have sat det højeste rekord i sidste uge. Bekymringer om de amerikanske økonomiske udsigter har været bag en stor del af faldet, herunder bekymringer over, hvordan toldsatser kan forværre inflationen, og massefyringer af statsansatte kan øge arbejdsløsheden.
Superstar-aktien Nvidia, et af Wall Streets mest indflydelsesrige virksomheder, der har været førende på markedet i årevis, tabte 8,5 % efter først at være steget ved åbningen af handel efter en overskudsrapport, der var bedre end forventet.
Bedre end forventet indtjeningsrapporter er blevet rutine for Nvidia, hvis chips driver stigningen i kunstig intelligens-teknologi, men dette var virksomhedens første siden Kinas DeepSeek rystede hele AI-industrien ved at sige, at den har en stor sprogmodel, der kan konkurrere med verdens bedste uden at bruge de dyreste chips.
En stigning på 1,7 % for Berkshire Hathaway, virksomheden drevet af den berømte investor Warren Buffett, var en af de stærkeste opadgående kræfter på indekset. Ejeren af Geico, BNSF railroad og andre virksomheder har bygget en skat af ubrugte kontanter for nylig. Det kunne tyde på, at Buffett, der er berømt for at købe aktier, når priserne er lave, måske ikke ser meget værd at købe på et marked, som ifølge kritikere ser for dyrt ud.
De statslige renter steg efter Trumps seneste meddelelse om told. Han sagde, “De foreslåede TARIFTER, der er planlagt til at træde i kraft den FJERDE MARTS, vil faktisk træde i kraft som planlagt” for import fra Canada og Mexico. Han sagde også, at han ville tilføje en yderligere 10% told til den nuværende 10% told på kinesiske produkter på den dato.
Sådanne tiltag kan presse priserne op for amerikanske husholdninger, når inflationen allerede har vist sig at være stædig. Wall Street har håbet, at truslerne blot er en løftestang, som Trump vil bruge til at forhandle med andre lande, før han i sidste ende påfører økonomien mindre smerte end frygtet.
Men selvom det viser sig at være tilfældet, har al snak om tariffer allerede fået amerikanske husholdninger til at føle sig mere nervøse for økonomien. Det er farligt, fordi deres stærke forbrug har været hovedårsagen til, at den amerikanske økonomi har undgået en recession.
En sådan usikkerhed presser også Federal Reserve, som har få, om nogen, værktøjer til at hjælpe en økonomi, hvor væksten aftager, og inflationen stiger på samme tid.
For nu ser den amerikanske økonomi i hvert fald ud til at være i solid form. Regeringen lod torsdag sin estimat for den amerikanske økonomis præstation i de sidste tre måneder af 2024 være alene, selvom den hævede sit estimat for et mål for inflationen i løbet af kvartalet.
En separat rapport sagde, at flere amerikanske arbejdere søgte om arbejdsløshedsunderstøttelse i sidste uge. Mens tallet er på tre måneders højde, er det stadig ikke i nærheden af, hvor det har været i tidligere recessioner.
I anden handel tidligt fredag mistede den amerikanske benchmark-råolie 32 cents til $70,03 per tønde i elektronisk handel på New York Mercantile Exchange.
Brent råolie, den internationale standard, tilbageleverede 33 cent til $73,24 pr. tønde.
Den amerikanske dollar faldt til 149,55 japanske yen fra 149,82 yen sent torsdag. Euroen faldt til $1,0390 fra $1,0401.
Source: https://buystocks.co.uk/news/asian-shares-skid-hit-by-ai-doubts-and-trump-tariff-hikes/