Home » News » Aktierne stiger, da Powell siger, at rentenedsættelsen kommer.

Aktierne stiger, da Powell siger, at rentenedsættelsen kommer.

News Team

Aktiemarkederne steg fredag, efter at den amerikanske centralbankchef Jerome Powell gjorde det klart, at centralbanken var klar til at sænke renten, efterhånden som inflationen afkøles.

Dollaren, som klarer sig bedre, når låneomkostningerne er højere, faldt over for euroen, pundet og yenen, hvilket også blev styrket, efter at Bank of Japans chef Kazuo Ueda signalerede, at de japanske renter kunne stige igen.

Investorer havde været på spidsen hele ugen i forventning om en nøgletale af Powell ved en årlig samling af centralbankfolk i Jackson Hole, Wyoming.

Traders håbede, at Powell ikke ville efterlade tvivl om, at en rentenedsættelse var på vej, efter data tidligere på måneden rejste frygt for recession og rystede markederne. Den næste Fed-rentebeslutning er den næste den 18. september.

Powell skuffede ikke.

“Tiden er inde til, at politikken skal justeres,” sagde han og tilføjede, at hans tillid var vokset til, at inflationen var på en “bæredygtig vej tilbage” til Feds inflationsmål på to procent.

“Rejseretningen er klar, og timingen og tempoet for rentenedsættelser vil afhænge af indkommende data, udviklingsudsigterne og balancen mellem risici,” sagde han.

Dow-indekset steg 0,9 procent efter talen, mens det bredt baserede S&P 500 steg mere end én procent, og Nasdaq steg med 1,5 procent. Alle tre havde lukket i rødt torsdag.

Fed har holdt sine renter på det højeste i 23 år efter at have hævet dem til mellem 5,25 og 5,50 procent i bestræbelserne på at bekæmpe inflationen, som er afkølet, mens centralbankerne i Europa er begyndt at skære ned på deres.

Spekulationerne har været udbredte om, hvor stor eller lille den første amerikanske nedskæring kan være, og Powell gik ikke i detaljer om det kommende træk.

De fleste analytikere forventer en reduktion på et kvart procentpoint, men nogle handlende håber på så meget som et halvt point.

Powells tale kom efter, at tre Fed-embedsmænd sagde, at de ønskede at se flere data, før de gik med til en rentenedsættelse.

Data udgivet i denne uge viste en robust amerikansk serviceindustri, men også en stigning i antallet af arbejdsløse og et køligere end forventet arbejdsmarked.

– BoJ vandresignal –

Mens andre store centralbanker sænker deres renter, foretog Bank of Japan sin anden forhøjelse på 17 år i slutningen af juli, et skridt, der fik yenen til at stige og bidrog til en markedsafgang.

Ueda fortalte japanske lovgivere fredag, at BoJ kunne hæve renten igen, hvis inflationen og økonomien klarede sig som forventet, og yenen steg over for dollaren efter hans bemærkninger.

En stærkere yen gør det mindre attraktivt for investorer, der bruger den billigere valuta til at købe aktiver med højere afkast såsom aktier, en praksis kendt som “yen carry trade”.

Den sidste renteforhøjelse fik investorerne til at afvikle sådanne handler.

Tokyo og Shanghai lukkede højere fredag, men Hong Kong faldt.

I selskabsnyheder steg aktierne i Alibaba, efter at den kinesiske e-handelsgigant sagde, at den ville opgradere sine Hong Kong-noterede aktier til primær status, hvilket åbnede op for Kinas enorme hær af investorer.

I Europa faldt Nestlé-aktierne efter den overraskende exit af dens administrerende direktør, Mark Schneider, efter et faldende salg og negative overskrifter hos den schweiziske fødevaregigant.

Source: https://buystocks.co.uk/news/stocks-climb-as-powell-says-rate-cut-coming/