Home » News » Asiatiske aktier er blandet efter Mellemøsten-spændinger tynger Wall St.

Asiatiske aktier er blandet efter Mellemøsten-spændinger tynger Wall St.

News Team

Asiatiske aktier var blandede fredag, efter at forværrede spændinger i Mellemøsten sendte aktierne lavere på Wall Street, mens de øgede råoliepriserne.

Japans benchmark Nikkei 225 steg 0,3 % i morgenhandel til 38.668,36. Australiens S&P/ASX 200 faldt 0,7 % til 8.145,70. Sydkoreas Kospi tilføjede 0,6 % til 2.577,51. Hongkongs Hang Seng sprang 1,6% til 22.473,56. Handelen blev lukket i Shanghai.

I valutahandel faldt den amerikanske dollar ned til 146,52 japanske yen fra 146,83 yen. Euroen stod uændret på $1,1034.

Premierminister Shigeru Ishiba, der tiltrådte tirsdag, skulle fredag holde en politisk tale, der kunne indikere hans regerings holdning til spørgsmål som renter og udgifter.

Bank of Japan er begyndt meget gradvist at hæve sin benchmarkrente fra næsten nul. Den ligger nu på omkring 0,25 pct. Forventninger om stigende kurser havde presset yenen op, efter at de liberale demokrater valgte Ishiba til at stå i spidsen for det regerende parti og dermed fungere som premierminister. Men yenen er faldet tilbage over for dollaren i de sidste to dage, efter embedsmænd sendte klare signaler om, at de ikke gik ind for yderligere renteforhøjelser på nuværende tidspunkt.

En billigere yen kunne fungere som et plus for Japans gigantiske eksportører som Nintendo og Toyota ved at øge værdien af deres oversøiske indtjening. Men det øger omkostningerne ved import af olie og andre vitale råvarer, presser priserne højere og presser husholdningernes udgifter.

Aktier sank onsdag på Wall Street, da oliepriserne blev ved med at stige, mens verden venter på at se, hvordan Israel vil reagere på Irans missilangreb tirsdag.

S&P 500 faldt 0,2 % til 5.699,94 og Dow Jones Industrial Average faldt 0,4 % til 42.011,59. Nasdaq-kompositen faldt mindre end 0,1 % til 17.918,48.

Benchmark amerikansk råolie tilføjede 5 cent til $73,76 pr. tønde. Brent-råolie, den internationale standard, steg med 8 cent til 77,70 $ pr. tønde. Torsdag sprang Brent 5 % efter at have startet ugen under 72 $. Det er potentielt på vej til sin største ugentlige procentvise stigning i næsten to år.

Stigningen kom, efter at præsident Joe Biden torsdag foreslog, at amerikanske og israelske embedsmænd diskuterede et muligt angreb fra Israel mod iranske olieanlæg.

“Vi er i diskussion om det,” sagde Biden til journalister. Han tilføjede: “Jeg tror, det ville være lidt … alligevel,” uden at afslutte tanken. Biden sagde også, at han ikke forventer, at Israel straks vil gengælde Iran.

Iran er en stor olieproducent, og en udvidelse af kampene kan kvæle Irans strømme til Kina og også påvirke nabolande, der er en integreret del af råolieforsyningerne. Med til at holde priserne i skak er dog signaler om, at olielagrene er rigelige i øjeblikket. Brent-olie faldt til den laveste pris i næsten tre år i sidste måned.

En rapport torsdag viste, at væksten for ejendoms-, sundheds- og andre amerikanske servicevirksomheder accelererede til sit stærkeste tempo siden februar 2023.

En separat rapport foreslog, at antallet af fyringer i hele USA forbliver relativt lavt. Lidt flere arbejdere søgte dagpenge i sidste uge, men tallet er fortsat lavt sammenlignet med historien.

Ud over denne uges bekymringer om Mellemøsten, har det dominerende spørgsmål, der hænger over Wall Street, været, om arbejdsmarkedet vil fortsætte med at holde stand, efter at Federal Reserve holdt renten på et højt niveau i to årtier. Fed ønskede at trykke hårdt nok på bremsen på økonomien til at udrydde høj inflation.

Aktier er tæt på deres rekorder på grund af håb om, at den amerikanske økonomi vil fortsætte med at vokse, nu hvor Federal Reserve sænker renten. Fed sænkede i sidste måned sin primære rente for første gang i mere end fire år og indikerede, at der vil komme flere nedsættelser til næste år.

Source: https://buystocks.co.uk/news/asian-shares-are-mixed-after-middle-east-tensions-weigh-on-wall-st/