Home » News » Amerikanske aktier stiger efter stærk lønningsrapport; Spirit Airlines falder.

Amerikanske aktier stiger efter stærk lønningsrapport; Spirit Airlines falder.

News Team

Amerikanske aktier steg markant fredag efter udgivelsen af en stærkere end ventet jobrapport, som mindskede sandsynligheden for en recession i verdens største økonomi.

Ved 09:40 ET (13:40 GMT) var Dow Jones Industrial Average-kontrakten steget 275 point eller 0,7 %, S&P 500 handlede 45 point eller 0,8 % højere, og NASDAQ Composite steg 205 point eller 1,1 % .

På trods af disse fremgange er alle tre store gennemsnit på vej til at få en tre-ugers sejrsrække, da den ustabile situation i Mellemøsten har tynget risikostemningen.

Ikke-landbrugslønslister imponerer

Beskæftigelsesvæksten i USA var langt stærkere end forventet i september, hvor lønningerne uden for landbruget steg med 254.000 jobs i sidste måned, hvilket steg fra en oprevideret mark på 159.000 i august. Økonomer havde forventet en aflæsning på 147.000.

Arbejdsløsheden faldt også til 4,1 % fra måneden førs 4,2 %.

Mens disse sunde jobdata potentielt svækker chancerne for endnu en jumbo rentenedsættelse fra Federal Reserve på årets sidste to møder, havde Fed-formand Jerome Powell allerede guidet mod mere traditionelle 25 basispointsnedsættelser i en tale tidligere på ugen.

“Økonomiske data fra USA har været ret sunde i de sidste par uger, med denne udblæsningsjobrapport efter den solide service-ISM, afdæmpede ugentlige krav og gunstige BNP/GDI-revisioner,” sagde analytikere hos Vital Knowledge, i en seddel.

“Det virker meget sandsynligt, at Fed vil sænke tempoet i lempelsen til 25bp i november, men aktier bør ikke have noget imod, da rentenedsættelser stadig sker (fondsrenten bør stadig være omkring ~3-3,25 % i efteråret 2025), mens vækstbaggrunden virker meget sundere end tidligere forventet.”

Spirit Airlines falder

I erhvervssektoren faldt Spirit Airlines (NYSE: SAVE) aktie med 33%, efter at Bloomberg rapporterede, at luftfartsselskabets forsøg på at omstrukturere sin gæld og undgå at indgive konkursbegæring har ramt en hage, efter at samtaler med obligationsejere ikke har resulteret i en aftale.

Rivian Automotive (NASDAQ: RIVN)-aktien faldt 4%, efter at el-bilproducenten sænkede sin produktionsprognose for hele året og leverede færre køretøjer i tredje kvartal end forventet, da opstarten kæmpede med mangel på reservedele.

Andetsteds ser strejken fra amerikanske havnearbejdere ud til at slutte, efter at deres fagforening og gruppen, der repræsenterer store havrederier, har indgået en aftale, som forventes at resultere i en lønstigning på omkring 62 % over seks år.

Råolie på vej til store ugentlige gevinster  

Oliepriserne steg fredag, på kurs mod deres største ugentlige stigning i over et år på grund af den øgede risiko for en voksende konflikt i Mellemøsten.

Ved 09:40 ET steg Brent-kontrakten 0,5% til $78,00 per tønde, mens amerikanske råfutures (WTI) handlede 0,4% højere til $74,03 per tønde.

Futures på Brent-olie var sat til at stige omkring 9 % for ugen – den stejleste siden februar 2023, mens amerikanske råoliefutures 9 % ugentlige stigning ville være den største siden marts sidste år.

Source: https://buystocks.co.uk/news/us-stocks-surge-after-strong-payrolls-report-spirit-airlines-slumps/