Home » News » Aktierne rykker op i takt med inflationsdataene i USA og EU.

Aktierne rykker op i takt med inflationsdataene i USA og EU.

28 May 2024 Putem News Team

Verdensaktier blev styrket i mandags, da investorerne forberedte sig på en travl løbe af inflationsdata, der kunne sætte scenen for en europæisk rentenedsættelse så snart som næste uge og en lempelse af amerikansk politik inden for få måneder.

Ferier i Storbritannien og USA gav en tynd handel forud for fredagens tal for kerneudgifter til personligt forbrug (PCE), Federal Reserves foretrukne mål for inflation.

MSCI’s bredeste aktieindeks steg med 0,2 %, efter at være faldet 0,38 % i sidste uge og blot tilbageholdende med et toppunkt nogensinde på over 796.

“Vejen til Federal Reserves 2%-mål ser ud til at være længere og mere besværlig end forventet sidste år,” sagde Bruno Schneller, administrerende direktør hos Erlen Capital Management.

Medianprognoser forventer, at denne uge vil se en stigning på 0,3% i PCE-prisindekset i april ifølge en Reuters-måling, hvilket holder det årlige tempo på 2,8%, med risici på nedsiden.

Det amerikanske økonomiske opsving er fortsat ujævnt, hvor sektorer som fremstilling viser tegn på afmatning, mens serviceydelser forbliver robuste, sagde Schneller til Reuters.

“Dette komplekse scenarie forsinker sandsynligvis eventuelle potentielle rentenedsættelser til slutningen af 2024 eller senere, hvilket kræver kontinuerlig overvågning af indkommende data for at måle den passende timing og tempo for pengepolitiske justeringer,” tilføjede han.

Tal for inflationen i eurozonen kommer også på fredag, og økonomer mener, at et forventet flueben på 2,5 % ikke bør forhindre Den Europæiske Centralbank i at lempe politikken i næste uge.

Politikerne Piero Cipollone og Fabio Panetta varslede begge en kommende nedskæring i weekenden, mens markederne antyder en 88% chance for en lempelse til 3,75% den 6. juni.

Senest torsdag vil ECB gå ind i en stille periode før mødet den 6. juni, bemærkede analytikere hos Societe Generale.

“Der er blevet rejst spørgsmål om, hvordan de seneste løndata gemmer sig med det synspunkt, at lønvæksten aftager, og vi kan høre flere ECB-talere understrege, at 1. kvartals data er blevet påvirket af midlertidige faktorer,” står der i deres notat.

Bank of Canada kan også lempe i næste uge, mens Fed ventes til september på sit første træk.

Mindst otte Fed-embedsmænd skal tale i denne uge, inklusive to optrædener af den indflydelsesrige chef for New York Fed, John Williams.

Chefen for Bank of Japan (BOJ) sagde mandag, at den ville gå forsigtigt frem med inflationsmålsætningsrammer og tilføjede, at nogle udfordringer var “entydigt vanskelige” for Japan efter år med ultra-let pengepolitik.

BOJ holder sit politiske møde den 14. juni, og der er en vis chance for, at det kan modvirke den globale trend og hæve renterne igen, om end til beskedne 0,15 %.

VENTENDE SPIL

Europæiske aktier var afdæmpede mandag, med flere store markeder lukkede, og investorer tog en forsigtig holdning forud for denne uges inflationsdata.

Det paneuropæiske STOXX 600-indeks steg 0,2 % ved 1228 GMT. Da de amerikanske og britiske markeder lukkede mandag, var handelsaktiviteten let over hele linjen.

S&P 500 og Nasdaq futures forblev stabile, da markedet næste gang åbnede på tirsdag. Nasdaq nåede rekordhøjder i sidste uge, efter at Nvidia (NVDA) slog forventningerne.

På valutamarkederne var opmærksomheden igen centreret om yenen og risikoen for japansk intervention forud for 160,00-niveauet. Dollaren stod på 156,84 yen, efter at have tilføjet 0,9% i sidste uge og tæt på sin seneste top på 160,245.

Japan fornyede sit fremstød for at imødegå overdrevne yen-fald under en weekendsamling af Group of Seven (G7) finansledere, efter at en nylig stigning i obligationsrenterne til det højeste niveau i 12 år ikke formåede at bremse valutaens fald.

Euroen stabiliserede sig på $1,0850 og manglede sin seneste top på $1,0895.

Guld steg omkring 0,6% til $2.348 en ounce, efter at have trukket tilbage 3.4% i sidste uge og fra et toppunkt nogensinde på $2.449,89. [GOL/]

Oliepriserne holdt sig tæt på det laveste niveau på fire måneder på grund af bekymring over efterspørgslen, da den amerikanske køresæson går i gang i denne uge. Investorer venter på at se, om OPEC+ vil debattere nye produktionsnedskæringer på et onlinemøde den 2. juni, selvom analytikere tvivler på, at der vil være konsensus om et skridt. [O/R]

Brent steg 55 cent til 82,67 dollar pr. tønde, mens amerikansk råolie steg 55 cent til 778,27 dollar pr. tønde.

Source: https://buystocks.co.uk/news/shares-nudge-higher-as-us-eu-inflation-data-loom/